Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár az egészségünket leginkább a nyugalmi állapot szolgálja, életünk nagyobb részét felfokozott érzelmi állapotban töltjük – munkahelyünkön felhúzott búgócsigaként száguldunk egyik teendőnktől a másikig, miközben agyunk hihetetlen gyorsasággal követi le minden ténykedésünket. Amikor aztán az esti órákban hazaesünk, meglepődve tapasztaljuk, hogy semmihez nincs energiánk, vagy ismét összekaptunk a párunkkal. Gyakran a stressz a ludas, a felgyülemlett feszültség ugyanis nemcsak a szervezetünkre van rossz hatással, de próbára teheti emberi kapcsolatainkat is. Mai cikkünkben Kolozsi Mariann motivációs előadó, Théta Healing tréner és coach segít nekünk megtalálni a munkahelyi stressz legjobb ellenszereit – többek között a meditációt!  

Figyeljünk magunkra!

A stressz egészen alattomos módon van jelen az életünkben: gyakran ugyanis már a reggelink is a mókuskerék áldozatául esnek. 

”Érdemes végignéznünk egy átlagos munkanapunkon! Meglepődünk majd, milyen korán és milyen gyakran ér minket negatív behatás. Elalszunk, kapkodva készülődünk, két másodperc alatt legurítunk egy kávét, majd ebben a cseppet sem nyugodt mentális állapotban beesünk a munkahelyünkre, és nekiugrunk a végeláthatatlan feladatlistánknak. A nagy hajtásban gyakran – tudattalanul – elhanyagoljuk az alapvető szükségleteinket: „elfelejtünk” inni, enni vagy például mosdóba menni. Pedig a produktivitásunk megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy időről-időre szünetet tartsunk – kezdi a szakértő, majd rögtön ad egy tippet is, hogy jobban figyelhessünk magunkra: 

Iktassunk be a napunkba például a telefonunk ébresztő funkciójának segítségével olyan „állj meg pillanatokat”, amikor egy pár percre felhagyunk a munkával, hogy megállapítsuk, mennyire vagyunk épp stresszesek. Figyeljük meg magunkat, hogy görcsöl-e a gyomrunk, érzünk-e szorítást a torkunkban, a mellkasunkban, esetleg éhesek vagy szomjasak vagyunk-e. Tudatosítsuk, hogy felelősséggel tartozunk a jóllétünkért, és tegyünk érte!” 

Kezelés helyett megelőzés

Szomorú tendencia, hogy leggyakrabban akkor szembesülünk a munkahelyünkön minket érő stresszhatások erejével, mikor már nem áll módunkban vagy kifejezetten nehéz változtatnunk, és nyugodtabb mederbe terelni az életünket. A kiégés, a pánikbetegség és még rengeteg más tünet illetve betegség az évek óta minket emésztő feszültség végterméke lehet. Vannak, akik csak egy elmérgesedett viszony lezártával ébrednek rá, hogy tulajdonképpen nem is a kapcsolattal, hanem az életmódjukkal van, volt baj. Ezért nagyon fontos, hogy testtudatosságot gyakoroljunk, és időben észleljük, mi zajlik bennünk” –világít rá a szakértő, aki szerint a megelőzés éppen a fentebbi, ébresztőórás példa mögött is meghúzódó önreflexióban rejlik – abban, hogy lehetőséget adunk magunknak a lecsendesedésre, vagy épp a feszültség megfelelő csatornázására. 

Legyen egy olyan személy vagy hely, akivel és ahol tudunk beszélgetni a minket foglalkoztató gondolatokról, ahol eléggé biztonságban érezzük magunkat ahhoz, hogy kiadjuk, kibeszéljük magunkból a feszültséget. Érdemes olvasnunk is, ugyanis rengeteg informatív könyv íródott már a stresszről, a kiégésről, és ezek megelőzéséről, kezeléséről is. Továbbá a social média felületek is tele vannak oktatóanyagokkal, ingyenesen hozzáférhető videókkal – a tudás és a segítség tehát elérhető, amint elhatározzuk, hogy változtatunk a mindennapjainkon” – mondja interjúalanyunk. 

Sokat segíthet a munkahelyi stressz mennyiségének csökkentésében az is, ha alaposan megvizsgáljuk az értékrendünk és a munkanapjaink közötti átfedéseket, vagy épp különbségeket: „Tisztázzuk, mi a fontos számunkra: az, hogy reggelente elsőként érkezzünk a munkahelyünkre, esetleg az, hogy legyen egy szabad óránk, énidőnk, mielőtt elindul a nap, vagy épp az, hogy korán végezzük a tennivalóinkkal, és mi hozhassuk el a gyermekünket az óvodából. Ha átlátjuk, mely értékek, szerepek elsődlegesek számunkra, máris elkezdhetünk lépéseket tenni azért, hogy a mindennapjaink ezek mentén szerveződjenek” – emeli ki Mariann. 

Meditáljunk – bárhol, bármikor!

A meditáció egy sokezer évre visszanyúló hagyomány és eszköz agyunk megnyugtatására, melynek elsajátítását számtalan ingyenes videóanyag segítségével gyakorolhatjuk. Ne szegje kedvünket az sem, ha időszűkében vagyunk – a meditáció ugyanis nem kell sokáig tartania, sőt, speciális kellékekre sem feltétlenül van szükségünk. 

„Egyszerűen keressünk a munkahelyünkön egy félreeső, csendes helyet, üljünk le egy székre, és próbáljuk meg kiiktatni a zavaró hangforrásokat, ingereket azáltal, hogy pár percre lehunyjuk a szemünket, és csak a légzésünkre figyelünk. Tapasztalni fogjuk, hogy mind a légzésünk, mind a szívverésünk lelassul, majd pedig a stressz-szintünk is normalizálódik”– magyarázza a coach. Bevethetjük ezt az egyszerű technikát reggelente, ébredés után, egy-egy fontos megbeszélés vagy tárgyalás előtt, de nagyon jó szolgálatot tehet elalvást megelőzően, hogy pihentető éjszakánk legyen. 

Mivel a meditációnak rengeteg vállfaja van, mindannyian megtalálhatjuk a kedvünkre valót. Meglehet azonban, hogy már olyannyira régóta vagyunk kitéve a negatív ingereknek, hogy a rendszeres, pár perces elcsendesedés nem hozza meg a várt eredményt. Ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, fordulhatunk egy szakemberhez, például coachhoz vagy meditációs trénerhez is, akivel együtt madártávlatból is megvizsgálhatjuk az életünket, és fontos felismerésekhez juthatunk. „A Théta Healing nevű foglalkozás során például olyan tudatalatti tartalmakat vizsgálhatunk meg, amelyek gyakran okoznak munkahelyi nehézségeket. Előfordul például, hogy egy rosszul elsült óvódai versmondó műsor miatt vagyunk felnőttként is képtelenek a nyilvánosság előtt prezentációt, beszédet tartani” – osztja meg a tréner.   

Természetesen nincs egy, mindannyiunk számára tökéletes recept, ám a már említett önreflexió remek kezdő lépés, ha fel szeretnénk venni a harcot a mindennapjainkat megkeserítő stresszel. Priorizáljuk a tennivalóinkat, és ami elengedhetetlen, hogy tanuljunk meg nemet mondani nemcsak másoknak, hanem magunknak is, amikor például a teljesítménykényszer okán bólintanánk rá egy túlórára, amelynek a magánéletünk látja kárát. 

Ha pedig arra ébredünk rá, hogy feszültségünk forrása magában a feladatainkban, rosszul megválasztott munkakörünkben gyökeredzik, keressünk bátran új, hozzánk illő kihívásokat személyes prioritásaink szerint, a több ezer álláslehetőség között. Vegyük igénybe a kifejezetten nekünk szánt segítséget, ha a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, és frissítsük önéletrajzunkat, valamint töltsük fel ide. A mielőbbi elhelyezkedés érdekében tanácsos hírlevelet és Facebook értesítést is kérnünk! 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahelyi stressz, stresszkezelés, önismeret, meditáció