Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pénzügyi tervezést érdemes a január kiemelt feladataként kezelnünk, mégpedig az éves céljaink rögzítésével összhangban, hiszen az első hetekben megalapozott tudatosság hatalmas segítség lehet számunkra a fejlődésben és gyarapodásban. Természetesen nem ajánlott kihagynunk azokat a lépéseket sem, amelyekről korábbi cikkünkben írtunk, vagyis tisztázzuk le a pénzhez fűződő viszonyunkat, kövessük nyomon költéseinket, és leplezzük le azokat a rossz szokásainkat, amelyek meggátolnak minket abban, hogy anyagi biztonságunkat megalapozzuk. Hogy mi jön ezek után, ahhoz Szalai Szabolcs, a Grantis kiemelt pénzügyi tanácsadójának útmutatása következik.

A helyes sorrend

Ahhoz, hogy a pénzügyeinkben megteremthessük a számunkra szükséges stabilitást, elengedhetetlen, hogy megismerkedjünk a vagyonpiramis fogalmával, ami messze túlmutat a bevételeken és kiadásokon. „A piramis, vagyis az anyagi biztonságunk alapját a vésztartalék adja, és ahogy a neve is utal rá, ez az, amit mielőbb ajánlott feltöltenünk, hogy egy váratlan betegség, esetleg elbocsátás esetén is legyen hová nyúlnunk – minden más csak ezután következhet, beleértve a céltartalékokat és a befektetéseket! Erre legalább a fizetésünk tíz százalékát tegyük félre, készpénzben vagy egy azonnal hozzáférhető takarékszámlára, egészen addig, amíg hat havi bevételünknek megfelelő összeg összegyűlik. Több gyermekes családoknál akár ennél magasabb, egy évet is lefedő összeget javasolt tartalékolni” – kezd bele a témába Szalai Szabolcs.

A szakember egy másik lényeges alapszabállyal folytatja, amely szerint a kötelező kiadásainkat, a kényelmi szolgáltatásokra fordítandó összeget és a megtakarításokat az 50-30-20-as arányszám mentén ajánlott kalkulálni, hogy a végeredmény ne okozzon számunkra kellemetlen meglepetéseket.

A hármas felosztással egy jól működő rendszert hozhatunk az életünkbe, később pedig akár még tovább árnyalhatjuk a képet. Eszerint tehát a bevételünk maximum felét tegyék ki a kötelező költségek, mint a lakhatás, a hiteltörlesztés, a rezsi, a mindennapi utazás, az étkezés és az öltözködés. Szórakozásra, nyaralásra, hobbira, sportolásra, baráti programokra legfeljebb a fizetésünk harminc százalékát fordítsuk, a fennmaradó (minimum) húsz százalékot pedig tegyük félre. Kezdetben ebből képezük a vésztartalékunkat, majd, ha azt már kipipáltuk, céljainknak megfelelően folytathatjuk a gyűjtést.

A pénzügyi tanácsadó a megtakarítások kapcsán kiemeli a vagyon- és életbiztosítások gyakran figyelmen kívül hagyott fontosságát, hiszen a meglévő értékeink elvesztése sokkal fájdalmasabb, mint annak a hiánya, amit még nem értünk el. „A felsoroltak megvalósításával már jelentős változásokat eszközölhetünk anyagi helyzetünkben, azonban itt még nem állhatunk meg, a valódi biztonság ugyanis a haladó szemléletű előrelátás függvénye. Ennek tudatában például ajánlott idős kori öngondoskodásként félre tennünk a fizetésünk 3-30 százalékát, aszerint, hogy mikor is kezdünk bele ebbe a megtakarításba. Hasonló szellemben érdemes szem előtt tartanunk gyermekeink életindítását is, amire születésüktől fogva javasolt a fizetésünk öt százalékát tartalékolnunk.

Költségcsökkentés vagy bevételnövelés?

A vázolt stratégia követése kapcsán valószínűleg sokak számára adódik a hogyan kérdése, amire a legrövidebb válasz: a bevételeink növelésével. „A költségeink felülvizsgálata rávilágíthat olyan pontokra, ahol a kiadásainkból némi odafigyeléssel könnyen faraghatunk, elhagyva, átalakítva például a drága és szükségtelen szokásainkat, mint a napi kávézó-látogatás, vagy a városon belüli autóhasználat, ahogy a lakásunk korszerűsítésével is jelentős összegeket spórolhatunk. Az ésszerű költségcsökkentési megoldások mellett azonban hosszútávon a bevétel növelése, vagyis a szűkösség szemléletből a bőség szemléletre váltás az inspirálóbb, és ezáltal fenntarthatóbb, hiszen ezzel a hozzáállással nem arra koncentrálunk, hogy mit nem engedhetünk meg magunknak, hanem arra, hogy hogyan találjuk meg a vágyott életszínvonalunk anyagi forrásait” – hangsúlyozza interjúalanyunk.

Hogy mi lenne a számunkra ideális fizetés, azt a reális költségeink és a 15-20 éven belül várható kiadásaink határozzák meg, hiszen, ha saját lakást szeretnénk vásárolni vagy családot tervezünk, akkor ezen életesemények anyagi hátterével is számolnunk kell.

Számos módot találhatunk arra, hogy emeljük a bevételünket, például továbbképzéssel, egy új szakma elsajátításával, a nyelvtudásunk fejlesztésével, amelyek akár egyenként is zöld utat jelenthetnek egy olyan munkahelyre, ahol a jelenleginél jobban megbecsülik a munkánkat. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az egészségünkbe invesztálni is hosszú távú befektetés, hiszen az egészség és a fittség a vagyonteremtő képességünkkel egyenlő, vagyis a legkifizetődőbb megelőzni a bajt, ha viszont jelenleg nem vagyunk a legjobban, tegyünk érte, hogy a helyzet rendeződjön – ez is a bevételnövelés egy aspektusa” – osztja meg Szabolcs.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a kiadásaink és bevételeink optimalizálásának további lehetőségeit is kiaknázhatjuk: „Ha élünk a nekünk járó adókedvezményekkel, állami támogatásokkal, biztosan több marad a zsebünkben. Szintén sokat nyerhetünk meglévő hiteleink újragondolásával, de akár azzal is, ha ellenőrizzük az aktuális mobiltelefon-előfizetésünket, és egy korszerűbb, kedvezőbb csomagra váltunk, ami a korábbinál jobb feltételeket kínál.

Haladóknak

Aki épp abban a szerencsés helyzetben van, hogy fizetésemeléssel ünnepelte az újévet, vagy kilátásban van számára a bérnövekedés, esetleg most vált állást, a magasabb juttatás okán, annak érdemes a különbözetet azonnal félretenni, ha ugyanis beépíti a mindennapok pénzforgalmába, garantáltan valamilyen extra költekezés áldozata lesz. „Az új tárgyak birtoklásának öröme csupán pár hétig tart, de ha képesek vagyunk túllendülni a lemondás első, nehéz időszakán, utána már az igazi, akár távolba mutató szükségleteinkre koncentrálhatunk. Ez persze nem jelent folyamatos önmegtartóztatást, bizonyos, általunk kitűzött anyagi célok elérése után jutalmazzuk meg magunkat, ezzel is erősítve a már emlegetett bőség gondolkodást” – avat be egy újabb hasznos részletbe interjúalanyunk. 

És zárásképp hozzáteszi: „Mindezek még csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen az igazán izgalmas kérdések, mint a változatos pénzügyi termékek, fintech megoldások és befektetései lehetőségek egy következő, minden tekintetben emelt szintet testesítenek meg. Ezek kiválasztásához azonban komoly szaktudásra és hiteles szakemberre van szükség, aki a kockázatokra éppúgy felhívja a figyelmet, mint a mérleg pozitív oldalára.

Fontoljuk meg a fentieket, és találjuk meg a számunkra ténylegesen működő, céljainkat szolgáló pénzügyi stratégiát. Ha szükséges, változtassunk a jelenlegi gyakorlatunkon, hiszen az idő így is, úgyis eltelik, de nem mindegy, merre haladunk, mivé válunk közben.

Ha a pénz bármilyen okból kiemelt szerepet játszik most az életünkben, ide kattintsunk a jól fizető állásokért, itt pedig a külföldi munkák között válogathatunk. Keressünk személyes prioritásaink szerint, és maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, fizetés, tervezés, tudatosság