Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbbünket elfog valamilyen kellemetlen érzés, amikor mások előtt kell tanúbizonyságot tennünk saját érdemeinkről, elért, kimagasló eredményeinkről. Pedig a képesség arra, hogy nyíltan és magabiztosan beszéljünk mindazon dolgokról, amelyeket elértünk, és amelyekkel hozzájárultunk mind a csapatunk, mind a minket foglalkoztató vállalat sikeréhez, elengedhetetlen, ha érvényesülni szeretnénk a munkahelyünkön. Csontos Timi tréner és coach mai cikkünkben elárulja, miért olyan fontos, hogy gyakoroljuk az önreprezentációt, és azonnal bevethető tippekkel is segít, hogy megtanuljuk ennek minden csínját-bínját. 

Láthatósági index 

Az önreprezentáció, és mindaz, amit manapság értünk alatta, az amerikai kultúra szerves része – temérdek idegen nyelvű szakirodalom és TED előadás példázza, milyen önazonosan dicsérik magukat az amerikai dolgozók, mennyire tisztában vannak az értékeikkel, és milyen jól képviselik azokat. Itthon azonban ez a fajta magabiztosság még kevesekre jellemző. „Amikor pozitív színben kell feltüntetnünk magunkat mások előtt, általában attól félünk, hogy elvetjük a sulykot, és előadásunk akaratlanul is dicsekvésbe, hencegésbe csap át – ezutóbbiak pedig sokkal inkább ellenérzést keltenek, mint szimpátiát” – magyarázza Timi az önpromóciótól való idegenkedés jellemző okát. Szerinte azonban mégis érdemes megbarátkoznunk ezzel a tevékenységgel. Lássuk, miért!

„Jelenleg általános tendencia, hogy rendkívül leterheltek vagyunk, és annyi stressz ér minket a mindennapok során, annyifelé szakad szét a figyelmünk, hogy nem lehetünk biztosak benne, hogy a még nálunk is elfoglaltabb felettesünk minden egyes sikerünkről tudomást szerez. Nem indulhatunk ki abból, hogy mindenki rálát arra, hogy napi szinten milyen és mennyi értéket teremtünk a munkavégzésünk által – nekünk kell gondoskodnunk róla, hogy sikereink és erőfeszítéseink láthatóak legyenek” – világít rá interjúalanyunk. 

Ha belegondolunk, hogy mi hány kollégánk, barátunk, családtagunk életét tudjuk részleteiben nyomon követni, rájöhetünk, hogy bizony a vezetőinknek sincs könnyű dolga. Ezen felül pedig még egy nyomós okunk is van rá, hogy proaktívan kommunikáljuk az erősségeinket:

„Vannak, akik remek önérvényesítő képességekkel rendelkeznek, és kifejezetten ügyesen reprezentálják is magukat – amennyiben viszont mi nem tesszük ezt, és csak csendben, észrevétlenül végezzük a munkánkat, könnyedén lemaradhatunk. Hiszen egy előléptetési vagy fizetésemelési lehetőség kapcsán jó eséllyel ők fognak előbb a feletteseink eszébe jutni” – figyelmeztet a szakértő. Váljunk tehát láthatóvá, nehogy szerénységünk miatt essünk el a felmerülő lehetőségektől!

Az időzítés szerepe

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ha nem akarjuk unos-untalan fényezni magunkat, és átesni a ló túloldalára, akkor mégis milyen helyzetekben kell, vagy lenne érdemes promotálni magunkat? „Vannak bizonyos szituációk, – például egy teljesítményértékelő beszélgetés vagy egy állásinterjú – amelyekben a másik fél egyértelműen arra kíváncsi, miben vagyunk jók, mik az erősségeink, az érdemeink, illetve milyen hozzáadott értéket teremtünk a feladataink elvégzése során. Ilyenkor nagyon fontos, hogy tisztában legyünk magunkkal és kellő önbizalommal rendelkezzünk. Ezutóbbi pedig számos munkakör esetén is elvárt tulajdonság lehet” – mondja Timi.

Nem árt továbbá résen lennünk, és keresnünk azokat a helyzeteket, amelyekben kiaknázhatjuk valamilyen előnyös tulajdonságunkat vagy a mindennapok során rejtve maradó képességünket.  

„Adódhatnak olyan ad-hoc problémák, kihívások, amelyekben a munkatársaink hirtelen nem találják a megoldást. Ha nekünk van a tarsolyunkban egy nem mindennapi ötlet, vagy bármi, ami segítheti a felmerült nehézség kezelését – ez lehet például egy ritka nyelv ismerete, esetleg valamilyen, a konkrét munkakörünkhöz szorosan nem kötődő, személyes érdeklődésből fakadó, hasznos tudásanyag, korábban megélt tapasztalat –, akkor mindenképpen rukkoljunk elő vele” – javasolja a coach. Persze megeshet, hogy egy adott pillanatban épp semmilyen siker, mérföldkő vagy ötlet nem jut az eszünkbe. Ezért jó, ha egyaránt rögzítjük minden kisebb és nagyobb eredményünket is!

A bűvös hogyan

„Vezessük egy erre rendszeresített füzetbe az apró-cseprő és a jelentős szakmai sikereinket, a kapott pozitív visszajelzéseket, köszönő e-maileket is! Nyugodtan leírhatjuk továbbá a szóbeli dicséreteket is, mert ezekre jellemzően rövid ideig emlékezünk csak. Így, ha bármikor váratlanul érne minket a kérdés, miben vagyunk kiemelkedőek, lesz egy mankónk, amire támaszkodhatunk” – hangzik interjúalanyunk tanácsa. A pozitív élményeket és szavakat tartalmazó oldalak pedig egy-egy nehéz napon is feltölthetnek majd minket. 

„Rászokhatunk továbbá arra is, hogy amikor a környezetünkben valaki éppen a sikereiről beszél, csatlakozzunk egy saját történettel. Ha elértünk valamilyen célkitűzést, írtunk egy cikket, tanulmányt, esetleg tartottunk vagy meghallgatunk egy előadást, elvégeztünk egy képzést, új tudásra vagy érdekes nézőpontokra tettünk szert, ne tartsuk magunkban! Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy hogyan tudjuk az adott esemény vagy élmény tanulságát úgy kommunikálni, hogy az mások számára is értékes és hasznos legyen, és ennek mentén éljünk a storytelling eszköveivel. Így kevésbé fog öncélúnak tűnni az, hogy magunkról beszélünk.” – biztat Timi. 

Előnyünkre válik mindezen felül, ha megtanuljuk nem lekicsinyíteni egy-egy nekünk szánt elismerő visszajelzés, bók értékét. „Ahelyett, hogy legyintve szabadkoznánk és olyasmiket mondanánk, mint a gyakori ’csak szerencsém volt’, vagy ’jókor voltam jó helyen’, alkalmazzuk a lehető legjobb, egyszavas választ: a köszönömöt!” – hangsúlyozza a szakértő. Így, ha lassan is, de biztosan átrendeződik a kapcsolatunk saját magunkkal, és mi is elhisszük majd, hogy méltók vagyunk az elismerésre. 

A kölcsönösség és a tudatosság jegyében

„Sikereink tudatosítása, rögzítése és a megfelelő alkalommal történő bevetése tehát az, ami segíthet kialakítani egyfajta új szokásrendszert, önreprezentációs képességet. Annak érdekében pedig, hogy virágzó, együttműködő és inspiráló legyen a közös munka, érdemes megteremtenünk a kölcsönös elismerésen alapuló munkahelyi kultúrát. Amint ugyanis elkezdjük elismerni nemcsak a saját, de mások teljesítményét is, számíthatunk rá, hogy kollégáink is így tesznek majd. Figyeljünk rá, hogy a visszajelzéseink mindig konkrét példákat, tényszerű állításokat tartalmazzanak – ezek sokkal hitelesebbek, és sokkal jobban meg is maradnak a másik fél emlékezetében, a tényekkel ugyanis nehéz vitatkozni” – összegez végül a szakértő.

Ne feledkezzünk meg tehát az öngondoskodás, az önreprezentáció karrierünkre, egyszersmind a mentális jóllétünkre gyakorolt áldásos hatásáról, és váljunk napról-napra láthatóbbá és magabiztosabbá. Amint szert tettünk erre a nélkülözhetetlen képességre, válogassunk újult erővel, egyéni prioritásainkat szem előtt tartva, személyre szabottan a több ezer nyitott álláslehetőség között. Ne feledjük el továbbá modernizálni és feltölteni önéletrajzunkat ide! A naprakészség jegyében kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, önreklám, önérvényesítés, önismeret