Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár arra nincs ráhatásunk, meddig is tart ez a bizonytalan helyzet, azonban arra biztosan fordíthatjuk, hogy megtanuljunk tudatosabban bánni a pénzzel. Szalai Szabolccsal, a Grantis Hungary Zrt. pénzügyi tanácsadójával arról beszélgettünk, mi a teendőnk akkor, amikor bevételeink váratlanul megfogyatkoznak vagy elapadnak. Néhány változtatást a konkrét cselekedetek szintjén, néhányat pedig a gondolkodásunkban kell alkalmazni. 

Lássuk át a pénzügyeinket

Az első és legfontosabb lépés, amit az anyagi biztonságunkért tehetünk: legyünk tisztában azzal, hogy mire és mennyit költünk. Ha általában bankkártyával fizetünk, tekintsük meg legutóbbi folyószámla-kivonatunkat; amennyiben készpénzzel vásárolunk, gyűjtsük a blokkokat és azok alapján készítsük egy kimutatást - célszerű erre egy Excel táblázatot vagy füzetet rendszeresíteni. 

„Nézzük végig a listát, és határozzuk meg, mely rendszeres kiadásaink szolgálják az alapvető szükségleteinket, mint az étkezés, a lakhatás és egészségünk megőrzése, és az elkövetkezendő pár hónapban elsősorban ezekre koncentráljunk” – javasolja a szakértő.

Csökkentsük ésszerűen a kiadásainkat

A következő lépés a kiadásaink optimalizálása. A leggyorsabban és legkönnyebben valószínűleg az étkezésre szánt kiadásainkat tudjuk mérsékelni. Amennyiben kevesebb a munkánk, de több a szabadidőnk, érdemes az ebédrendelés mellett a főzéssel is kísérleteznünk, mert ez akár közös családi tevékenység, kikapcsolódás is lehet. Tervezzük meg a menüt lehetőleg egy hétre, figyeljünk az élelmiszerek szavatosságára, ezáltal is kerülve a pazarlást, hiszen mindig az a legdrágább étel, amit kidobunk.

Kiadásaink másik jelentős részét a lakhatási költségek teszik ki: a bérleti díj, a hitel, a rezsi összege. Az előttünk álló hónapokban az elsődleges célunk ezek fennakadás nélküli rendezése legyen. 

„A kialakult helyzet miatt egyre bővül azoknak a pénzügyi intézkedéseknek a sora, amelyek kedvezőek lehetnek számunkra – kövessük ezeket figyelemmel! Talán a legtöbbeket az év végéig elrendelt hitelfizetési moratórium érinthet, melynek értelmében a március 18. előtt folyósított hitelek törlesztését átmenetileg felfüggeszthetjük. Szükség esetén éljünk ezzel a lehetőséggel, viszont újabb hitelt, és főleg személyi kölcsönt ne igényeljünk ebben a bizonytalan időszakban” – tanácsolja Szabolcs.

És hozzáteszi: „Amennyiben lakást vagy házat bérlünk, próbáljunk meg tárgyalni a tulajdonossal, és az aktuális szituációra tekintettel átmenetileg alacsonyabb bérleti díjban megállapodni. Jó, ha tudjuk, hogy a kormány egyik legfrissebb rendelete értelmében jelenleg szünetelnek a végrehajtások, és a kilakoltatás is tilos.” 

Az előrelátás aranyat ér

A lehetőségeinkhez mérten ajánlott előrelátással kezelnünk most a pénzügyeinket, különös tekintettel a biztosításokra, amelyek például keresőképtelenség vagy a munkánk váratlan elvesztése esetén mentőövként szolgálhat számunkra. „Ha eddig nem rendelkeztünk megtakarítással, itt az ideje számba vennünk ennek a lehetőségét is. Amennyiben vésztartalék felhalmozása a célunk, a könnyen hozzáférhető megtakarítási formákat részesítsük előnyben. Egyszerű és a legtöbb banknál elérhető megoldás a meglévő folyószámlánkhoz tartozó alszámla megnyitása, amelyre a megtakarításra szánt összeget tudjuk elhelyezni. Jövedelmünk azon részét, amit nem az alapvető szükségleteinkre fordítunk, azonnal utaljuk át erre a bankszámlára, vagy helyezzük el egy erre kijelölt borítékban, így a pluszköltekezés kísértését is minimalizálhatjuk” – osztja meg interjúalanyunk.

Ha kezdetben inkább apróbb változtatásokat szeretnénk bevezetni, arra is van ötletünk.  „Tegyük félre minden hónapban a fizetésünk egy meghatározott részét, például tíz százalékot. Az új szokások kialakításához ugyan idő kell, de minél kisebb lépésekkel kezdjük, annál kisebb lesz az ellenállásunk is. Ha idővel azt érezzük, akár nagyobb összegről is le tudunk mondani, emelhetjük a százalékot – a lényeg, hogy fokozatosan változtassunk az eddig követett mintáinkon. A nem várt bevételeket pedig, mint például a bónusz, érdemes gondolkodás nélkül a megtakarításba tenni” – mondja a szakértő. 

És még egy fontos üzenet Szabolcstól: „Legyünk magunkkal türelmesek! Ha egy-egy hét vagy hónap nem a terv szerint alakul, ne ostorozzuk magunkat, egyszerűen csak igyekezzünk mielőbb visszatérni a spórolást elősegítő ösvényre. Amikor pedig gyengül az akaraterőnk, gondoljunk arra, miért is vezettük be ezt az új rendszert – biztonságérzetünk és önbecsülésünk is növekedhet, ha tudjuk, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a változó körülményekhez, és fel vagyunk készülve egy anyagilag megterhelőbb időszakra is.”                          

Pozitívan és proaktívan

Szabolcs szerint a gyakorlati tippek megfogadása mellett nagyon fontos pozitív jövőképünk megőrzése is. Tűzzünk ki célokat, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a megvalósításukért, mert talán sokkal több a lehetőségünk, mint azt elsőre gondolnánk! A pénzügyi szakértő ehhez Warren Buffet stratégiáját javasolja. 

„Vegyünk elő egy lapot, a tetejére írjuk fel a minket leginkább foglalkoztató kérdést vagy célt. Például: Honnan lesz bevételem, amíg nem találok új állást? Ezután kezdjünk el ötletelni, és meg se álljunk addig, amíg nincs legalább húsz válaszunk a fenti kérdésre. Lehet, hogy szükségünk lesz néhány napra a húsz lehetőség felsorolásához, de előbb-utóbb ki fognak rajzolódni előttünk az opciók. Elképzelhető, hogy valami újat kell tanulnunk a továbblépésért, vagy fejlesztenünk kell egy meglévő képességünket, de jelenleg számos ingyenes online tanfolyamot találhatunk, érdemes kihasználnunk ezeket. Azokkal a szakmákkal is ajánlott számolnunk, ahol aktuálisan megnövekedett a munkaerőigény, ahogy az ismerősi körünk is segítségünkre lehet a folytatáshoz. A lényeg, hogy tegyünk magunkért!”

A pénzhez való viszonyunk megváltoztatása hosszú távon életminőségünk javulásához vezet, így érdemes a fenti tanácsokat megfogadni.  Ha további útmutatásra lenne szükségünk a pénzügyeket illetően, ezt a cikket is érdemes elolvasnunk. Amennyiben pedig a járvány okán most veszítettük el az állásunkat, ide kattintsunk a hatékony segítségért. Keressünk a több ezer friss állás között is, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, és ha már tisztában vagyunk azzal, mennyi bevételre van szükségünk, készüljünk fel a bértárgyalásra is. 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, fizetés, pénzügyek, megtakarítás, tudatosság