Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bármekkora is a csapatunk, emberekkel együttműködni sok esetben lehet kihívás, hiszen mindenkinek más értékei, más céljai, más munkastílusa és más személyisége van, ami különböző megközelítéseket is igényel. Ha van introvertált a kollégáink között, elsőre különösen nehéz lehet vele együtt dolgoznunk, pedig attól, hogy egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel tőlünk, még lehet köztünk hatékony és harmonikus munkakapcsolat. Lássuk, mit tehetünk ezért!

Értsük meg őket

A legfontosabb a másik fél iránti türelem és megértés. Az introvertált személyiségtípus csupán abban különbözik az extrovertálttól, hogy nem a társas helyzetekből, nem a külvilágból merít energiát, hanem önmagából, így többször van szüksége csendes, magányos időszakokra a feltöltődéshez. Ez egy olyan munkahelyen, ahol csapattal kell együtt dolgozni, sok a meeting és mindenki dobálja az ötleteit a közösbe, lecsapódhat úgy, mintha az introvertált személy nem szívesen venne részt ezeken és nem szeretne hozzátenni a csapatmunkához, holott ez koránt sincs így. Attól, hogy valaki nem verseng és nem érzi jól magát a társaság középpontjában, még lehet nagyon értékes tagja a csapatnak, csupán meg kell tanulnunk megfelelően kommunikálni egymással.

Kérdezzünk

Attól, hogy nem mondják maguktól, még lehet rengeteg ötletük és kreatív megoldási javaslatuk lehet az introvertált kollégáinknak is egy-egy feladattal, problémával kapcsolatban. Valószínűleg hamarabb kapnak majd teret azok a munkatársaink, akik hangosan és proaktívan tesznek hozzá a témához, de érdemes lehet az introvertált csapattagok véleményét is kikérni. Egy idő után bosszantó lehet, hogy mindig külön rá kell kérdeznünk mindenre ahhoz, hogy elmondják, de fogadjuk el, hogy ők így működnek, nekik nem komfortos az, hogy egymást túlkiabálva lobogtassák a gondolataikat. Az introvertáltak gyakran előnyben részesítik a kisebb létszámú, előre tervezett, hosszabb beszélgetéseket, mert úgy kevésbé éreznek nyomást arra, hogy azonnali reakciót adjanak egy hirtelen felbukkanó gondolatmenetre. És ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a fajta higgadtság és koncentráció nagyon értékes tulajdonságok, amelyek sokat segíthetnek a csapatnak!

Kommunikáljunk jól

Az introvertált személyiségek általában jobban szeretnek írásban kommunikálni, mert ilyenkor lehetőségük van átgondolni a válaszukat és nem éreznek lámpalázat attól, hogy szerepelniük kell a többiek előtt és mindenki őket figyeli. Tisztázzuk le, hogy mi lenne számukra és számunkra is elfogadható a napi kommunikációt illetően! Ne felejtsük el, hogy a hallgatás mélyebb figyelmet és empátiát is jelent, így az introvertált kollégák sokszor sokkal jobban meg tudják érteni a másik személyt, mint a többiek, így a megoldási javaslatuk is jobban működhet.

Tartsuk tiszteletben a határaikat

Ez nem csak az introvertáltakra vonatkozik; egy munkahelyen minden kollégánk megérdemli ugyanazt a tiszteletet és elfogadást. Beszélgessünk arról, hogy kinek hol van a komfortzónája és mi az, ami számára már nem kényelmes, nem elfogadható egy munkahelyen! Egy introvertált személyiségnek valószínűleg segít, ha nem tolakszunk be a személyes terébe és nem várjuk el tőle a gyakori társaságot, illetve lehetőséget adunk neki arra, hogy visszavonultan, csendben, önállóan dolgozzon. Ha biztosítjuk számára a megfelelő teret és időt, idővel könnyebben kibontakozhat és sokkal gördülékenyebbé válhat a közös munka, ami mindenkinek a közös érdeke.

Szívesen próbálnánk ki magunkat más munkakörben? Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között és töltsük fel az önéletrajzunkat!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala