Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Életünk rohamos digitalizálódásával egyre nagyobb lesz az igény minden iparágban a szakemberekre: adja magát a motiváció, képezzük át magunkat fejlesztőnek! Na de milyen fejlesztőnek? Rengetegféle képzés, programozási nyelv és lehetőség kínálkozik. Hogyan válasszunk közülük?

Milyen nyelveken íródik a Facebook, a Spotify vagy a Netflix?

Az egyik lehetőség, hogy megnézzük, mit tanulnak mások: a Stack Overflow 2019-es, programozók körében végzett kutatása szerint a Python nyelv a legnépszerűbb jelenleg. Ezzel szeretnek a legjobban dolgozni a fejlesztők, és ezt szeretnék a legtöbben tanulni is. Hogy miért? Mert ez az egyik legegyszerűbben tanulható és érthető nyelv, rugalmas és sokféleképpen is használható: rengetegen használják az egészségügytől a pénzügyi szektorig, de olyan népszerű szolgáltatások, mint a Spotify és a Netflix is szívesen alkalmazzák.

A másik lehetőség, hogy nézzük meg, milyen területen keresnek programozókat! Ha tudjuk, milyen iparágban szeretnénk majd a tudásunkkal elhelyezkedni, akkor nézzük csak, mire van ott szükség!

Autóipar – C/C++
A C és a C++ az autógyártók által használt legnépszerűbb programozási nyelvek. Sokak által lenézett nyelv a C és a kiterjesztéseként létrehozott C++, de el kell ismerni, hogy minden idők legszélesebb körben használ programozási nyelve, és vannak olyan eszközök, amik a nyolcvanas években e nyelven megírt kód alapján működnek máig.

Kiberbiztonság – JavaScript
A JavaScript elképesztően népszerű nyelv, rengeteg népszerű alkalmazás íródik ezen. Éppen népszerűsége teszi a hackerek kedvenc célpontjává is: adatlopásra, károkozók futtatására is rávehetők az ezen keresztül módosított alkalmazások és weboldalak. Aki szívesen foglalkozik internetbiztonsági kérdésekkel, annak érdemes ezzel a nyelvvel foglalkoznia: bár ez szinte elkerülhetetlen, hiszen majdnem minden programozóképzésben találkozhatunk JavaScript modulokkal.

E-kereskedelem – Java
Olyan nagy e-kereskedelmi platformok, mint az Amazon vagy a Walmart online üzlete épültek Javaban. Hibakövetésben és kezelésben erős rendszer, amire nagy szükség lehet nagy forgalmú webshopok esetén.

Pénzügyek – Python
A Python, ahogy fentebb is írtuk már, szintén egyike a legelterjedtebb programozási nyelveknek. Egyik fő területe a pénzügyek: ezen a nyelven építik fel a legnagyobb pénzintézetek és befektetési bankok programjait a hitelezési programoktól kezdve a kockázatkezelési rendszerekig.

Marketing, adatelemzés, felhőalapú megoldások – SQL
Minden informatikai termék alapja a jól megtervezett adatbázis. Ha szívesen foglalkoznánk adatbázisokkal, az SQL (Standard Query Language) lehet az utunk! Ha értünk ehhez a nyelvhez, az adatbáziskezelés és adattárolás lesz a fő feladatunk. Ide tartozik a szenzitív adatok megfelelő tárolása, sokféle módon kereshetősége, a riportolás és trendelemzés is.

Persze a fentiek nincsenek kőbe vésve, de az egyes iparágakra vonatkozó fontos trendeket megmutatják, és talán segítenek elindulni az úton. Minden nyelvnek vannak előnyei és apró részletei, amik szerethetővé és használhatóvá teszik: válasszunk egyet és ismerkedjünk meg vele!

Hogyan dolgozhatunk fejlesztőként?

Rendkívül rugalmas világba nyerhetünk bebocsátást: dolgozhatunk részmunkaidőben vagy teljes munkaidőben egy vállalat alkalmazottjaként, de végezhetünk projektalapú munkát is szabadúszóként.

Míg az előbbi egy kötöttebb rendszerben, de kiszámítható, folyamatos bevételt biztosít, addig a másik változatosabb, rugalmasabb életmódot kínál, de magunknak kell gondoskodunk az ügyfelekről és a munkával járó adminisztrációról.

Az sem ritka, hogy alkalmazottként is dolgozhatunk rugalmas munkaidőben, akár otthonról is, de vannak cégek, ahol elvárják az irodai jelenlétet.

Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy jó programozó legyen belőlünk?

Pontosság és odafigyelés: ennél a munkánál a legapróbb elgépelés is végzetes hibát okozhat a kódban. Éppen ezért programozóként nagyon fontos, hogy fókuszáltan, a legkisebb részletekre is odafigyelve legyünk képesek munkánkat végezni. Persze ma már számtalan automatizált eszköz segít a hibák kiküszöbölésében, de az igényesség és a tökéletességre törekvés fontos jó tulajdonság ezen a területen.

Kreativitás: bármilyen meglepő, a kreativitás bizony fontos része a programozó munkájának. Az előttünk álló feladatokat ugyanis sokféleképpen meg lehet oldani, a fejlesztőn múlik, hogy megtalálja-e a legegyszerűbb, legelegánsabb megoldást egy-egy problémára.

Logikus gondolkodás: a programozási nyelvek struktúrákon és szabályokon alapulnak. Azoknak lesz könnyű elsajátítani ezt a gondolkodásmódot, akik eleve rendelkeznek az analitikus és logikus gondolkodás képességével.

Kommunikáció: magányos munkának tűnhet néha a programozóé, de a valóságban nagyon is csapatmunka! A csapattagokkal, munkatársakkal vagy ügyfelekkel való egyeztetéshez, saját érdekeink képviseléséhez és érveléshez remek kommunikációs képességek szükségesek.

Rugalmasság: a csapatmunkára való alkalmasság egyik fő építőtéglája. Hiába vagyunk jó szakemberek, ha nem tudunk csapatban működni: fontos, hogy legyen bennünk nyitottság a munkánkhoz kapcsolódó más területek elvárásai felé is.  

Angoltudás:ma már megkerülhetetlen. Nemcsak a folyamatos fejlődéshez, de a kommunikációhoz is szükséges: nincs idő megvárni, amíg a friss szakmai anyagokat valaki lefordítja nekünk, gyakran valós időben kell megoldanunk problémákat, amihez jól jöhet, hogy a világ másik oldalán, de hasonló kihívásokkal küzdő kollégákkal tudunk kommunikálni.

Hol képeznek programozókat?

1. Felsőoktatási keretek között: ezek biztos elméleti alapot adó, hosszabb képzések.

2. Programozó képzéseken: ezek a nagyon gyakorlatias, piaci alapú képzések a párhetes-párhónapos alapozóktól akár kétéves képzésekig is terjedhetnek.

3. Autodidakta módon: akár online tananyagokból, önszorgalomból is összeszedhetünk egy kezdetnek elegendő tudást. Fontos tudni, hogy ehhez azért óriási önfegyelemre és motivációra van szükség, de nem lehetetlen ez az út sem!

Mennyit keres egy programozó?

Lássuk a legizgalmasabb kérdést! Vajon mennyit fogunk keresni az iskolapadból kikerülve?

A Hays 2019-es, nem reprezentatív felmérése szerint bruttó havi 400-600 ezer forinttól indul a junior fejlesztők és mérnökök bére, a tapasztalt programozók bruttó 700-900 ezer forintot keresnek, míg a vezető fejlesztők bére jellemzően bruttó 1 millió forint felett van. Vezető mobilfejlesztőként a havi bruttó másfél millió forintos fizetés sem ritka.

Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek:

Digitális szakmákkal foglalkozó sorozatunk előző részében az ELEMZŐ karrier lehetőségeit mutattuk be.

Itt pedig két olyan programozóképzésről esik szó, ahol garantálják az elhelyezkedést a sikeresen elvégzett tanfolyamok után: Programozóképzések karrierváltóknak