Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kiket érint leginkább az önbizalomhiány munkakereséskor? Fejleszthető egyáltalán ez a terület? Hogyan induljunk magabiztosan az állásinterjúra? Nagy-Gál Veronika karrier és önbizalom coach-ot kérdeztük.

Pályakezdőket és tapasztalt munkavállalókat egyaránt érinthet az önbizalomhiány

"2 fontosabb csoportra osztanám a hozzám érkező ügyfeleket: ott vannak a pályakezdők, akik az iskolapadból kikerülve, szakmai tapasztalat hiányában még nincsenek tisztában a saját munkaerőpiaci erősségeikkel. Nem csoda, hiszen nincsenek még visszajelzéseik, külső megerősítést (például elismerést,előléptetés) nem kaptak még. Nem tudják, hogy milyen kompetenciákra tudják majd önmagukat felépíteni, de ez teljesen érthető a korból és helyzetből adódóan.” – kezd bele a témába Veronika.

Ugyanakkor nemcsak a pályakezdőket, de akár az évtizedes tapasztalattal rendelkezőket is ugyanúgy érintheti a magabiztosság hiánya: „Bármely életkorban ugyanúgy felmerülhet az önbizalom kérdése. A karrierút elején inkább a szakmaiságon van a fókuszunk, míg később egyre fontosabbá válnak az egyéb kompetenciák a szakmai hozzáértés mellett. Fontossá válik, hogy mit mutatunk magunkból, milyennek szeretnénk, ha mások látnának minket. Ez elsősorban megint csak önismereti kérdés: hiszen akkor van önbizalmunk, ha az erősségeinket és a gyengeségeinket egyaránt tisztánés objektíven látjuk.” Ha tisztában vagyunk a saját értékeinkkel, könnyebben találunk olyan munkahelyet, ahol hasznosak lehetünk, ahol értékelni fogják a munkánkat. „A magabiztosság nem egy stabil állandó, hanem élethelyzettől, pozíciótól függően folyamatosan változhat.” Ha változhat, akkor pedig fejleszthető is!

Felelősek vagyunk a sorsunkért

Az önbizalom megszilárdításához az önismereten át vezet az út: „Már akár a pályakezdő életszakaszban is fontos lenne elmélyedni abban, hogy ki vagyok, mit akarok, megkeresni azt a pozíciót, helyet, ahol fejlődni tudok és önmagamat megélhetem.” Hiszen egy olyan munkahelyen, ahol hozzáértő munkavállalóként tesszük a dolgunkat, és még a fejlődésünk is támogatott, az önérvényesítés is jobban működik. „Amikor párban van az, hogy valamiben jó vagyok és örömmel is végzem ezt a munkát, az egy olyan egyensúlyi helyzetet teremt, amiben mindenki jól érzi magát: jó nekem és jó a cégnek is.”

A coach szerint az is nagyon fontos, hogy felelősségtudattal viszonyuljunk a saját sorsunk iránt: „Tudatosság, önismeret, felelősség. Ezek nagyon fontosak: hogy tudjam azt mondani, az én felelősségem, az én utam, az én döntésem. Gyakran elhangzanak olyan mondatok, hogy „ennél sokkal többre lennék képes”, vagy „fejlődnék de nem engedik”. Az is egy döntés, hogy elviselem az utálatos főnökömet, vagy a szakmai előmenetel és megbecsülés hiányát. A döntés pedig mindig a mi kezünkben van.”

"A munkavégzés lényeges részét teszi ki az életünknek. Kár elpazarolni ezt olyan karrierútra, amit nem élvezünk, nem csinálunk szenvedéllyel. Fontos, hogy felismerjük, mit csinálunk szívesen és miből tudunk megélni. Erre az IKIGAI modell például egy nagyon jó kiindulás lehet.”

Nem ritka, hogy magasabb pozícióban lévő vezetők is küzdenek önbizalomhiánnyal: „Van olyan ügyfelem, aki 25 évesen stabil önbizalommal rendelkezik, és olyan is, akivel 20 év szakmai tapasztalat mellett dolgozunk magabiztosságán. A személyiségünknek része a gyerekkorunk, a szüleink, tapasztalataink, az, hogy egyes helyzeteket miért élünk meg nehezen vagy éppen könnyedén. Ha tudatosan felismerjük, hogy melyek ezek a helyzetek, akkor az lehetőséget ad arra ,hogy az erősségeinket megerősítsük, a hiányosságainkat pedig felfedezzük."

Saját viselkedésünket elemezve pedig javíthatunk a jövőbeli hasonló helyzetek kimenetelén: „Azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy nem kell a negatívat élményeket sem elhessegetni, engedjük meg magunknak ezek megélését is. Megérteni, hogy mi volt rossz abban a szituációban,mit éltünk meg, mit éreztünkés ezen az úton továbbhaladva tudatos szintre hozhatunk sok mindent."

Instant önbizalomtuning

Bár a valódi önbizalom hosszú önismereti munka eredménye, van néhány eszköz a gyors önbizalomnövelésre. Hogy mit tehetünk egy állásinterjú előtt a sikerért, arról így vall Veronika:

„Alapvetően nem támogatom a gyors instant megoldásokat, de ha valamit mégis érdemes átgondolni megtervezni egy állásinterjú előtt, az a következő:„Az interjú előtt átgondolom azt a 3-4 erősségemet, amire büszke vagyok és szeretném, hogyezt mások is lássák rajtam, tehát tudatosan meg is mutatom. Például büszke vagyok arra, hogy jól kommunikálok a partnereimmel, precízen végzem a munkám és jó a stratégiai gondolkodásom. Tehát tudatosan felépített énképpel jelenek meg.”

Jól jönne még néhány tipp? Korábbi cikkeinkben összegyűjtöttünk már néhány ötletet az állásinterjús helyzet magabiztos kezelésére, írtunk Brian Tracy önbizalomguru trükkjeiről, és hoztunk pár tanácsot azoknak is, akiket kiráz a hideg a gondolattól, hogy idegen helyen kell bemutatkozniuk.

Ha eddig csak gondolatban váltottunk munkahelyet, itt az ideje a tetteknek! Vágjunk bele az álláskeresésbe személyes prioritásaink szerint! Amennyiben a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, vegyük igénybe a személyre szabott segítséget, és frissítsük önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet, illetve Facebook értesítést is, hogy biztosan ne mulasszunk el egyetlen nekünk szóló lehetőséget sem.

 

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala