Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor azt halljuk, elemző, talán a reggeli rádióműsorok bejelentkezőit képzeljük magunk elé, vagy olyan összeráncolt szemöldökű szakértőket, akik diagramok és táblázatok fölött ülnek gondterhelten. Leggyakrabban pénzügyi környezetre gondolunk, pedig körülöttünk minden adat, az adatok elemzése pedig a jó döntések meghozatalában segít: ami végső soron az egyik legfontosabb dolog az üzleti életben.

Nem kell messzire mennünk, ha adatokról van szó: kicsit magunk is hétköznapi elemzővé válunk, amikor diétázáskor megvizsgáljuk a napi kalóriafogyasztásunkat, kiszámoljuk mennyit fogyaszt az autónk vagy éppen a rendelkezésre álló adatok segítségével eldöntjük (vagy automatikusan eldönti helyettünk a használt szoftver), hogy melyik lesz a rövidebb út célunk eléréséhez. A mindennapi bevásárlás is egyfajta elemzés: megvannak az adataink (milyen márkájú, kiszerelésű, minőségű, árú termék elérhető), és az adatok ismeretében döntést hozunk, melyiket fogjuk hazavinni.

Végtelenül leegyszerűsítve az elemzők munkája is ebből áll: az adatok begyűjtése után, előre meghatározott szempontok vizsgálatával oldanak meg problémákat vagy támogatják a döntéshozást.

Tényleg olyan sok elemzőre van szükség?

Világunkról egyre több adat elérhető és begyűjthető, a rengeteg adat pedig feldolgozásra vár. Az egyre szélesebb körben elterjedő digitalizáció révén egyre több terület kapcsolódik be, üzleti oldalról pedig egyre nagyobb az igény a folyamatok végletekig való optimalizálására – ez pedig egyre több szakembert igényel.

Mely munkakörök tartoznak ide?

- Üzleti elemző vagy Business Analyst
- Üzleti rendszer elemző vagy Business System Analyst
- Adattudós vagy Data Scientist
- Folyamatelemző
- BI elemző, üzleti intelligencia elemző vagy BI Analyst
- Kockázatelemző vagy Risk Analyst

Hogyan dolgozik egy elemző?

Fogja a nyers adatokat (ezek lehetnek kutatási eredmények, óriási táblázatok, adatsorok, hatalmas adatbázisok), és segít ezeket szabályokká, tanulságokká formálni a vállalatok számára.

Elemzőként a fő feladatunk az lesz, hogy a kapott nagy mennyiségű adatot feldolgozható információvá szelídítsük: előre meghatározott szempontok alapján, a kinyert tudással támogatva az üzleti döntéseket.

Néhány gyakorlati példa és terület, ahol szükség lehet a munkánkra:

Értékesítéstámogatás, marketing, üzemeltetés, pénzügy, kommunikáció…nincs olyan szelete az üzleti világnak, ahol ne jönne jól egy elemző.

A hitelkockázati elemző például a pénzintézetek ügyfeleinek pénzügyi szokásait térképezi fel: szakértője a világgazdasági trendeknek és az egyes piacokra jellemző egyedi szokásokra, segít dönteni abban, hogy mekkora kockázatot jelent a hitelezés a pénzintézetnek. 

IT területen a fejlesztés és az üzleti oldal közötti tolmácsolás lehet az elemző feladata: segít a prioritások kezelésében és a rendszerszervezésben. Ehhez a típusú munkához nem ért némi IT háttér, a leggyakrabban informatikai diplomát vagy ERP (vállalatirányítási rendszer) tapasztalatot kérnek.

Kereskedelmi elemzőként például nagy élelmiszerláncok munkáját támogathatjuk: feladat lehet a piaci adatok és a trendek elemzése, az árak pozicionálása, a nyereséges és veszteséges termékek/eredmények kimutatása. Ezen a területen gazdasági diplomával, profi Excel-kezeléssel és statisztikatudással vagyunk a leginkább esélyesek.

Marketing területen a kampányok tervezését, tesztelését és kiértékelését támogatja az elemző. Legyen szó hagyományos tévékampányokról vagy konverzió alapú optimalizálásról, célcsoportok azonosításáról vagy trendek felismeréséről, rengeteg adattal dolgozhatunk és óriás reklámbüdzsék sorsát irányíthatjuk tudásunkkal.

Mennyit kereshetünk elemzőként?

A fizetésünk nagyban függ a szakterületünktől, tapasztalatunktól és a foglalkoztató vállalattól, de az elmondható, hogy már junior elemzőként is bruttó 600-750 000 Ft körüli kezdőfizetéssel számolhatunk. Senior elemzőként az összeg könnyen bruttó 1 millió forint felé is emelkedhet.

Hol helyezkedik el cégen belül az elemző?

A cégek vezetésének rengeteg témában kell döntést hoznia, onnan kezdve, hogyan fejlődjön a szervezet, milyen irányba tart az iparág, milyen változások várhatók, olyan hétköznapi de létfontosságú kérdésekig, mint a munkaszervezés vagy a raktározás. Attól függően, hogy milyen cégről van szó, változhatnak a felhasználandó adatok és az elemző helye a szervezetben: az óriáscégeknél egy-egy specifikus részterületre is külön elemzőcsapatot dedikálhatnak, míg kisebb cégeknél egy-egy szakember vagy csapat átfogóan foglalkozik ezzel a feladattal.

Kiből lesz jó elemző?

Az elemző sokrétű feladatkör: a jó elemző igényeket és elvárásokat rendszerez, átfogó tudással rendelkezik de képes elmélyülni egyes területeken. És itt nem elég az agy: az analitikus gondolkodásmód mellett a jó kommunikáció és a problémamegoldó szuperképességek is jól jönnek egy ilyen munkakörben.

Az angol nyelvtudás a folyamatos fejlődés és a gyakori multinacionális környezet miatt alapvető elvárásnak mondható.

Területtől függően informatikai vagy gazdaságinformatikai, gazdasági diploma, vagy ezek hiányában ezzel egyenértékű gyakorlat lehet szükséges a munkavégzéshez.

Tetszik! Hogyan tovább?

Mielőtt lendületesen belevágunk egy új karrierbe, gondoljuk át: biztosan nekünk való?

Kérdezzünk körbe, keressünk ismerőseink között elemzőt. Hol dolgozik? Szereti a munkáját?

Keressünk rá az elemző álláshirdetésekre! Itt több mint 500 hirdetés közül válogathatunk. Melyik területen tudnánk elképzelni magunkat? Melyik cég, feladatkör tűnik vonzónak?