Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A koronavírus-helyzet következtében sokan veszítették el az állásukat, és ebben a helyzetben az is sokakkal előfordul, hogy egy ideig még nem térhetnek vissza a szakmájukhoz. A vendéglátásban dolgozók, a turizmusból élők közül sokan most gyors áttervezésbe kell, hogy kezdjenek. A kérdés pedig: mi legyen az új szakmám? Biztosan nekem való, amit megálmodtam magamnak? Korábbi cikkünk segít a karrierváltás nagy döntésében, ha pedig megvan a válasz, és fejlesztőként szeretnénk folytatni karrierünket, akkor nézzük a lépéseket!

Kezdjünk bele!

Vegyünk egy nagy levegőt, és vágjunk bele új karrierünk megalapozásába! De hogyan is válhat belőlünk programozó? Korábbi cikkünkben írtunk a fejlesztők képzéséről és a szakmai életútjukról, illetve két programozóképzés vezetőivel, a Green Fox Academy és a CodeCool alapítóival is beszélgettünk a lehetőségekről.

Ha megjött a kedvünk a tanuláshoz, készüljünk fel egy embert próbáló kalandra, ami életre szóló befektetés is lehet: a tanulás néha fárasztó, a gyakorlás néha olyan, mint egy hullámvasút, de az út végén egy új szakma, egy új karrier vár ránk!

Válasszunk nekünk való tanfolyamot!

Kezdjük az elején: nem kizárt, hogy önképzéssel, autodidakta módon, ingyenes vagy olcsó tananyagokból is megtanulhatunk programozni. Ehhez azonban emberfeletti akaraterőre és fegyelemre van szükség. Válasszunk inkább egy jó tanfolyamot!

A közösség, a jól felépített tananyag és a tapasztalt oktatók rengeteget segíthetnek a haladásban. A felsőoktatásban inkább erős elméleti alapokat szerezhetünk a gyakorlati tudás mellett, a bootcamp jellegű képzések pedig inkább intenzív, gyors alapozást adnak a későbbi fejlődéshez. Utóbbiak személyes mentorálással, pszichológus bevonásával is segíthetik, hogy a leghatékonyabban aknázzuk ki képességeinket.

Ha anyagi nehézségek miatt tartunk a fizetős tanfolyamoktól, keressünk ösztöndíjas vagy utófinanszírozott képzést. Jelenleg államilag támogatott képzésformákat is találhatunk.

Tűzzünk ki célokat magunk elé!

Legyen az egy konkrét tanfolyam elvégzése, egy reális(!) probléma megoldása vagy egy állás megszerzése: legyen előttünk a cél, amiért hajtunk. Ahhoz, hogy sikeres fejlesztővé képezzük magunkat, nagy önfegyelemre és motivációra van szükség. Ha nem látjuk, merre tartunk, akkor könnyen elveszíthetjük a lelkesedésünket. Reális célok lehetnek: egy képzés sikeres befejezése, egy új munkahely, egy konkrét fejlesztés megoldása.

Ne adjuk fel, ha nehézségekbe ütközünk!

Várható, hogy lesznek napok, amikor úgy érezzük, semmi sem megy, de a kudarcokat általában AHA!-élmények is követik, ha odatesszük magunkat. Fogadjuk el, hogy a gyakorlás során elkövetett hibák részei a tanulási folyamatnak: tegyük magunkévá a problémamegoldó hozzáállást, és ha valami nem működik, keressük a lehetőségeket a javításra!

Adjunk időt magunknak!

Számítsunk rá, hogy az áttörés nem pár nap alatt következik be: nem fogunk pár hét alatt odáig jutni, hogy lefejlesszük az új Angry Birds-öt vagy a következő Facebook-ot. Legyenek valós elképzeléseink arról, hogy mennyi idő alatt mire lehetünk képesek! Kérdezzük meg leendő oktatóinkat, milyen eredményekkel zárhatjuk a képzést, érdeklődjünk korábbi diákoknál, hogy milyen feladatokon dolgoznak jelenleg.

Kérdezzünk, kérdezzünk, kérdezzünk!

A programozás, bár magányos munkának is tűnhet: valójában csapatsport. Akár iskolatársaktól, akár netes dokumentációban vagy fórumokon, mindig lesz valaki, akitől kérdezhetünk – és jó eséllyel mindig találunk valakit, aki segít megoldani az aktuális kínzó kérdésünket. Legyünk magunk is aktívak mások problémáinál: lehet, hogy egyik alkalommal épp mi tudunk segíteni, legközelebb pedig nekünk segítenek majd valamiben.

Jó tanácsok a koronvírus-járvány idejére

Ne hagyjuk, hogy a szorongás elhatalmasodjék rajtunk! - 9+1 tipp szorongás ellen.

Ha elveszítettük a munkánkat, lépjünk azonnal és kezdjük meg az álláskeresést! -
Így jelentkezzünk be a munkanélküli segélyért (álláskeresési járadékért)
Álláskeresés a járvány idején
I
ratkozzunk fel a Mentőöv Állások oldalon!
Így lehet talpraállni egy leépítés után
Segítség, elvesztettem a munkám!

Készüljünk fel és kezeljük az anyagi nehézségeket! - Így gazdálkodjunk vészhelyzetben

Ha otthonról dolgozunk, tegyünk az elszigeteltség-érzés ellen! Tippek az új életritmushoz

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala