Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre fontosabb a cégek számára a munkavállalóik jólléte, így amellett, hogy egyre tudatosabban odafigyelnek a kiégés megelőzésére és a munkavállalói terhek csökkentésére, a testtudatos szemlélet is szép lassan kezd teret nyerni. A szemlélet lényege, hogy az egészségre való odafigyelés itt ne érjen véget, hanem az alkalmazottakat emberként, testként, elmeként és lélekként kezeljék, egyenlő hangsúlyt fektetve a mentális és fizikai egészségükre. A testtudatos szemléletű vezetők éppúgy foglalkoznak a kiégéssel, mint a mentális terhekkel és a fizikai egészségügyi panaszokkal, figyelembe véve a nemek eltérő mindennapi működését.

Senki sem lehet folyamatosan ugyanolyan produktív

A testtudatos szemléletű munkahelyeken a fókusz a munkavállalók teljesítményén van – nem a ledolgozott munkaórákat számolják, hanem az elvégzett munka minőségét nézik. A gyakorlatban senki sem képes minden nap, folyamatosan ugyanolyan lelkesen, koncentráltan és produktívan dolgozni, és mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egész nap hasogat a fejünk vagy csak szimplán nem érezzük jól magunkat. Ha egy munkahely ezt figyelembe veszi, azzal hosszú távon még inkább motiválhat és elkötelezettebbé tehet. A nők különösen nehezített pályán vannak, hiszen rengetegen küzdenek minden hónapban menstruációs fájdalmakkal, ami megnehezíti vagy akár teljesen el is lehetetleníti a munkavégzést. Sajnos általában az a bevett szokás, hogy ezt a fájdalmat igyekeznek elrejteni és úgy tesznek a munkahelyen, mintha minden rendben lenne, pedig ez pont egy olyan szegmense egy egyébként széleskörű problémának, amire a munkáltatónak is oda kellene figyelnie.

Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója szerint a teljesítményalapú értékelés erre jó megoldás: „Nem akkor leszek elégedett, hogyha nyolc órát dolgozik a kollégám, hanem ha tudom, hogy a rá bízott feladatokat határidőre elkészíti. A közös munka kezdetén megbeszéljük, hogy milyen minőségre van szükségem, és tudom, hogy ezeket a sarokpontokat figyeli ő is. Hogy a feladatait a munkavállaló milyen tempóban, hol és miként végzi el, az teljes mértékben rá van bízva. A menstruációs példával élve: a nő, aki megkapja azt a szabadságot, hogy csinálhat egy olyan napot, amikor a kanapén egy meleg borogatással a hasán pihenhet, meg fogja tenni azt, hogy utána beleadja azt az extrát, behozza a kimaradt munkaidőt talán még hatékonyabban is, mint azelőtt.”

A legfontosabb a nyitottság és az egymásra való odafigyelés

„Egy testtudatos munkahelyen természetes, hogy nem tartjuk magunkban a felmerülő problémákat. Vállalom, hogy vezetőként egy olyan csoportot irányítok, ahol teret adok az egészségügyi panaszok (mind fizikális, mind mentális) megosztására. Ahol a munkavállaló elmondhatja, hogy szorong, fáj a hasa vagy fáj a feje. És nem éreztetem vele azt, hogy úgy kell tennie, mintha minden rendben lenne, holott egyébként szenved” – hívja fel a figyelmet a szemlélet fontosságára Lili. Ha munkavállalóként érezzük, hogy a problémáinkat nem kezelik félvállról és figyelembe veszik, ha valami miatt kevésbé vagyunk energikusak, aktívak, akkor önazonosak lehetünk a munkahelyünkön, ami a legnagyobb ajándék és egyben megtartó erő egy cégnél. A kollégák közötti nyitottság és megértés is hozzátesz ehhez, hiszen ha igyekszünk egymásról minél többet megtudni, megismerni a működésüket, az segíthet a közös munkában – ha megértjük, hogy valaki miért reagál negatívan egy-egy hírre, vagy mikor érdemes nehezebb hangvételű dolgokkal keresni, sokkal gördülékenyebben telhetnek a napok. Ebbe beletartozik annak az elfogadása is, ha valaki nem nyitott arra, hogy mások egészségügyi panaszáról beszélgessen, ami szintén rendben van.

A testtudatos szemléletmód eszközei

Egymás megismerése és a nyitottság egymásra már egy nagyon jó kiindulási pont, de különböző intézkedésekkel a cégek még többet tehetnek az egészséges munkakörülményekért. Ma már számtalan eszköz könnyítheti meg a hétköznapi problémák megoldását, ilyen például a home office vagy a rugalmas munkavégzési lehetőség. „Egy másik fontos szempont a testtudatos szemlélettel történő navigálásban, hogy nem biztos, hogy rendszeresen jelennek meg az egészségügyi problémák, például a menstruációs fájdalmak. Vannak, akik csak időszakosan küzdenek ezzel. És ilyenkor nem az az egyetlen megoldás – a nők sem igénylik feltétlenül azt –, hogy két napig otthon feküdjenek vagy szabadságon legyenek, hanem sok egyéb olyan eszközzel lehet ezt támogatni, ami inkább megkönnyíti a helyzetet. Ilyen például a home office, amit most a járványhelyzet sok helyen lehetővé tett, így adott volt, hogy otthonról dolgozhatnak a panaszokkal küzdők. Én még a járvány előtt is megbeszéltem a kolléganőimmel, hogy ha valamelyikük rosszul van, akkor dolgozzanak nyugodtan otthonról, és arra a napra csak annyi munkát vállaljanak, amit kényelmesen el tudnak végezni. Ha majd jobban lesznek, bepótolják. Lehet, hogy az is elég, ha vezetőként szabad kezet adsz abban, mikor érnek be az irodába, vagy megadod a lehetőséget, hogy eldöntsék, aznap hol érzik magukat nagyobb biztonságban. Ehhez persze bizalom is kell mindkét féltől” – tanácsolja Lili.

Szeretnénk mi is egy olyan munkahelyen dolgozni, ahol figyelembe veszik a fizikai és mentális szükségleteinket? Ne féljünk állást vagy karriert váltani, ha úgy érezzük, nem prioritás a cégünknél a munkavállalói jóllét! Böngésszünk az aktuális munkalehetőségek között és töltsük fel az önéletrajzunkat, hogy minél előbb megtaláljuk a számunkra ideális munkahelyet!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala