Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A mókuskerékből való kiszállás sokszor nem pénz vagy idő, sokkal inkább találékonyság és nyitottság kérdése. Egy jó adag felfedezőkedvvel, és némiképp kilépve a megszokott kereteinkből bármikor nekivághatunk az ismeretlennek – legyen az egy az otthonunkhoz közeli park, múzeum vagy egy eddig nem űzött, ám vágyott tevékenység, például vadvízi evezés. Mai cikkünkben Szombati Orsolya, a Traveladdict utazóblog szerzője ad nekünk tippeket az otthoni, vagy az otthonközeli kiszakadásra – amire épp a jelenlegi a legjobb időszak! 

A négy falon belül

Jó, ha tudjuk, hogy a kikapcsolódás nemcsak az utazás vagy kirándulás szerelmeseinek kiváltsága - azok, akik nincsenek nagy utazókedvvel megáldva, szintén élvezhetik az önmagukra szánt időt, hiszen ahhoz, hogy egy picit lehúzzuk agyunk és lelkünk képzeletbeli rolóját, nem feltétlenül kell elhagynunk az otthonunkat.

„A kiszakadást remekül támogató, és szó szerint kézenfekvő cselekvés, amely éppen mostanában tért vissza az életembe, az az olvasás. Az élmény akkor lesz az igazi és akkor segíti agyunk kikapcsolását, ha nem a laptopon vagy ebook formájában tesszük, az agyhullámokat irritáló kék fényeket bámulva, hanem igazi, papíralapú könyvet veszünk a kezünkbe, amivel leülhetünk egy kényelmes fotelbe, és amiben csendben vagy akár halk zene kíséretében elmerülhetünk. Csakis ajánlani tudom, hiszen a fantáziánk is fejlődik általa, valamint anélkül kalauzol el minket ismeretlen, izgalmas világokba, hogy fizikailag útra kelnénk” – magyarázza interjúalanyunk.

Szerinte minden olyan tevékenységet, amelyet élvezettel végzünk, és amely valamelyest kiszakít minket az agyunkban folyton zakatoló aggodalmaink, gondolataink fogságából, kikapcsolódásnak tekinthetünk: „Számomra a főzés is ilyen örömforrás. Ha lehetőségem van rá, összekötöm egy sétával, elmegyek a piacra bevásárolni, utána pedig kezdődhet az alkotási folyamat. Mivel az ételkészítés nem része a napi rutinomnak, relaxáló hatással bír, és kreativitásra sarkall. Ugyanilyen remek, kikapcsolódást támogató program számomra a sport is. Néha ugyan nagyon nehéz rávennünk magunkat a mozgásra, de ha sikerül  kilépnünk a komfortzónánkból, utána garantáltan nagyon büszkék leszünk magunkra” – mondja Orsi.

Országhatáron innen 

Most, hogy a távoli úticélok a vírushelyzet okán nem javasoltak, azok is felfedezhetik lakóhelyük látnivalóit, akik eddig a külföldi pihenésre esküdtek. „Szerintem egy séta nagyon jó ötlet lehet, bárhol is élünk. Friss szemmel, turistaként járhatunk és figyelhetünk meg olyan dolgokat, szép, érdekes részleteket, eldugott zugokat, amelyek felett egy átlagos, rohanós napon egész biztosan elsiklanánk” – tanácsolja interjúalanyunk.

Akár kerékpárral is nekivághatunk az utcáknak, hiszen ez egy igazán pénztárca- és egyben környezetbarát közlekedési megoldás. 

„Ez a mostani időszak különösen jó arra, hogy felkeressünk olyan helyeket, amelyek meglátogatására eddig azért nem kerítettünk sort, mert kizárólag az országhatáron túli úticélokban gondolkodtunk. A magyarországi látnivalók felfedezése nekem azért is szívügyem, mert azt vallom, hogy egy könnyen megközelíthető hazai hellyel, és annak atmoszférájával többen tudunk azonosulni, mint például egy trópusi szigettel” – mondja Orsi.

Az utazóblogger arra biztat minket, hogy tudatosan tájékozódjunk a kedvünkre való programlehetőségekről – melyekből több van, mint azt hinnénk. „Júliusban több múzeumban, például a Magyar Nemzeti Múzeumban is hirdettek egy páros péntekként elnevezett akciót: ha párban – akár egy baráttal, családtaggal is – látogatjuk meg az intézményt délután 2 és 6 óra között, akkor ingyenes a belépő” – kezdi, majd folytatja:

A fővárosban rengeteg ehhez hasonló, kedvezményes vagy szervezett szabadidős program között válogathatunk. Rendszeresen szerveznek például tematikus városi sétákat, melyek során beléphetünk olyan, egyébként nem látogatható helyszínekre, mint a Várkert Bazár, vagy társasházak belső, rejtett kertjei. Most, hogy a város nincs zsúfolásig tele turistákkal, igazán különleges élményben lehet részünk: nem kell mindenhol sorszámot húznunk egy jó képért. Az olyan népszerű helyek is, mint például a Halászbástya vagy a Hősök tere is egészen más arcát mutatja így” – meséli interjúalanyunk.  

Mikor, mennyit és hogyan? 

Amikor arra terelődik a szó, hogy milyen gyakran kellene kikapcsolódnunk, Orsi egy nagyon fontos tanáccsal lát el minket: „Nem kell és nem is szabad minden nap megparancsolnunk magunknak, hogy lazítsunk. Az ilyen tevékenységeket ugyanis csak akkor fogjuk élvezni, ha saját elhatározásból fakadnak. Hetente háromszor fél óra már elegendő lehet, főleg annak, aki általában nem igazán mozdul ki otthonról, aztán amint rákapunk az ízére, kedvünkre növelhetjük az időtartamot és a gyakoriságot is” – javasolja a rutinos utazó. 

Sokan az autó hiányára vagy épp a tömegközlekedéssel járó kihívásokra (átszállások, kötött menetrend, stb.) hivatkozva mondanak le szuper élményekről. Bár az infrastruktúra mindenképpen fontos tényező, szerencsések vagyunk, hiszen itthon nincsenek óriási távolságok, és rengeteg úticél kerékpárral vagy vonattal, busszal is megközelíthető. 

„Gondoljunk csak bele, mennyi stressztől kíméljük meg magunkat azzal, ha nem a dugóban ülve, elcsigázottan vágunk neki a kalandoknak, hanem egy kiszámítható menetrendhez kötött járattal utazunk. Ez utóbbi esetben a tájat, a környezetet is megcsodálhatjuk, és egészen más érzés így úton lenni, mintha folyamatosan a forgalmat kellene figyelnünk. A kiszakadást pedig ilyen, a megszokottól eltérő választásainkkal, döntéseinkkel is támogathatjuk” – világít rá interjúalanyunk. 

Egyedül nem megy?

Ha bizonytalansággal tölt el minket a magányos kirándulás ötlete, gondoljuk végig, van-e a közelünkben olyan barátunk vagy rokonunk, akit régen látogattunk meg, vagy akivel valamiért eltávolodtunk egymástól. 

„Nem muszáj egyedül belevágnunk a felfedezésbe, összeköthetjük a kellemest a hasznossal, és ápolhatjuk meglazult emberi kapcsolatainkat – helyi ismerősünk pedig biztosan szíveszen bújik majd az idegenvezető szerepébe” – mondja Orsi.

Ha pedig egy picit távolabb is merészkednénk a komfortzónánktól, csapódhatunk ismeretlenekhez is, akik szervezőként vagy résztvevőként látogatják az általunk is kiszemelt programokat. „Lépjünk be közösségi média csoportokba, keressünk túra vagy programszervezésre szakosodott cégeket. Felejthetetlen élmény lehet például egy horvátországi kirándulás a Plitvicei-tavakhoz, vagy szlovákiai túrázás akár ottalvás nélkül is. Ez csak néhány példa a sok remek, idő- és költséghatékony lehetőség közül. Ki tudja, hány új barátság köttethet az úton?” – veti fel a szakértő. 

Orsi szerint az élet egy végtelennek tetsző út, amelynek bár nem látjuk a végét, egyszer bizony vége van – ez ellen nem tehetünk. Az viszont, hogy milyen széles lesz ez az út, csak rajtunk múlik. Ne féljünk hát kipróbálni új dolgokat, és tágítani a látókörünket. Haladjunk apró léptekkel, a komfortzónánkból mindig egy picit kijjebb lépve, így lesz egyre több önbizalmunk, felfedezőkedvünk, és így csodálkozhatunk rá a minket körülvevő világ és az élet szépségére. A megérdemelt pihenés után pedig jöhet a munka: válogassunk újult erővel az álláslehetőségek között, személyes prioritásaink szerint. Amennyiben a járvány miatt veszítettük el az állásunkat, vegyük igénybe a személyre szabott segítséget, és frissítsük önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy álmaink munkáltatója biztosan ránk találhasson. Esélyeinket hírlevélre való feliratkozással és Facebook értesítés kérésével is növelhetjük.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: kiszakadás, otthoni munka, szabadság, pihenés, egyensúly