Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A zenehallgatás általában jó hatással van a munkahelyi teljesítményre, de ez csak akkor igaz, ha mi magunk választjuk ki, hogy mit hallgassunk és tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes feladatrészekhez milyen típusú zene illik. Nem biztos például, hogy olvasás közben érdemes gyors, sok szöveget tartalmazó zenét hallgatnunk, de a nyugtató instrumentális zene kifejezetten segíti a folyamatot. A repetitív, kevés figyelmet igénylő feladatokat viszont nagyban segítheti egy vidám, pörgős album. De miért érdemes egyáltalán ezzel foglalkoznunk?

A zenehallgatás csökkenti a stresszt és javítja a memóriát

Ha zenét hallgatunk, annak hatására különböző érzelmeket élünk meg. Ha tudatosan használjuk a zenét, könnyen alakíthatjuk a hangulatunkat és ezzel együtt a stressz szintünket is. Az egyenletes, nyugtató zene csökkenti a pulzusszámot, a vérnyomást, ezzel együtt a stresszhormonok szintjét is a szervezetünkben, így ha feszültnek érezzük magunkat, segíthet ellazulnunk és a feladatunkra koncentrálnunk. Ha nyugodtak vagyunk, az pedig jó hatással van az emlékezőképességünkre és új dolgok megtanulására is, ami javítja a munkahelyi teljesítményt. Ha szeretnénk egy kicsit ellazulni, válasszunk például Lo-Fi vagy instrumentális zenét, esetleg hallgassunk környezeti hangokat, például vízesést vagy a tenger hullámzását. Ezek segítenek fókuszálni és lehetővé teszik az agyunk számára a mélyebb kognitív információfeldolgozást- és megtartást.

Motiváltabbnak és boldogabbnak érezhetjük magunkat

A megfelelő zene csökkentheti a fáradtságérzést azáltal, hogy változatosságot hoz egy-egy feladatba. Az agyunk a zenéből származó stimuláció hatására növelheti a teljesítményünket a fizikai munkák elvégzésében, ami különösen akkor működik jól, ha dinamikus, számunkra boldogságot okozó zenét hallgatunk inspiráló szövegekkel. A lendületes zene jó ritmust ad a munkavégzésnek, éberen tart és mozgásra készteti az izmokat, így fizikai munka esetén a rap, a dance vagy akár egy videójáték soundtrackje is gyorsíthatja a munkavégzést. Emellett ha olyan zenét választunk, amit ismerünk és szeretünk, az jó hatással van a hangulatunkra és hosszú távon növelheti az általános boldogságérzést, attól függetlenül, hogy milyen munkát végzünk. A zene leköti az agyunkat az ismétlődő feladatok esetében, így nagyobb elégedettséget élhetünk át általa és csökkenti a kiégés valószínűségét.

Hogyan hallgassunk zenét?

Természetesen a munkakörünktől is függ, hogy tudunk-e egyáltalán zenét hallgatni, és ha igen, akkor hogyan. Ha például rendszeresen ügyfelekkel kell találkoznunk, nem tehetjük fel a fejhallgatót, a háttérben szóló zene viszont lehet, hogy a munkatársainkat zavarja. Ha megtehetjük, inkább használjunk fülest, hacsak nem egyezik bele mindenki a hangos zenehallgatásba! Ügyeljünk arra, hogy a kiszűrődő hang se zavarjon senkit, és ne hallgassunk olyan hangosan zenét, hogy károsítsa a hallásunkat! Figyeljünk oda arra is, hogy ne dudorásszunk a zenére és ne dobogjunk a lábunkkal, mert az zavaró egy munkahelyi környezetben. Ha nem bírjuk megállni, inkább váltsunk instrumentális vagy valamilyen chill zenére, vagy tartsunk szünetet! Még otthon állítsunk össze magunknak egy lejátszási listát, hogy ne a munkából vegye el az időt a válogatás és előre fel tudjunk készülni olyan zenékből, amik növelik a produktivitásunkat!

Zavar, hogy nem tudunk zenét hallgatni munka közben? Vagy épp az a gond, hogy egész nap szól a rádió? Váltsunk munkahelyi környezetet: nézzünk szét az aktuális munkalehetőségek között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala