Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mit tehetünk, ha az állásinterjúk közeledtével önbizalmunk a béka feneke alá süllyed? Mihez kezdjünk, ha az interjú épületéhez közelítve az önbecsülésünk is a nullához közelít?

A legfontosabb, amit tehetünk, ha elfogadjuk: az önbizalom növelhető, erősíthető. Szerencsére nem az a helyzet, hogy némelyikünk önbizalomhiánnyal születik, mások pedig túl sok önbizalommal jönnek a világra: néha így tűnhet, de a kezünkben van a lehetőség arra, hogy változtassunk, és megerősítsük önképünket!

Mutatkozzunk be úgy, mint egy profi!

Ritka, hogy ne hangzana el a mondat: „Meséljen magáról”. Ha tudjuk, hogy nehéz ilyenkor spontán jól válaszolnunk, hajlamosak vagyunk belezavarodni, akkor legyen egy begyakorolt, pár mondatos bemutatkozásunk. Nem ciki előre betanulni és elmondani párszor hangosan! A legjobb értékesítők és cégvezetők is sokat dolgoznak azon, hogy legyen egy pármondatos bemutatkozásuk, amit sokszor tanácsadók segítségével fogalmaznak meg. Nekünk elég pár percet szánni erre felkészülésként, és máris könnyebben indul az interjú.

Ismerjük fel a gyenge pontjainkat!

Mikor szoktak elönteni bennünket a lehúzó gondolatok? Amikor belépünk egy számunka ismeretlen épületbe? Amikor leülünk az interjúztatóval szemben? Ismerjük fel negatív érzéseinket: „Amikor belépek egy idegen irodába, úgy érzem, nem vagyok odavaló.” vagy „Amikor leülök a székbe, arra gondolok, nem vagyok elég jó erre a munkára.”

Ha szembenéztünk ezekkel a félelmeinkkel, írjuk át őket pozitív mondatokra: „Amikor belépek az irodába, azt fogom érezni, hogy könnyen be tudnék illeszkedni.” vagy „Amikor leülök az interjúztatóval szemben, a legjobb képességeim birtokában válaszolok majd. Értek a munkámhoz.” Mondjuk ki hangosan is ezeket még otthon, készülődés közben.

Tartsuk számon sikereinket!

Ahelyett, hogy másokhoz hasonlítgatnánk magunkat, vegyük számba, milyen sikereket értünk el mi magunk. Nemcsak oklevelek és díjak jöhetnek itt szóba, egy elégedett ügyfelünk elismerő szavai, egy nehéz szakmai feladat jól sikerült megoldása ugyanúgy kellemes emlék lehet. Ha hajlamosak vagyunk a stresszelésre, már az interjú előtt írjuk fel egy papírra 5-10 ilyen jó szakmai pillanatunkat: ha elbizonytalanodunk az interjúra menet vagy várakozás közben, csak fussuk át!

Tegyünk úgy, mintha..

Mindenkinek van egy olyan barátja, aki mindig magabiztos és megrendíthetetlen. Dr. Sue Black a University College London kutatója az alábbi trükkel küzdi le önbizalomhiányát: „Bújjunk a bőrükbe az interjú idejére: tegyünk úgy, mintha mi magunk is mindig magabiztosak lennénk.”

Fordítsuk javunkra a helyzetet!

Az önbizalomhiány gyakran párosul csendes, hallgatag viselkedéssel: mivel az állásinterjús helyzet nem csupán arról szól, hogy le kell hengerelnünk a másik felet, figyelmes hallgatásunk ugyanúgy hasznunkra válhat. Hiszen az állásinterjú párbeszéd, ahol a munkáltató bemutatja a céget és pozíciót. Ha odafigyelünk a bemutatásra, biztosan lesz pár kérdésünk is, amivel rögtön szerezhetünk pár jó pontot.

Végül lássunk két olyan külsőséget, ami segíthet az általános jó benyomáson, mert a tartalom mellett a külsőségek is legalább annyit számítanak az első benyomáson.

Öltözzünk előnyösen!

Alábbi cikkünkben Cseke-Kovács Zsófiával, a Zeka Styling tanácsadójával szedtük össze azokat a legfontosabb tippeket, ami az állásinterjús öltözködéssel kapcsolatos.

Amellett, hogy mindig válasszunk kényelmes és igényes állásinterjús szettet, íme az egyik legjobb tipp: „A céget érdemes előre lecsekkolni: milyen az öltözködési kultúra? Ha találunk céges csoportképeket, munkahelyi fényképeket a vállalat weboldalán, abból nagyjából látjuk, hogyan öltöznek a munkatársak. Ha van ott dolgozó ismerős, érdemes megkérdezni, és ahhoz igazodni.”  

Válasszunk egy illatot!

Meglepő lehet, de már egy jól kiválasztott parfüm is dobhat a magabiztosságunkon: két egymástól független amerikai neurobiológiai kutatás is arra jutott, hogy egy az orrunknak kedves illat akár 90%-kal növelheti a viselőjének önbizalom-érzetét. Nem kell túlzásba vinni: elég, ha számunkra érzékelhető a kellemes illat.

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala