Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokak számára tartogat bizonytalanságokat az elkövetkező időszak: vannak, akik már el is veszítették állásukat az elmúlt pár hétben, mások még várják a fejleményeket. A digitálisan, bárhonnan végezhető munka lehetősége hirtelen felértékelődött. Az IT világa, a programozás épp ilyen, ráadásul úgy tűnik, ezen a területen egyre inkább szükség lesz a tehetséges szakemberekre.

Két népszerű programozóiskola, a Codecool és a Green Fox Academy vezetőivel beszélgettünk a kialakult helyzetről. 

Átállás élesben

Boda József, a Codecool ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogyan érintette a képzésüket a járványhelyzet: „Az első kihívásunk rögtön az volt, hogy a diákok és a kollégák egészségének védelmében átálljunk online oktatásra: a klasszikus modellünk ereje az, hogy személyesen közreműködő, saját mentorokkal oktatunk egy éven keresztül. Gyakorlatilag pár nap alatt ráálltunk az új ritmusra: mindegyik campusunkon, Lengyelországban, Romániában és Magyarországon is zökkenőmentesen folyik már online az oktatás, minden ceremóniát, minden módszertant áttereltünk digitális felületekre március közepén.”

A digitális átállás élesben is vizsgázott: 2 mentoruk és egy végzős diákjuk is dolgozott azon az Országos Mentőszolgálat által használt applikáción, amely a védőfelszerelések készleteit követi, második fázisban pedig a munkatársak munkavégzési státuszáról ad valós idejű jelentést. Rekordsebességgel állt össze a projekt: mindössze fél nap telt el az Országos Mentőszolgálattól a Codecoolhoz érkezett specifikáció és a mentőszolgálat belső hálózatán futó, mobil- és webes alkalmazás prototípusának leszállítása között, de az első telefon és az élesítés között is csupán 10 nap telt el.

A pult mögül a számítógép elé

Az ügyvezető szerint a jelenlegi, koronavírus okozta kényszerhelyzet akár pozitív változásokat is hozhat: „Minden iparág a digitalizáció irányába mozdul majd, ahol lassan történt volna, most ott is felgyorsul ez a folyamat. Persze újranyitnak majd az iskolák, visszatér minden a régi kerékvágásba, de ez az átalakulás sok szempontból megváltoztathatja az emberek hozzáállását, és hogy mit lesznek hajlandóak távolról, online intézni.”

Sokan keresnek most új karrier- és munkalehetőséget: „Sok helyen történtek drasztikus és gyors változások. Korábban is sok diákunk érkezett a vendéglátó- és szállodaiparból, angolul beszélő, agilis emberek. Most ők jelennek meg nagyobb számban, felmérték a lehetőségeket, érdeklik őket a digitális szakmák. Készülünk olyan rövidebb, belépő szintű képzésekkel, amelyek ebben az átmeneti időszakban is használható tudást nyújtanak, vagy az első lépései lehetnek egy komplett karrierváltásnak.”

A Codecool jelenleg is kínál utófinanszírozásban, állásgaranciával igénybe vehető képzést: full-stack fejlesztő képzésük másfél éves kurzus, melynek első éve intenzív nappali képzés, melyet 6 hónap fizetett gyakornoki program követ. Aki nem tudja magát ennyi időre szabaddá tenni, csatlakozhat egy éves hétvégi programozóképzésükhöz is, ez esetben havonta három hétvégi és hétközben heti 6-10 óra elfoglaltság mellett szerezhet piacképes, jövőálló tudást.

Háromhetes kóstoló-tréning érdeklődőknek

Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy egyik alapítója szerint is máris érezhető, hogy megnőtt az érdeklődés a programozóképzések iránt: „Nemcsak a koronavírus-válság miatt a munkaerőpiacon felszabadult emberek jelentkeznek, de azok is, akik most home office-ban vannak és jobban ráérnek. Sokan látják már, hogy közép- vagy hosszú távon is érdekes lehet egy ilyen képzés. Nagyon sok cégben értékelődött most fel a digitalizációs folyamat, cégen belül is kellenek olyanok, akik értik és beszélik az IT nyelvét.”

A járványhelyzetre válaszolva egy háromhetes ingyenes képzést is meghirdettek: „Ez úgy tűnik sok embert megérintett, hatezren jelentkeztek. Ez a képzés arra lesz jó, hogy kiderüljön, kinek van ténylegesen affinitása, kit érdekel mélyebben a terület. Aki programozóvá akar válni, annak erős motivációra és elkötelezettségre van szüksége, de persze ebben a pillanatnyi helyzetben is hasznos, ha az ember tanul ilyen készségeket, és aztán menet közben megjön az étvágy.”

A pénz nem elég erős motiváció

Kristóf arról is mesél, mik egy programozó elengedhetetlen képességei. Ezeket a hagyományos junior programozóképzéseik előtt is szűrik egy ötlépéses kiválasztási folyamatban, melynek része egy videóinterjú, játékos kognitív képességeket mérő tesztek, az angol és a digitális tudás ellenőrzése is: „Fontos tudni, hogy ez egy megterhelő, intenzív képzés, ami nagy elkötelezettséget igényel. Ugyanúgy nélkülözhetetlen egy jó középszintű angoltudás a szakmai fejlődéshez, mint a digitális eszközök magabiztos használata. Utóbbi nélkül hiába okos és motivált a jelölt, nem fogja jól venni az akadályokat. A motiváció nagyon érdekes: ha csak a pénz miatt akar valaki váltani, az általában az első körben kipottyan. Ezen kívül szükséges, hogy analitikus gondolkodással rendelkezzen a jelentkező, képes legyen logikusan, rendszerekben gondolkodni.”

Nem kell megijedni a fentiektől, Kristóf szerint mindegyik képesség fejleszthető, ráadásul a képzés során is megkapnak a diákok minden támogatást: „Ezek a képességek mind tanulhatók: a nyelvtanulás, a digitális eszközök használata egyértelműen, de fejleszthető a logika, építhető a motiváció. A képzések során is előfordulnak mélypontok, ilyenkor pszichológus vagy coach kollégáink segítenek az átlendülésben.”

Arra a kérdésre, hogy lesz-e hely a hirtelen a piacra kerülő programozóknak, optimistán válaszol: „Rövid távon lelassul a piac, de az első sokkos időszak után az IT biztonságban lesz. Már most is látszik, hogy sok cég van ahol nem álltak le a toborzással, mi pedig ügyelünk arra, hogy olyanok végezzenek nálunk, akiknek van helye a szektorban.”

Azoknak, akik érdeklődnek az új karrierlehetőség iránt, a Green Fox Academy utófinanszírozott, állásgaranciás tanfolyamokat kínál. Pár héten belül kezdődnek új online képzéseik, és egy újonnan induló bootcamp csomaggal pénzügyileg és időben is még inkább alkalmazkodnak majd a kialakult helyzetben is fejlődni kívánók igényeihez.