Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Míg a nagy multinacionális cégek kultúrájának általában része a rendszeres béremelés, addig bizonyos vállalatok esetében ez a gyakorlat szinte ismeretlen. A megszokás illetve a megszökés alternatívája mellett azonban érdemes felettesünknél tenni egy határozott próbát, és rávezetnünk arra, hogy munkánk, tudásunk, és tapasztalatunk többet ér annál, mint amennyit jelenleg kapunk.  Kövessük Martina Kettner útmutatását!

A szükséges felkészülés

Ahogy bármilyen tárgyalásra ajánlott felkészülnünk, úgy tanácsos ezt megtennünk a fizetésünkre vonatkozó megbeszélés előtt is, így ugyanis értékes helyzeti előnyhöz juthatunk. A béremelés legfőbb feltétele a megfelelő teljesítmény: gyűjtsük össze az elmúlt évben elért legfontosabb eredményeinket, jelentős projektjeinket. Ezek adják majd számunkra a tárgyalási alapot.

Ahhoz, hogy munkánk értékével tisztában legyünk, tájékozódjunk a munkakörükben, iparágunkban jellemző bérekről. A fizetésen túl érdemes górcső alá vennünk az egyéb juttatásokat is, alternatívaként, arra az esetre, ha a béremelésre aktuálisan nincs lehetőség: privát telefon-illetve autóhasználattal, egészségpénztári hozzájárulással, iskolakezdési támogatással, étkezési utalvánnyal vagy épp edzőtermi bérlettel is sokat spórolhatunk. Mérlegeljük, mi jelentene valódi értéket számunkra.

Kérjünk fizetésemelést! - álláskeresés, karrier, fizetés

A szavak hatalma

Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő alkalmat a tárgyalásra, amikor felettesünk éppen nem egy külföldi látogatásra, az anyacég képviselőinek fogadására, vagy egy sorsdöntő üzlet lebonyolítására készül. Ez lehet a félévente esedékes teljesítmény-értékelés, vagy ha ilyen nincs a munkahelyünkön, akkor kezdeményezhetünk mi is hasonlót, akár egy nagyobb feladat lezárásakor, akár egy dolgozói évfordulónkon, amikor a jeles időpont kínálhat lehetőséget a feltételek újragondolására.

Jobb esélyekkel indulhatunk tehát, ha a megbeszélés tárgyául nem fizetésemelést jelölünk meg. Gondolkodjunk a vezetőnk fejével, és ennek megfelelően aposztrofáljuk a beszélgetést. Legyünk kedvesek, diplomatikusak és határozottak. Ne támadjunk és követelődzünk, de tartózkodjunk az olyan feltételes módú mondatoktól is, minthogy: „Igazán jó lenne számomra, ha esetleg lenne arra lehetőség, hogy mondjuk a következő évtől több pénzt keressek.” Ezzel a megfogalmazással azt fejezzük ki, hogy magunk sem vagyunk biztosak abban, hogy megérdemeljük a magasabb bért. Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz!

Kezeljük a kifogásokat

Még ha a cég elismert, jól teljesítő dolgozói is vagyunk, számíthatunk arra, hogy a fizetésemelés hallatán felettesünk fejében bekapcsol a kifogás-generátor. De ne dőljünk be azoknak a sokszor semmitmondó kifejezéseknek, amelyeknek nincs más célja, mint hárítani jogos felvetésünket. Az ellenérvek tárháza egészen széles lehet: jelenleg nincs erre anyagi kerete munkáltatónknak, vagy csak a felsővezetés dönthet a magasabb juttatásokról, esetleg éppen jövőre lesz esedékes az emelés. Az is előfordulhat, hogy vezetőnk szerint jobban keresünk, mint a hasonló munkakörben dolgozók, vagy épp attól tart, hogy ha mi több fizetést kapunk, kollégáink is követelőzni fognak majd.

Bármilyen indokot hallunk is, maradjunk higgadtak! Bátran érveljünk eredményeink mellett (de semmiképp ne a munkában eltöltött éveink számával), és tegyük hozzá, hogy a jövőre nézve miért éri meg belénk invesztálnia a cégnek. Amennyiben szükséges, mutassunk konkrét, előzetesen gyűjtött számadatokat a pozíciónkra jellemző bérekről, és hangsúlyozzuk ki, hogy mi nem munkatársaink fizetésével szeretnénk versenyre kelni, csupán egy motiváló, teljesítményünket elismerő fizetést tartunk reálisnak, a magunk számára. 

Kövessük a tanácsokat, és álljunk ki magunkért. Azonban ha törekvéseink ellenére sem számíthatunk megfelelő anyagi megbecsülésre, ne riadjunk vissza a munkahelyváltástól sem. Nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést.  Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, vagy használjuk a Mobilmunkát, ahol CV nélkül is pályázhatunk a nekünk tetsző állásokra.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, fizetés, fizetésemelés