Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Mind Map, azaz a gondolattérkép Tony Buzan nevéhez fűződik, és szellemi potenciálunk mind teljesebb kiaknázását szolgálja: egy szabályozott módszer, gondolataink összefoglalásához, rendszerezéséhez és vizualizálásához. A Mind Map nagyszerűsége abban rejlik, hogy ötleteinket, gondolatfoszlányainkat pontosan úgy ábrázolja, ahogy azok az agyunkban megjelennek, ugyanis képes összekapcsolni az analitikus működésű bal, és az intuitív jobb agyféltekét, így ezt a struktúrát sokkal könnyebben és gyorsabban átlátjuk, mint a hagyományos jegyzeteket. Legyen szó az álláskeresésről, a régóta dédelgetett karrierváltásról, a munka-magánélet összehangolásáról, az év eleji tervezésről, egy konkrét projekthez tartozó stratégiáról, – ezt a technikát bármikor bevethetjük!

Az első lépések

Vegyünk egy A/4-es vagy A/3-as fehér papírlapot, és a közepére írjuk fel a témát, amellyel kapcsolatban szeretnénk összegyűjteni a gondolatainkat. A kiindulópont lehet egy szimbolikus rajz, egy rövidítés, vagy egy szó, a lényeg, hogy minél konkrétabban jelöljük ki. Nem véletlen az elhelyezkedés sem: ha a lap egyik sarkán indítanánk a folyamatot, az korlátozóan hatna agyműködésünkre, viszont ha bármerre van lehetőség a kibontakozásra, a végeredmény is teljesebb lesz. A kiinduló szóból vagy ábrából húzzunk néhány tetszőleges hosszúságú, irányú vonalat, amelyek végpontján a felbukkanó ötletek kapnak majd helyet.

Mind Map: a kreatív gondolkodás technikája - munka, kreativitás, stratégia

Vigyázz, kész, asszociálj!

Ezután következhet a legjobb rész, vagyis engedjük szabadjára a kreativitásunkat! Vegyük példaként a munka-magánélet egyensúlyát. Mi minden jut eszünkbe, ha erre a kényes témára gondolunk? Például felmerülhetnek bennünk a túlórák, ahogy az is, hogy szeretnénk több időt tölteni a gyermekünkkel, rendszeres sportra vágyunk, és régóta tervezzük, hogy megtanulunk spanyolul. Az egyes pontokat érdemes külön színnel jelölnünk, így átláthatóbbá tehetjük a gondolattérképünk összefüggéseit. Amennyiben a családunkra szánt idő vagy a testmozgás különösen fontos számunkra, extra jelöléssel is hangsúlyozzuk ezt az ábrán, ahogy bátran használhatunk kérdőjelet vagy egyéb szimbólumokat is, hogy még könnyebben olvasható legyen a teljes kép.

Természetesen ne álljunk meg a nagyobb témáknál, fejtsük tovább azokat, aszerint, ami az eszünkbe jut. A túlóra alá húzhatjuk például a nemet mondást, vagy a hatékonyabb időbeosztást, ahogy a nyelvtanulást is boncolgathatjuk, hiszen a szervezett tanfolyam mellett online feladatokat, idegen nyelvű videókat is kipróbálhatunk, de akár azt is feljegyezhetjük, miért halogattuk eddig a tudásunk bővítését, és mi az a cél, ami motivál bennünket a folyamat alatt. Haladjunk tovább és tovább, és ne feledjük: nincs oda nem illő gondolat, mindennek lehet valamilyen jelentősége, ami az adott kérdés kapcsán felmerül bennünk. Fontos viszont, hogy ötleteinket kulcsszavak formájában ragadjuk meg, hogy ha csak egyetlen pillantást is vetünk a rajzra, akkor is lássuk, honnan, hova jutottunk és mi-mivel áll szorosabb, eddig előttünk is rejtett kapcsolatban.

Jöhet a finomhangolás

Miután úgy látjuk, elkészültünk, hagyjunk egy kis időt magunknak, majd nézzünk rá friss szemmel még egyszer szellemi térképünkre. Elképzelhető, hogy bizonyos relációk csak második blikkre válnak láthatóvá, sőt az is lehetséges, hogy újabb gondolatok is bevillanak, míg néhány korábbi mellékágat kevésbé relevánsnak ítélünk. Ha szükséges, rajzoljuk újra az ábránkat, akár áthelyezve a korábbi hangsúlyokat is. A korábbi példánál maradva: kiderülhet, hogy a munkánk és szabadidőnk balanszához nem egyszerűen a túlóráinkat kell redukálnunk, hanem munkahelyet kell váltanunk, amihez a nyelvtudás egy extra löketet adhat, vagy arra is rádöbbenhetünk, hogy személyes céljaink megvalósításához a részmunkaidő lenne a megoldás, és költségeink optimalizálásával tehetjük meg a következő lépést. 

Ugye tényleg egyszerű? A megoldás szinte észrevétlenül rajzolódik ki a szemünk előtt, miközben gondolataink jóleső szárnyalását is megtapasztaljuk. Próbáljuk ki, és éljünk a Mind Map adta szellemi lendülettel. Tegyük ezt akkor is, amikor épp a számunkra ideális munkát keressük! Tisztázzuk személyes preferenciáinkat, és válogassunk a több mint 10.000 friss állás közül. Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, kreativitás, stratégia, Mind Map