Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár a felvételi eljárás során, akár már meglévő munkahely esetén kerülünk béralku helyzetbe, roppant fontos, hogy ismerjük azokat a stratégiákat, amelyek alkalmazásával jól jöhetünk ki egy ilyen jellegű egyeztetésből. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy mi lehet igazán célravezető egy bértárgyalás során, és mi az, amitől óvakodjunk.

Ami kerülendő

1. Ne mondjuk meg, mennyiért vállalnánk a feladatot.

Új munkavállaló felvételekor gyakran már az első interjú alkalmával felmerül a fizetési igény kérdése. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy azonnal közöljük, mi az a minimum összeg, amiért dolgoznánk. Bújjunk ki a válasz alól azzal, hogy egyelőre nem látjuk mi a pontos feladat és milyen extra juttatásokat, kedvezményeket vehetünk igénybe a cégnél. Másrészt, amíg a munkaadó nem dönti el, hogy velünk szeretne-e dolgozni, felesleges is ezzel a kérdéssel foglalkozni. Irányítsuk a fókuszt inkább szakmai kvalitásainkra, eddig elért eredményeinkre, hogy mindkét fél számára kiderülhessen, van-e esély az együttműködésre. Amennyiben igen, akkor térjünk vissza erre a kérdésre!

Pályamódosítás

2. Ne fogadjuk el azonnal az ajánlatot.

Ha megkaptuk az állásajánlatot, ne mondjunk rá igent azon nyomban. Kérjük, hogy küldjék meg számunkra írásban az ajánlatot, hogy nyugodtan áttekinthessük és mérlegelhessük a benne foglaltakat. Ezek után vagyunk a legjobb pozícióban a fizetésünk feljebb tornászásához, hiszen ezen a ponton már egyértelmű a munkaadó szándéka: alkalmazni akar minket.

3. Ha túl alacsony a fizetés, mondjunk nemet.

Kutatások azt mutatják, hogy a pályakezdők és a nők gyakran esnek abba a hibába, hogy alacsonyabb fizetésért is vállalják a munkát, csak hogy ne legyenek álláskeresők. Ha így kezdünk dolgozni, hosszú távon neheztelhetünk a túl alacsony bér miatt, és nem mellesleg negatív pénzügyi következményei is lesznek számunkra a döntésünknek. Ha időnként van is bérfejlesztés a cégeknél, azt mindig százalékos arányban adják meg, így a kevesebb összegre vélhetően kisebb emelést fogunk kapni. Mindezeken túl a nyugdíjalapunk is alacsonyabb lesz, arról nem is beszélve, hogy a jövőbeli munkáltatóinknál is rosszabb esélyekkel indulunk egy magasabb összegért, amennyiben kiderül, hogy mennyiért dolgoztunk az előző munkahelyünkön.

Ami célravezető

1. Fókuszáljunk saját értékeinkre.

Ha a fizetési igényünk kerül szóba, soha ne azt kezdjük el sorolni, hogy milyen kiadásaink vannak, mert ez a munkaadót nem érdekli. Beszéljünk inkább arról, hogy szakmailag miért mi vagyunk a legmegfelelőbbek a pozícióra, mi az, amiben mi a vállalat legnagyobb hasznára lehetünk. Ez lehet a szakmai tapasztalatunk, vagy korábbi sikereink, de egy értékesítői állásnál adu ász lehet a kiépített és élő kapcsolatrendszer is.

Vigyük sikerre a bértárgyalást néhány egyszerű stratégia betartásával.

2. Fontoljunk meg minden előnyt.

Nagy hiba lenne azonnal nemet mondanunk egy állásajánlatra, csak azért, mert valamivel kisebb összeget ajánlottak annál, amit minimumként meghatároztunk magunkban. Természetesen, ha óriási a különbség, akkor nincs miről beszélni, de ha csak pár tízezer forintról van szó, érdemes alaposan átvizsgálnunk az ajánlatot. Mi az, ami az alacsonyabb bér ellenére is az ajánlat mellett szól? Például van-e lehetőség otthoni munkavégzésre, ad-e a munkáltató lakhatási támogatást, utazási költségtérítést, magasabb teljesítményarányos bónuszt, és még sorolhatnánk. Ezek a béren kívüli juttatásoknak akár a másik oldalra is átbillenthetik a mérleg nyelvét.

3. Mindig legyünk profik.

Bármi is történik a fizetésről szóló megbeszélések során, és esetleg azért nem kapunk meg egy állást, mert bár a munkaadó ajánlatot tett nekünk, de nem tud akkora fizetést adni, amennyit mi szeretnénk, mindig köszönjük meg a lehetőséget és a bizalmat, amiért minket választottak volna. Soha ne égessük fel a hidakat magunk mögött, hiszen lehet, hogy később mégis úgy dönt a cég, hogy megéri velünk dolgoztatnia és mégis megadja a magasabb összeget.

Ha bizonytalanok vagyunk munkánk értékének beárazásában, használjuk a Profession bériránytűjét, amely segít eligazodni a szakmánkban jellemző fizetések között.  Amennyiben pedig még keressük az elvárásainkhoz illő munkát, használjuk személyre szabott beállításainkat és válogassunk a legfrissebb hirdetések között. Frissítsük, és töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen olyan állásinterjúról sem, ahol szívesen alkalmaznánk a béralku csínját-bínját.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, fizetés, fizetésemelés, bértárgyalás