Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Társadalmilag belénk ivódott felfogás, hogy minél magasabb valaki IQ-ja, azaz intelligenciahányadosa, annál okosabbnak és rátermettebbnek tartjuk, annál sikeresebb jövőt jósolunk neki. Kutatások támasztják alá azonban, hogy a kiugró teljesítménynek és összességében a sikernek mégsem ez a legjobb mércéje, hanem érdemes összefüggésbe helyezni az EQ-val, azaz az érzelmi intelligenciával is. Kimutatták, hogy 80%-ban ezen múlik ugyanis a munkában vagy az életben elért siker, a maradék 20% csupán az intellektus.

IQ vagy EQ, melyik a fontosabb?

Bár az IQ-nak és az EQ-nak is fontos szerepe van abban, hogy sikereket érjünk el a karrierünkben, más-más mértékben és eltérő módon. Az IQ a problémák megoldásában, számítások elvégzésében és az információfeldolgozásban segít minket, nem meglepő tehát, hogy ezt tartjuk alapvetően az egyéni képességek fő mércéjének. Az intelligenciánk segítségével tudunk logikusan gondolkodni, analizálni, ami bizonyos szakmákban kifejezetten fontos és előnyös tulajdonság lehet. A magas szintű műszaki vagy tudományos ismereteket igénylő területeken például egyértelműen meghatározza a sikert az IQ, míg a kreatívabb vagy gyakori szociális interakciót igénylő munkakörökben nem számít ekkora mértékben. Az EQ lehetővé teszi számunkra, hogy kreatívak legyünk, érzékeljük, megértsük és kezelni tudjuk a saját és mások érzelmeit. Olyan készségeket foglal magában, mint az empátia, a kommunikáció, a hatékony konfliktuskezelés, a csapatmunka, a kapcsolatok kialakítása és fenntartása, ami szinte minden szakmában nélkülözhetetlen. Kutatások kimutatták, hogy bár az IQ is nagyon fontos, az EQ talán még nélkülözhetetlenebb a sikeres karrier felépítésében – a magas érzelmi intelligenciával rendelkező egyének nagyobb valószínűséggel kapnak előléptetést, magasabb a fizetésük és alapvetően elégedettebbek a munkájukkal, mint az alacsony EQ-val rendelkezők.

Értsük meg a viselkedésünket

Az érzelmi intelligenciánkat nagyban meghatározza a neveltetésünk, viszont a jó hír az, hogy bármilyen korban, bármilyen kiindulási pontból fejleszthető, a hozzá vezető út pedig az önismeret. Fontos megértenünk a saját viselkedésünket: milyen érzelmeink vannak, ezeket mi váltja ki, hogyan reagálunk a különböző helyzetekre és miért. Az önismeret segít az érzelmeink szabályozásában, a stresszkezelésben és a kihívásokkal való megküzdésben is. Ha képesek vagyunk a saját érzelmeinket megérteni és kezelni, már tettünk egy jó nagy lépést afelé, hogy mások érzelmeit, viselkedését és szükségleteit is könnyebben felismerjük és megértsük. Gondoljunk csak egy főnökre, aki meg tudja érteni, hogy miért reagáltunk türelmetlenebbül egy kérésre vagy mi okoz számunkra stresszt egy feladatban – biztosan hatékonyabban tudunk vele kommunikálni, hiszen empatizál velünk, képes felismerni az erősségeinket és gyengeségeinket, így tud minket motiválni is, hogy jobbak legyünk. Hasonlóképpen, ha mi magunk is tisztában vagyunk a saját viselkedésünket kiváltó okokkal, sokkal könnyebben fogunk tudni reagálni a visszajelzésekre, a kritikára és jobban fogjuk tudni kommunikálni az igényeinket, problémáinkat.

Az EQ és a motiváció

A magas EQ-val rendelkezők általában azért is sikeresebbek, mert az EQ összefügg a motivációval és a kitartással. Előfordult már velünk, hogy annyira belefeledkeztünk egy tevékenységbe, hogy észre sem vettük, hogy eltelt az idő? A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők gyakrabban képesek előidézni magukban a flow-élményt, mert tudják, hogy nem akkor fog sikerülni valami, ha mindig a tökéletes pillanatra várnak – csupán elkezdik valahol és menet közben kristályosodik ki előttük is, hogy mik a következő lépések. Ha nem is látják még az utat, képesek magukat motiválni, hogy tovább folytassák, amit elkezdtek és késleltetni tudják a pillanatnyi vágyaikat a későbbi jutalomért. Ha nagyobb sikerekre vágyunk az életben és a karrierünkben, érdemes tehát a kezünkbe vennünk az irányítást és fejlesztenünk magunkat ezen a területen.

Még nem találtuk meg a számunkra megfelelő szakmát? Nézelődjünk az aktuális álláslehetőségek között!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala