Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önbizalomhiány amolyan nemzeti védjegyünk. Sokak számára ismerős gyökereinek korábbi cikkünkben jártunk utána, ahogy annak is, mekkora pofont jelent a munkaerőpiacra lépés, önmagunkba vetett, stabil hit nélkül. Sokan akár a teljes pályájukat így küzdik végig, míg mások több éves, vagy nem ritkán évtizedes munkatapasztalat után döbbenek rá arra, hogy valami nincs rendben, másra hivatottak, kretívabb, önazonosabb munkára vágynak. És ilyenkor bújik elő az a rengeteg önmagunkkal kapcsolatos kétség, amelyet gyermekkorunk óta halmozunk, azonban a karrierépítéshez, pályaváltáshoz, a hivatásunk megtalálásához, és egyáltalán az elégedettebb mindennapokhoz elengedhetetlen, hogy ezekkel leszámoljunk, és végre képesek legyünk értékelni magunkat. Ehhez ad segítséget Hadas-Hajdu Helga coach.

Ássunk a dolgok mélyére

Megismerni önmagunkat igazán trendi lett napjainkban. A rossz hír azonban a gyors eredményt váróknak, hogy ez bizony egy hosszú és gyakran nehéz folyamat, néhány hangzatos cikk vagy praktika ehhez nem elegendő. „Az önismeret kőkemény belső munka, amit nem lehet megúszni, bármit is sugallnak a különböző életmódmagazinok. Ahhoz, hogy megtalálhassuk, kik is vagyunk, mindent ki kell tennünk az asztalra, amit eddig magunkkal hoztunk: a szülői visszajelzéseket, vagy azok hiányát, a sokat ismételt vagy épp soha el nem hangzó mondatokat, iskolás élményeket, munkahelyi sikereket, kudarcokat, vagyis életünk minden, számunkra lényeges mérföldkövét. Kanyarodjunk vissza a gyerekkorunkhoz, mivé akartunk válni akkoriban, miben éreztük jól magunkat, és miben nem. Nagyon fontos, hogy visszataláljunk a gyökereinkhez, ezek jelentik ugyanis az önmagunkba vetett hit alapját. Ha ezeket nem tudjuk feltárni, nem lesz mire építkeznünk” – kezd bele a témába Hadas-Hajdu Helga.

Legyünk büszkék önmagunkra! II - önismeret, önbizalom, karrier

Ahhoz tehát, hogy közelebb kerüljünk magunkhoz, mély önismereti munkára lesz szükségünk, amihez ajánlott szakember vagy támogató csoport segítségét kérnünk. „Nélkülözhetetlen, hogy rendelkezzünk egy olyan hitrendszerrel, amelyben megtalálhatjuk magunkat. Ez bármi lehet, ami megszólít bennünket: vallás, keleti kultúra, theta healing, és a sort még hosszan folytathatnánk. A mindfulness is egy remek eszköz ahhoz, hogy megnyugodjunk, a jelenbe kerüljünk, és elinduljunk az önismereti úton. Instant, mindenki számára működő megoldások viszont nem léteznek, ahogy kiskapuk sem! Ez egy idő- és energiaigényes, sőt olykor egészen fájdalmas, de egyben felszabadító folyamat, ami garantáltan megtérül” – vallja a szakember.

Szeressük magunkat

Önmagunk szeretete is azon dolgok közé tartozik, amit sokkal könnyebb mondani, mint megtenni, mégpedig amiatt, ahogy felnőttünk, és szocializálódtunk.  „Azáltal kaphatunk letisztultabb képet magunkról, ha képesek vagyunk egy lépést hátra lépni, és amolyan külső szemlélőként tekinteni a saját reakcióinkra, érzéseinkre, cselekedeteinkre egy-egy hétköznapi helyzetben: minek van hatása ránk, mitől lettünk idegesek, vagy derültünk épp jobb kedvre. Ezek a felismerések apró kulcsok, amelyek fontos belső ajtókat nyitnak meg” – avat be Helga.

Interjúalanyunk szerint a fenti lépések egymásra épülnek, és ha eddig eljutunk, jöhet az a gyakorlat, ami a hiteles pontjaink rögzítésében lesz segítségünkre. „Minden nap erősítsük meg magunkban, hogy miért is szeretjük magunkat: elalvás előtt jegyezzük fel azt a három dolgot, ami igazán rólunk szólt, amiben igazán benne voltunk. Nem mindenkinek megy egyszerűen ennek megválaszolása, különösen egy kudarc, vagy váratlan elbocsátás után, amikor sokan hajlamosak a földbe döngölni magukat. Ajánlott megelőznünk ezt az állapotot, ebből ugyanis a nézőpontváltás óriási kihívás. Lényeges hozzátenni, hogy csak akkor fogjuk tudni őszintén elismerni magunkat akár egy-egy rossznak ítélt munkanap után is, ha kellő időt és energiát szánunk annak átgondolására, miért is lehetünk büszkék önmagunkra – ez a saját magunkkal szembeni tiszteletünk jele is. Ha most távolinak is tűnik, idővel ki fog rajzolódni, miben is vagyunk igazán jók, igazán hitelesek. Olyan ez, mintha lenne egy szigetünk, ahol tudjuk, mindig biztonságban vagyunk. Amikor erre ráleltünk, akkor már nem lesz kérdés, merre induljunk a pályánkon, mi a hivatásunk, vinni fog bennünket ez az új lendület.

Adjunk visszajelzést

Valószínűleg egyetértünk abban, hogy szüntelenül várjuk a megerősítéseket, amelyek igazolnak bennünket, de most fordítsuk meg az irányt: kezdjünk el mi visszajelzéseket adni azokon a területeken, amelyekben kétségtelenül hitelesnek érezzük magunkat. „Így tudjuk a világba is kisugározni mindazt, amiben jók vagyunk, és bár feltehetően a környezetünk először rácsodálkozik majd ezekre a megnyilvánulásainkra, de előbb-utóbb a visszajelzések megérkeznek hozzánk is” – tanácsolja a szakember.

Egészen hosszú idő is lehet, mire mi is megkapjuk a várt visszaigazolásokat. „Ez akkor fordulhat elő, ha túl magasak a falak körülöttünk, azok a falak, amelyeket a tudtunk nélkül mi építettünk, és meggátolnak minket abban, hogy megmutassuk, miben is hisszük jónak magunkat, vagy egyszerűen még nem tartunk ott az önismereti folyamatban, hogy tényleg lássuk és elismerjük az erősségeinket, és értékeljük is azokat. Érdemes figyelnünk a hozzánk érkező visszacsatolásokra, függetlenül attól, hogy ezek pozitívak vagy negatívak. Tekintsünk rájuk építő kritikaként, használjuk őket iránymutatóként, és ismerjük fel, mi az, ami valóban rólunk szól, és mi az, ami a másikról. A magunkkal szembeni türelem és őszinteség vezet el bennünket odáig, hogy végül megingathatatlanul büszkék leszünk önmagunkra” – összegzi Helga.

Ha bizonytalanok vagyunk önmagunkban, és az állandó kételkedés akadályoz meg bennünket abban, hogy munkahelyet váltsunk, magasabbra lépjünk a ranglétrán, vagy épp belekezdjünk a régóta vágyott vállalkozásba: ne habozzunk tovább! Kövessük a fenti tanácsokat, és kezdjünk el dolgozni magunkon. Amikor tisztába kerülünk az erősségeinkkel, rájövünk, hogy milyen tevékenységekben tudunk igazán elmerülni, feloldódni, akkor már könnyedén fogunk tudni választani az elénk tóduló több ezer lehetőségből, személyes preferenciáinkat követve. Járjunk nyitott szemmel, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: önismeret, önbizalom, fejlődés, szakma, karrier