Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha már mi is vágjuk a centit, és izgatottan számoljuk az indulásig hátralévő napokat, minden bizonnyal törtünk már a fejünket a piszkos anyagiakon is. Ahhoz, hogy ne verjük magunkat felesleges költségekbe, és ne szaladjon el velünk a ló, érdemes tudatosan megterveznünk mind a kiruccanást, mind az azzal járó kiadásainkat. Természetesen sok tényezőtől függ, hogy mennyi is az annyi, de akár belföldön, akár külföldön élvezzük a nyár meleg napsugarait, érdemes megfogadnunk Farkas Zoltán, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. üzleti vezetőjének spórolási tippjeit.   

Az ördög a részletekben rejlik

„Természetesen az egyéni élethelyzetünk és a fizetésünk is nagyban befolyásolja, hogy mikor milyen nyaralást engedhetünk meg magunknak, ám ha belegondolunk, hogy kamaszként, illetve fiatal éveinkben szinte semennyi vagy nagyon alacsony jövedelemmel is feltaláltuk magunkat a Balaton partján, akkor belátható, hogy felnőttként még több lehetőségünk van rá, hogy kipihenjük a fárasztó munkanapokat – kezdi szakértőnk, aki szerint a gondos tervezés mindennek a kulcsa. 

„Jól átgondolt költségvetéssel anélkül kerülhetjük el a felesleges kiadásokat, hogy le kellene mondanunk a nyaralás élvezetéről” – véli Zoltán. A költségeket optimalizálhatjuk akár egy 5 csillagos szállodai pihenés vagy egy hétvégi kirándulás alkalmával is, a lényeg, hogy tisztában legyünk azzal, mely kiadások elkerülhetetlenek, mint például az utiköltség, és melyek azok, amelyeket némiképp saját anyagi keretünkhöz szabhatunk, mint például az étkezés megoldása.  

„Ha már látjuk, hogy mikor, hol, és kivel tudunk idén nyaralni, akkor a szabadságunk kikérése után írjuk össze azt is, hogy a szállás, az utazás és a tervezett programok mennyibe kerülnek. Amennyiben tehetjük, számoljunk a végösszegre további 20-25 százalékot – ez lehet majd a vésztartalékunk vagy a szuvenírpénzünk” – tanácsolja interjúalanyunk.

Az Excel táblánk szerkesztése közben pedig nem árt a pénzzel való viszonyunkat is átkeretezni. 

Tudatosság minden téren

„Szoktam javasolni, hogy ne akarjunk tovább nyújtózkodni annál, mint ameddig a takarónk ér. A manapság divatos és gyakran hangoztatott „egyszer élünk!” jelige az, amit érdemes törölnünk a szótárunkból, ha a nyaralás alatti költekezésről van szó. Bármennyire is vágyunk rá, nem tanácsos hitelből finanszíroznunk például egy drága, egzotikus utazást. Az élmények persze fontosak, és mondhatni, megfizethetetlenek, azonban ha a nyaralást követő hónapokban a hitel törlesztése keseríti majd meg a napjainkat, a boldog napok emléke sem sokáig marad velünk. Ne verjük hát adósságokba magukat! Tervezzünk inkább előre (akár fél-egy évvel is) és rakjunk össze havi szinten egy kisebb, könnyen nélkülözhető összeget – így 6-12 hónap alatt jelentősebb összeget halmozhatunk fel” – árulja el a szakember. 

A tervezés során ne csak magunkra gondoljunk, hanem vegyük számításba útitársaink igényeit is. „A súrlódások és spontán költekezések elkerülése érdekében is fontos, hogy minél több dolgot – mint például a költségkeret, a programok, napirend – egyeztessünk egymással. Családunk rigolyáit valószínűleg betéve ismerjük már, egy nagyobb baráti társasággal utazva azonban érhetnek minket meglepetések, és vélhetően jobban is kell alkalmazkodnunk egymáshoz – legyen szó akár arról, mivel töltjük majd a napjainkat, vagy arról, hol és milyen ételeket eszünk. Mivel az étkezések a költségeink jelentős hányadát teszik ki, érdemes mérlegelni, hogy a tervezett programok függvényben mi a legésszerűbb és legpénztárcakímélőbb megoldás. Egy hátizsákos kirándulás esetében valószínűleg nem használnánk ki a teljes ellátást, és szendvicsekkel is átvészeljük a napot, ám egy külföldi, távoli tájon történő nyaralás során jó választás lehet inkább a hotel szakácsaira bízni magunkat” – véli Zoltán, aki szerint érdemes az utazás mikéntjét is alaposan átgondolni. 

„Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy feltétlenül szükséges-e repülőre ülnünk, vagy van-e esetleg közvetlen vasútvonal, amellyel olcsóbban megúszhatjuk a helyszínre jutást. Belföldi vagy szomszédos országokba történő utazás esetén az autó is remek választás lehet, kiváltképp, ha többen utazunk, és elosztjuk egymás között a benzinköltséget. Ezutóbbi jóval szabadabb mozgásteret is engedélyez nekünk, nem árt tehát ebből a szempontból is mérlegelnünk, hogyan, mivel utazunk” – mondja a szakértő. 

Időzítés és szuvenírvásárlás – csak okosan! 

„Nyaralni nem csak a főszezonban lehet vagy érdemes” – hangsúlyozza interjúalanyunk, amint a mikor kérdése kerül terítékre. 

„Amennyiben például nincsen gyermekünk, és nem csak a tanítási szünet 2 és fél hónapjában gondolkodhatunk, érdemes megfontolnunk az elő- és az utószezon kiaknázását is. Azért is jó ötlet a korai és az indián nyár heteiben útra kelni, mert az elő- és utószezonban sokkal kevesebben vannak, így elkerülhetjük a főszezonra jellemző, zsúfolásig telt strandokat és a hosszan kígyózó turistasorokat is. Mindenféle szolgáltatás és élmény nagyságrendekkel olcsóbb is, ha nem a főszezont választjuk, a tengerek és tavak pedig a nyár utolsó heteiben sem hidegek még” – árulja el Zoltán. 

A repülőjegyek jellemzően annál olcsóbbak, minél előbb foglaljuk őket. „A repülőtársaság honlapján nézzük ki a jegyeket, és hasonlítsuk össze az egyes napokra megadott árakat – már egy-két nap is rengeteget számít, 10 ezer forintnyi különbségek lehetnek például egy hétfői és egy szerdára időzített indulás esetében” – világít rá a szakértő, majd az indokolatlan költségekről osztja meg gondolatait: 

„Teljesen felesleges pénzkidobásnak tartom a haszontalan tucatajándékokat.  Bár a szüleimtől kapott zsebpénzt kiskoromtól kezdve én is a tipikusnak mondható szuvenírekre költöttem, most már előnyben részesítem azokat az ajándékokat, amelyeknek haszna vagy élvezeti értéke van – így bögrék és hűtőmágnesek helyett inkább termelői különlegességekre, ételekre és italokra esik a választásom” – mondja a szakember. „Jelentős összeget takaríthatunk meg azáltal is, hogy eltávolodunk a szállásunk, vagy a városközpont, tengerpart környékétől, és egy eldugottabb, kevésbé felkapott helyen, esetleg bevásárlóközpontban vesszük meg a kiszemelt szuveníreket” – teszi még hozzá.    

Tájékozottan, naprakészen

Annak érdekében, hogy külföldi nyaralás esetén a helyi valuták használatakor se költekezzünk feleslegesen, érdemes utánajárnunk, hogy az úticélunknak választott országban milyen típusú bankkártyát fogadnak el, és hol fizethetünk azzal. „Minimális mennyiségű valutát váltsunk csak át készpénzre, és ahol csak lehet, használjuk ki a kártyás fizetés, vásárlás előnyeit – ezt ugyanis a bankok által meghatározott napi középárfolyamon tehetjük. Ajánlom továbbá valamilyen utasbiztosítás megkötését is, hiszen ha sérülés vagy egyéb kár érne minket, megfelelő biztosítás birtokában már néhány ezer forint ellenében elkerülhetjük a nagyobb költségeket” – mondja végezetül Zoltán, aki szerint sok pénzt takaríthatunk meg az online jegyvásárlással is. „A legtöbb strandra, múzeumba és programra ma már az interneten is zajlik kedvezményes jegyértékesítés – így nemcsak pénzt, de időt is spórolhatunk.”

Ha sikerült a fenti tippek segítségével okosan és tudatosan megterveznünk nyári szabadságunkat, nincs más hátra, mint belevetni magunkat az élvezetekbe! Ha frissen és feltöltődve visszaérkeztünk a nyaralásból, varázsoljuk egyedivé és modernné önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy nyáron is személyre szabottan válogathassunk az álláslehetőségek között! Maradjunk mindig naprakészek, kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szabadság, nyaralás, pihenés, előrelátás