Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Valószínűleg mindannyiunk számára ismerős a helyzet és az érzés, amikor a főnökünk, a kollégánk vagy épp egy barátunk fogalmaz meg egy olyan kérést felénk, ami épp nem fér bele az időnkbe, vagy amire épp nincs már kapacitásunk, azonban félve attól, hogy a visszautasítással esetleg megbántjuk az illetőt, rábólintunk az extra feladatra. Aztán alighogy belekezdünk, már bosszankodunk is, miért nem tudtunk rá nemet mondani, és megfogadjuk, hogy legközelebb így fogunk cselekedni, azonban egészen ritkán sikerül betartanunk ezt a magunknak tett ígéret. Mai cikkünkben új megvilágításba helyezzük ezt a kényes kérdést, ugyanis csak egy egészen kis csavarra van szükség ahhoz, hogy ténylegesen kitartsunk álláspontunk mellett.

Valamire mindig nemet mondunk

Amikor igent mondunk egy váratlan, munkakörünkön, kompetenciáinkon, energiánkon kívül eső kérésre, általában lemondunk valamiről: mivel az adott teendőt nem terveztük be a napunkba, valami mástól vesszük el az időt, hogy teljesíteni tudjuk a kéretlen vállalást. Van, hogy csupán néhány percről van szó, mert mondjuk egy extra telefonhívást kell csak megejtenünk a munkaidőnk lejárta után, amit igazán meg sem érzünk, gyakran előfordul azonban, hogy ennél sokkal nagyobb a veszteségünk.

Ha a ránk tolt feladat nagyobb volumenű, jó eséllyel az esti találkozónkról, a mozgásról, a párunkkal vagy épp a pihenéssel töltött időről kell lemondanunk. Olykor persze beleférhet egy kis túlóra, főleg, ha karrierterveink, távolabbi céljaink szolgálatába állíthatjuk ezt az erőfeszítést, de sajnos ritka, hogy itt megállna a folyamat, így gyakran már csak azon kapjuk magunkat, hogy teljesen felborult az egyensúly a munkánk és a magánéletünk között.

Világos prioritások

Ha kibillentünk az egyensúlyból, visszatalálni egyáltalán nem könnyű, az elhatározás ugyanis jellemzően nem elég. A határainkat kell újragondolnunk, sőt sok esetben újraalkotnunk, amihez tisztázni kell magunkban, mi az, ami fontos számunkra, és mi az, ami nem. Lehetséges, hogy épp változás zajlik az életünkben, így ami korábban egyértelmű útjelzőként működött a rendszerünkben, az mára jelentőségét vesztette.

Pályamódosítás

Elképzelhető például, hogy fizetésemelés vagy előléptetés okán igyekeztünk bizonyítani, esetleg egy új munkahelyen próbáltuk megmutatni a bennünk rejlő potenciált, azonban időközben pozitív fordulatot vett a magánéletünk, amire több időt szeretnénk fordítani, vagy épp az egészségünk jelezte, hogy ideje visszavennünk a tempóból, esetleg leépülő társasági életünk kongatta meg számunkra a vészharangot, és szeretnénk újra élvezni barátaink társaságát.

Vegyük tehát sorra, és vessük is papírra, mi áll aktuális fontossági listánk első három helyén, mi az, ami ennél hátrább szorul, és melyek azok a területek, tevékenységek, amelyek jelenleg egyáltalán nem lényegesek számunkra. Ez a néhány pont fogja meghatározni az időbeosztásunkat is, vagyis, hogy mire szeretnénk időt fordítani és mire nem. Minél világosabb a sorrend, annál egyértelműbbek lesznek a határaink.

Mérlegeljünk

A legközelebbi alkalommal, amikor döntési helyzetbe kerülünk, a hirtelen válaszadás helyett kérjünk pár percet, és tegyük mérlegre a lehetőségeinket: minek a kárára tudjuk teljesíteni a felettesünktől érkezett sürgős teendőt, és belefér-e nekünk ez az áldozat. Amennyiben nem, akkor a számunkra fontosabb programja mondjunk igent, ami máris pozitív előjelűvé teszi a feladatra mondott nemet is.

Ha úgy érezzük, a mérlegelés ellenére sem tudunk következetesek maradni, kezdjük el másképp kezelni a szabadidős programjainkat: a baráti találkozókat kössük fix időponthoz, helyszínhez, például egy színházhoz, mozihoz vagy koncerthez, és ugyanúgy rögzítsük a naptárunkban, ahogy azt a munkahelyi megbeszélésekkel tennénk. Ugyanígy érdemes eljárnunk a mozgással is: vegyünk havi vagy éves bérletet, és foglaljuk le előre az időpontot az edzőnél vagy a csoportos órákra. A gyermekünk iskolai eseményeit is vezessük be a naptárunkba akár már a tanítási év elején, így mindig a szemünk előtt lesznek a fontos időpontok. Ezután már tényleg csak rajtunk áll, mire is mondunk nemet, vagyis igent!

Kövessük a fentieket, és vegyük kezünkbe életünk irányítását. Ha ehhez munkahelyváltásra van szükségünk, ne habozzunk megtenni ezt a lépést! Ide kattintva a számtalan lehetőség közül válogathatunk, vagy kereshetünk személyre szabott beállításaink szerint is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, magánélet, kommunikáció, határok, prioritás