Programozóképzések karrierváltóknak

Programozóképzések karrierváltóknak

Egyre több IT szakemberre lesz szükség, még válsághelyzetben is. Jó hír, hogy szinte bárkiből lehet programozó. Mutatjuk, hogyan!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokak számára tartogat bizonytalanságokat az elkövetkező időszak: vannak, akik már el is veszítették állásukat az elmúlt pár hétben, mások még várják a fejleményeket. A digitálisan, bárhonnan végezhető munka lehetősége hirtelen felértékelődött. Az IT világa, a programozás épp ilyen, ráadásul úgy tűnik, ezen a területen egyre inkább szükség lesz a tehetséges szakemberekre.

Két népszerű programozóiskola, a Codecool és a Green Fox Academy vezetőivel beszélgettünk a kialakult helyzetről. 

Átállás élesben

Boda József, a Codecool ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogyan érintette a képzésüket a járványhelyzet: „Az első kihívásunk rögtön az volt, hogy a diákok és a kollégák egészségének védelmében átálljunk online oktatásra: a klasszikus modellünk ereje az, hogy személyesen közreműködő, saját mentorokkal oktatunk egy éven keresztül. Gyakorlatilag pár nap alatt ráálltunk az új ritmusra: mindegyik campusunkon, Lengyelországban, Romániában és Magyarországon is zökkenőmentesen folyik már online az oktatás, minden ceremóniát, minden módszertant áttereltünk digitális felületekre március közepén.”

A digitális átállás élesben is vizsgázott: 2 mentoruk és egy végzős diákjuk is dolgozott azon az Országos Mentőszolgálat által használt applikáción, amely a védőfelszerelések készleteit követi, második fázisban pedig a munkatársak munkavégzési státuszáról ad valós idejű jelentést. Rekordsebességgel állt össze a projekt: mindössze fél nap telt el az Országos Mentőszolgálattól a Codecoolhoz érkezett specifikáció és a mentőszolgálat belső hálózatán futó, mobil- és webes alkalmazás prototípusának leszállítása között, de az első telefon és az élesítés között is csupán 10 nap telt el.

A pult mögül a számítógép elé

Az ügyvezető szerint a jelenlegi, koronavírus okozta kényszerhelyzet akár pozitív változásokat is hozhat: „Minden iparág a digitalizáció irányába mozdul majd, ahol lassan történt volna, most ott is felgyorsul ez a folyamat. Persze újranyitnak majd az iskolák, visszatér minden a régi kerékvágásba, de ez az átalakulás sok szempontból megváltoztathatja az emberek hozzáállását, és hogy mit lesznek hajlandóak távolról, online intézni.”

Sokan keresnek most új karrier- és munkalehetőséget: „Sok helyen történtek drasztikus és gyors változások. Korábban is sok diákunk érkezett a vendéglátó- és szállodaiparból, angolul beszélő, agilis emberek. Most ők jelennek meg nagyobb számban, felmérték a lehetőségeket, érdeklik őket a digitális szakmák. Készülünk olyan rövidebb, belépő szintű képzésekkel, amelyek ebben az átmeneti időszakban is használható tudást nyújtanak, vagy az első lépései lehetnek egy komplett karrierváltásnak.”

A Codecool jelenleg is kínál utófinanszírozásban, állásgaranciával igénybe vehető képzést: full-stack fejlesztő képzésük másfél éves kurzus, melynek első éve intenzív nappali képzés, melyet 6 hónap fizetett gyakornoki program követ. Aki nem tudja magát ennyi időre szabaddá tenni, csatlakozhat egy éves hétvégi programozóképzésükhöz is, ez esetben havonta három hétvégi és hétközben heti 6-10 óra elfoglaltság mellett szerezhet piacképes, jövőálló tudást.

Háromhetes kóstoló-tréning érdeklődőknek

Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy egyik alapítója szerint is máris érezhető, hogy megnőtt az érdeklődés a programozóképzések iránt: „Nemcsak a koronavírus-válság miatt a munkaerőpiacon felszabadult emberek jelentkeznek, de azok is, akik most home office-ban vannak és jobban ráérnek. Sokan látják már, hogy közép- vagy hosszú távon is érdekes lehet egy ilyen képzés. Nagyon sok cégben értékelődött most fel a digitalizációs folyamat, cégen belül is kellenek olyanok, akik értik és beszélik az IT nyelvét.”

A járványhelyzetre válaszolva egy háromhetes ingyenes képzést is meghirdettek: „Ez úgy tűnik sok embert megérintett, hatezren jelentkeztek. Ez a képzés arra lesz jó, hogy kiderüljön, kinek van ténylegesen affinitása, kit érdekel mélyebben a terület. Aki programozóvá akar válni, annak erős motivációra és elkötelezettségre van szüksége, de persze ebben a pillanatnyi helyzetben is hasznos, ha az ember tanul ilyen készségeket, és aztán menet közben megjön az étvágy.”

A pénz nem elég erős motiváció

Kristóf arról is mesél, mik egy programozó elengedhetetlen képességei. Ezeket a hagyományos junior programozóképzéseik előtt is szűrik egy ötlépéses kiválasztási folyamatban, melynek része egy videóinterjú, játékos kognitív képességeket mérő tesztek, az angol és a digitális tudás ellenőrzése is: „Fontos tudni, hogy ez egy megterhelő, intenzív képzés, ami nagy elkötelezettséget igényel. Ugyanúgy nélkülözhetetlen egy jó középszintű angoltudás a szakmai fejlődéshez, mint a digitális eszközök magabiztos használata. Utóbbi nélkül hiába okos és motivált a jelölt, nem fogja jól venni az akadályokat. A motiváció nagyon érdekes: ha csak a pénz miatt akar valaki váltani, az általában az első körben kipottyan. Ezen kívül szükséges, hogy analitikus gondolkodással rendelkezzen a jelentkező, képes legyen logikusan, rendszerekben gondolkodni.”

Nem kell megijedni a fentiektől, Kristóf szerint mindegyik képesség fejleszthető, ráadásul a képzés során is megkapnak a diákok minden támogatást: „Ezek a képességek mind tanulhatók: a nyelvtanulás, a digitális eszközök használata egyértelműen, de fejleszthető a logika, építhető a motiváció. A képzések során is előfordulnak mélypontok, ilyenkor pszichológus vagy coach kollégáink segítenek az átlendülésben.”

Arra a kérdésre, hogy lesz-e hely a hirtelen a piacra kerülő programozóknak, optimistán válaszol: „Rövid távon lelassul a piac, de az első sokkos időszak után az IT biztonságban lesz. Már most is látszik, hogy sok cég van ahol nem álltak le a toborzással, mi pedig ügyelünk arra, hogy olyanok végezzenek nálunk, akiknek van helye a szektorban.”

Azoknak, akik érdeklődnek az új karrierlehetőség iránt, a Green Fox Academy utófinanszírozott, állásgaranciás tanfolyamokat kínál. Pár héten belül kezdődnek új online képzéseik, és egy újonnan induló bootcamp csomaggal pénzügyileg és időben is még inkább alkalmazkodnak majd a kialakult helyzetben is fejlődni kívánók igényeihez.

További cikkek a munkaerőpiaccal kapcsolatban