Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

pályaválasztás kérdése a közép- és a felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt Damoklész kardjaként lebeg a fiatalok feje felett. Tizenévesen nem könnyű megalapozott, jó döntést hoznunk arról, hogy milyen munkakörben töltenénk életünk hátralévő részét. Bár szerencsére ma már nem muszáj több tíz évre elköteleződnünk, hiszen menet közben is bármikor pályát módosíthatunk, szerencsések vagyunk, ha 10 év elteltével is úgy érezzük, a helyünkön vagyunk. Erről az érzésről és a gépészmérnök szakma szépségeiről mai cikkünkben Szabó István mesél nekünk.   

P: Mi ösztönzött rá, hogy gépészmérnöki tanulmányokat folytass?

István: Már egészen korán, az általános iskolában kiderült, hogy a reáltantárgyak felé húz a szívem, a középiskolában töltött évek alatt pedig már azt is tudtam, hogy a műszaki irány lesz a legmegfelelőbb választás – ugyanis mindig is érdekelt a technológia, valamint a gépészet. Így a gépészmérnöki szakra felvételiztem, és mivel mindig is érdekeltek a gépjárművek, különösképpen a személyautók, kezdetben kifejezetten a járműmérnöki szakirány gondolata foglalkoztatott. Az egyetem alatt aztán kicsit megváltozott az érdeklődésem, a figyelmem fokozatosan a gyártástechnológia és gépek tervezése felé fordult, ezért CAD-CAM-CNC, azaz gyártástechnológiai szakirányon végeztem, és a gyártástechnológiai eljárásokban, különféle gyártóberendezések működtetésében mélyedtem el. 

P: Hogyan telik egy átlagos munkanapod? 

István: A napi teendők nagyban függnek a cég profiljától. Vannak olyan vállalatok, amelyek a tervezésre specializálódnak, illetve vannak kifejezetten a gyártásra szakosodott cégek is – és olyanok is nagy számban működnek, amelyek mindkét folyamattal foglalkoznak. Szerencsére a jelenlegi munkahelyem az utóbbi kategóriába tartozik, ezért nagyon változatosan telnek a napjaim. Vegyünk például egy feladatot, melynek során egy gépet vagy készüléket kell terveznünk – ilyenkor a tervezéstől az ügyfél részére történő átadásig a gép teljes életútját végig kell kísérnem. Bele kell folynom nemcsak a beszerzésbe és az árajánlatok kérésébe, de támogatnom kell a gyártási folyamatot is, és azonnal reagálni az ennek során felmerülő problémákra, kihívásokra, valamint igényekre. Előfordul, hogy egy készülék gyártása során jómagam is részt veszek az összerelésben, a végső beállításokban. Nem túlzás tehát, ha azt mondom, sosem tudhatom előre, hogy aznap milyen váratlan feladattal találkozom, amivel a napi teendők tervezésekor még nem számolhattam. 

P: Eszerint monotonnak semmiképpen sem nevezhetők a napjaid. Mely feladatokban leled leginkább örömödet?

István: A gépészmérnöki szakma szépsége szerintem éppen az, hogy rengeteg izgalmas részterületet foglal magába, ebből kifolyólag pedig rendkívül széleskörű ismeretekre, tudásra tehetünk szert. Ezt a fajta változatosságot szeretem benne a legjobban.

Sokszor merülnek fel különféle problémák mind a tervezési, mind a gyártási fázisban, amelyekre nem számítunk, de rövid időn belül meg kell oldanunk. Ez lehet egyszerre pozitívum és negatívum is, de számomra valóban a folyamatos kihívások teszik érdekessé és izgalmassá ezt a foglalkozást. Amennyiben jó, összetartó csapatban dolgozunk, – és én szerencsére elmondhatom ezt – együttes erőkkel, közös ötleteléssel mindent megoldhatunk. Mivel a csapatmunka a siker egyik alapköve, sokat tanulhatunk egymástól, hiszen jellemzően másképpen gondolkozunk, és más-más irányból is közelítjük meg az adott feladatot. 

P: Volt vagy van olyan része is a munkádnak, ami nem áll olyan közel a szívedhez?

István: Kezdetben talán az önállóságot és a nagymértékű személyes felelősséget volt a legnehezebb megszoknom. A tudat, hogy egy általam meghozott, végső döntést némely esetben már senki nem ellenőriz vagy bírál felül, kezdetben súlyos teherként nehezedett rám. Egy rosszul elgondolt, hibás terv ugyanis rendkívül nagy anyagi károkhoz és időbeli elcsúszásokhoz vezethet. Azóta persze sokat tanultam, fejlődtem, így a döntéseimben is magabiztosabb lehetek. 

P: Szerinted milyen tulajdonságokra, személyiségjegyekre van szükségünk, ha ezen a területen szeretnénk elhelyezkedni?

István: Mivel gépészmérnökként a konkrét szakterületünktől és pozíciónktól függően sokféle, különböző kompetenciákat igénylő feladatot végezhetünk, erre nehéz egyetemesen érvényes választ adni. A legfontosabb talán az, hogy kreatívak, türelmesek és precízek legyünk. A gyakori változások és kihívások okán pedig nem árt, ha kötélidegekkel rendelkezünk – vagyis terhelhetők vagyunk, és jól tűrjük a stresszt. El kell továbbá fogadnunk azt, hogy egy feladat és projekt vége, eredménye nem feltétlenül lesz rövid időn belül látható. Sokszor kerülünk zsákutcába, ilyenkor pedig jön az (akár többszöri) újratervezés, amihez rugalmasságra, kísérletezőkedvre, valamint egy nagy adag kitartásra is szükségünk lehet. 

P: A fentiek mentén kinek ajánlanád ezt a pályát?

István: Mindenkinek, aki rendelkezik az előbb említett tualjdonságokkal, és aki szereti a változatosságot. Nyilván fontos továbbá, hogy érdeklődjünk akár a gépjárművek, akár az ipari gépek vagy egyéb technikai vívmányok iránt. Az gépészmérnöki alapképzés során már kijelölhetjük a nekünk leginkább tetsző irányt, és eldönthetjük, hogy géptervezési, mechatronikai, gyártástechnológia vagy járműmérnöki irányba indulunk. Később pedig a mesterképzés keretében lehetőségünk nyílik alaposabban megismerni egy adott szakirány kisebb szeletét, és irányba állítani a vitorlánkat. Megbecsült, értéket teremtő és nem utolsósorban kiemelkedő kereseti lehetőségekkel kecsegtető szakma ez – ha vonz minket, érdemes adnunk magunknak egy esélyt! 

Ha épp pályaválasztás vagy pályamódosítás előtt állunk, és izgalommal tölt el minket a gépekkel való munkálkodás gondolata, ne habozzunk! Vágjunk bele a szakma elsajátításához szükséges tanulmányokba, majd keressünk aktívan, személyes prioritásaink szerint a több ezer álláslehetőségek között! Ne feledjük – sosem késő váltani! Frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók mielőbb ránk találhassanak, ha pedig tovább növelnénk esélyeinket, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is! 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, mérnök, gépészmérnök