Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan vannak, akik egyenesen imádják a közönséget: szívesen beszélnek magukról, nem jönnek zavarba, ha nagyobb társaságban kell átvenniük a beszélgetés fonalát, és úgy tűnik, az ő hangjuk sosem remeg! Ezzel szemben az introvertált személyiségtípusba tartozók szívesebben megbújnak a többiek mögött, ha „szereplésről” van szó: de mi van akkor, ha ezzel remek álláslehetőségeket buknak el?

Mert az állásinterjú színpad, és a jelölt fellépésén bizony sok múlhat! Sok félénkebb ember egyenesen retteg a személyes interjútól, pedig egy kis felkészüléssel legyőzhetjük a szorongást, és még a komfortzónánkat sem kell huzamosabb időre elhagynunk.

A Glassdoor blogján értékes tippeket találtunk – érdemes követni őket, hogy legközelebb egy váratlanul jó interjús élménnyel lehessünk gazdagabbak!

1. Gyakorlat teszi a mestert. Ahogy a testünk bármelyik izmának, úgy az „interjúzó-izmainknak” is szüksége van rendszeres gyakorlásra! Képzeljük csak el, mi történne, ha egy-egy év kihagyással akarnánk újra és újra nekilátni a maratonfutásnak. Kérjünk meg egy bizalmas kollégát, barátot vagy családtagot, hogy segítsen nekünk elgyakorolni egy szokványos interjút. Mondjuk el hangosan válaszainkat, ízlelgessük hogyan hangzanak és szépen lassan bele fogunk rázódni ezekbe a beszélgetésbe – míg rutinfeladattá nem válnak!

2. Készítsünk listát! Sokan aggódnak amiatt, hogy nem fognak tudni mit mondani egy adott állásról vagy projektről, ha megkérdezik őket. Nyugodtan szedjünk össze pár történetet, említenivalót minden munkánk és tapasztalatunk kapcsán: ezeket írjuk le és olvassuk fel, memorizáljuk, hogy szükség esetén legyen mibe kapaszkodnunk. Sokan irigykednek mások spontán történetmesélő képességére: elárulunk egy titkot, a spontán sztorizgatást a leggyakrabban alapos felkészülés előzi meg. Ahhoz, hogy adott esetben elő tudjunk kapni egy érdekes történetet, jó ha már előre átgondolva, „betárazva” várja a feltűnési lehetőséget.

 Félénk vagyok, de új munkahelyet akarok 

3. Legyünk tisztában az értékeinkkel! Az introvertált személyiségtípusú emberek gyakran kisebbítik saját érdemeiket, szívesen hivatkoznak a közösen elvégzett csapatmunkára – csak nehogy rájuk terelődjön a figyelem! Pedig az állásinterjún nincs ott velünk a teljes csapat, ráadásul nem is a csapatot szeretnénk eladni. Vegyünk sorra néhány esetet, amikor igazán hasznosnak éreztük magunkat, és hozzunk fel ilyen példákat. Nem muszáj konkrét jó tulajdonságokat felsorolnunk, ha ez nehezünkre esik, egy-egy fontos feladattal vagy sikeres múltbéli projekttel ugyanúgy beszélhetünk erősségeinkről.

4. Beszéljünk a lényegről! Ha nagyon izgulunk, hajlamosak vagyunk össze-vissza beszélni, néha olyan dolgokat is mondunk, amit aztán véletlenül sem szerettünk volna. Koncentráljunk a kérdésekre, és legyünk lényegretörőek – ha az interjúzó fél szeretne bővebben is hallani az adott témáról, majd erre tereli a beszélgetést.

5. Felkészülés, felkészülés, felkészülés. Semmi nem ad több magabiztosságot egy félénk embernek, mintha hasznos információk birtokában, felkészülten érkezik az interjúra. Ne sajnáljuk azt az egy órát, ami alatt kényelmesen utánaolvashatunk az interneten leendő munkahelyünknek, de rákereshetünk az interjúztatóra és a cégen belüli konkrét pozícióra is. Raktározzuk el az olvasottakat, esetleg jegyezzünk fel pár kérdést, hogy ha az interjú végén lehetőségünk lesz feltenni, már ne is kelljen nagyon gondolkodni ezen.

6. Öltözzünk kényelmesen! Ez alatt természetesen nem a kinyúlt melegítőt értjük, de fontos, hogy soha ne vegyünk fel olyan ruhát, amiben feszengve, kínosan érezzük magunkat. Válasszuk ki ruhatárunkból azt az öltözéket, amelyben magabiztosak vagyunk és megfelelően kényelmes is!

És végül: ne felejtsük el, hogy minden interjú hasznos gyakorlás is! Ha nem is kapunk rögtön állásajánlatot, akkor is egyre ügyesebben kezeljük ezeket a helyzeteket. Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala