Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kötelező meetingeket senki sem szereti. Főleg akkor, ha tényleg időpazarlás, mert se eleje, se vége, csak futjuk a megszokott köröket és mindenki minél hamarabb le akarja tudni az egészet – aztán persze az utolsó pillanatban feltesz valaki egy olyan kérdést, amitől plusz fél órára ott ragad az egész csapat. Hogyan vehetjük ki mégis a legtöbbet ezekből a megbeszélésekből, ha már muszáj ott ülnünk? Tippeket hoztunk.

Csukjuk le a laptopot

Egy kutatás szerint az irodai dolgozók 91%-a gyakran álmodozik a megbeszélések közben, 73%-uk pedig sokszor más munkát végez a laptopján vagy a telefonján. Ez természetesen érthető, ha úgy érezzük, hogy egy-egy értekezlet elveszi az időt a tényleges munkavégzéstől, de ideális esetben ennek az időnek is bele kellene számítania a munkánkba. A meeting közbeni munkavégzéssel az a gond, hogy szinte lehetetlenné teszi, hogy aktívan jelen legyünk, amivel végső soron pontosan ahhoz járulunk hozzá, amit a legjobban utálunk benne: valóban nem lesz értelme, hiszen nem tudunk előrébb jutni, ha kivonjuk magunkat a beszélgetésből. Próbáljuk ki, hogy eltesszük a telefont, becsukjuk a laptopunkat és figyelmesen meghallgatjuk a többieket, illetve megosztjuk velük a gondolatainkat! Ha fölöslegesnek is tűnik, csak nyerhetünk vele, mert erősíti köztünk a köteléket a munkatársainkkal.

Kérdezzünk és ne vágjunk mások szavába

Ha a meetingnek az a célja, hogy megoldást találjon a csapat egy problémára vagy döntést tudjon hozni egy ügyben, egy kész megoldási javaslatnál sokkal többet segít, ha sokat kérdezünk. A kérdések mélyebb vitát indítanak el, még akkor is, ha egyébként tudjuk már rájuk a választ. Néha nehéz lehet ellenállni a kísértésnek, hogy mások ötleteire egyből rákontrázzunk egy szerintünk sokkal jobb ötlettel, de ez kevésbé visz előre a megoldáshoz, mintha őszinte érdeklődéssel fordulnánk hozzájuk és közösen megvitatnánk minden aspektusát. Kerüljük el azt is, hogy félbeszakítsunk másokat – néha nehéz lehet végighallgatni valakit, ahogy hosszú perceken keresztül magyaráz valamit, amiről mi már előre tudjuk, hogy hova fog kifutni, de adjuk meg neki akkor is a tiszteletet és hallgassuk végig! Mások szavába vágni nagyon tapintatlan és csak elfojtott konfliktusokhoz vezet.

Ne térjünk le az útról

Persze nem biztos, hogy van ekkora ráhatásunk a történésekre, de egy megbeszélés akkor jó, ha van egy kijelölt konkrét célja, ami felé halad a beszélgetés. Ha mindenki érti ezt a célt és képes az adott témához ragaszkodni, amikor felszólal, sokkal hamarabb és nem mellesleg sikeresen is be lehet fejezni egy-egy megbeszélést. Amit megtehetünk, hogy mi magunk mindenképpen ragaszkodunk a tematikához, nem húzzuk mások idejét oda nem illő kérdésekkel vagy véleménynyilvánítással, illetve ha nem vagyunk benne teljesen biztosak, hogy miért is ülünk ott, kérdezzük meg a téma vezetőjét, hogy pontosan mi az aznapi ülés célja és menete. Így elérhetjük, hogy hangosan ki legyen mondva és a többiek számára is világosabbá válhasson a menetrend, amitől gördülékenyebben mehet az ügy.

Vonjuk be az introvertáltakat is

Minden megbeszélésen van pár ember, aki csendben van és csak nagyon indokolt esetben szólal meg. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs véleménye az adott témáról vagy nem érdekli az egész, gyakran csak annyi áll a háttérben, hogy introvertált és nem szeret hangosan gondolkodni, nehezére esik másoktól elvenni a szót. Ha megpróbáljuk bevonni őket a beszélgetésbe, általában nagyon is értékes gondolatokat fogalmaznak meg, csak maguktól nem mindig van motivációjuk rá, hogy közkinccsé tegyék. Tegyünk fel nekik kérdéseket! Ha pedig mi magunk vagyunk introvertáltak, próbáljunk meg teret adni a saját véleményünknek akkor is, ha ez kezdetben kis kellemetlenséggel jár, hiszen a mi gondolataink is ugyanolyan fontosak, mint a hangosabb munkatársainké.

Túlságosan le vagyunk terhelve és az állandó megbeszéléseknek semmi értelmét nem látjuk? Gondolkozzunk el az állásváltáson! Böngésszünk az aktuális lehetőségek között és töltsük fel az önéletrajzunkat!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala