Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan a nyaralástól várják az egész évben felhalmozott stressz és kimerültség kipihenését, ám sokszor pont ez az elvárás az, ami még a szabadságot is stresszessé teszi. Valóban nehéz megszabadulnunk a negatív gondolatainktól és hirtelen átkapcsolni az agyunkat egy nyugodtabb állapotba, ha csupán ettől a pár naptól várjuk a megoldást a felgyülemlett konfliktusaink és frusztrációink levezetésére. Cikkünkben összeszedtünk pár példát arra, hogyan hozhatjuk ki a maximumot a nyaralásból, hogy az valóban pihentető és stresszmentes legyen.

Ne legyenek elvárásaink

Egyszerűnek hangzik, pedig talán ez a legnehezebb része a nyaralás pihentető eltöltésének. Sokan nem a saját igényeikhez igazítják a nyaralást, hanem él egy kép a fejükben arról, hogy milyennek is kéne lennie – például nyaralás csak az lehet, ha elutazunk külföldre, vagy a tengerparton napozunk, esetleg befizetjük magunkat két hétre egy szervezett utazásra. A valóság ezzel szemben az, hogy míg valakinél ez valóban működik és meghozza a remélt kikapcsolódást, másoknak nem feltétlenül erre van szüksége és csak további stresszt jelent számukra a szervezés és az ottlét. Ahhoz azonban, hogy tisztában legyünk a tényleges igényeinkkel, önismeretre van szükség. Gondoljuk át, hogy mi az, ami valóban feltöltene minket, legyen az bármi – ha pár otthon, csendben eltöltött nap kapcsolna ki és legszívesebben ki sem mozdulnánk az ágyból, merjük megtenni lelkiismeretfurdalás nélkül!

Ne stresszeljünk azon, hogy stresszelünk

Ha már a nyaralás kellős közepén vagyunk és eddig mást sem csináltunk, csak veszekedtünk a családtagjainkkal, idegeskedtünk az otthon ránk váró feladatmennyiségen vagy szimplán csak stresszeltünk azon, hogy nem tudjuk magunkat eléggé kipihenni és semmi értelme nem volt az egésznek, álljunk meg egy pillanatra! Még mindig van esély helyrehozni a dolgokat, bármennyire nehéznek is tűnik kontrollálni az érzelmeinket.

Próbáljuk meg elengedni a negatív gondolatokat és a korábbi konfliktusainkat ne most akarjuk mindenáron megoldani – ebben sokat segít, ha nyíltan kommunikálunk a családtagjainkkal, barátainkkal, és közös nevezőre jutunk mindenki igényeit illetően. Ha elvárások nélkül állunk hozzá a közös programokhoz, akkor sokkal nagyobb rá az esély, hogy olyan tevékenységben is jól fogjuk érezni magunkat, amihez alapesetben nem lett volna kedvünk. Jó érzéssel tölthet el az is, ha valakinek a kedvére tettünk és nem a saját elképzeléseinket erőltettük rá a társaságra.

A munkahelyi feladatokon pedig a nyaralás közepén tényleg semmi értelme nincs aggódni; annyit tehetünk, hogy legközelebb igyekszünk előre lerendezni a futó projektjeinket, előre dolgozunk vagy delegáljuk a feladatokat. Próbáljuk meg átgondolni, hogy ha nincs ráhatásunk a nyaralás alatt a dolgokra, akkor valójában mennyi értelme van aggodalmaskodni rajta… a „céges” telefont pedig kapcsoljuk ki!

Azzal nyaraljunk, akivel szeretnénk

Nehéz ügy, de elképzelhető, hogy minket nem a családdal töltött nyaralás töltene fel a leginkább, hanem egy közös hétvége a barátokkal, pár nap a gyerekek nélkül vagy akár a teljes egyedüllét a természetben. Természetes, hogy konfliktust szülnek ezek a helyzetek, érdemes azonban kommunikálni az igényeinket a párunknak, a családunknak, hiszen nekik is az érdekük, hogy jól érezzük magunkat és kipihenjük az egész éves hajtást. Ha támogató közeg vesz körül, akkor valószínűleg megértő fülekre talál a kérésünk és legközelebb már mi is szívesebben alkalmazkodunk az ő igényeikhez. Ha elsőre nem is örül mindenki a döntésünknek, a családra is pozitívan fog hatni a feltöltődésünk és a hétköznapokban is észrevehető lesz a változás.

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala