Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Resume.io a témában készült összeállításában a szaktudás és a készségek egyensúlyáról írnak: nemcsak a józan paraszti ész, de egyre több HR-es kutatás is rávilágít, hogy a száraz szakmai készségek mellett az emberi oldal is kulcsfontosságú abban, hogy mennyire tud valaki beilleszkedni egy csapatba. Magyarán: hiába szakmája elismert szakértője az illető, ha elviselhetetlen a modora vagy kiállhatatlan a természete, akkor nem lesz jó munkatárs. Tovább árnyalja a képet, hogy vannak csapatok, ahol magányos farkasoknak való munkakörök alakultak ki, máshol viszont a lendületes, társasági emberek a kívánatosak. Pontosan ezért fontos, hogy az önéletrajzunk tükrözze a személyiségünket, készségeinket és képességeinket, így akár már az interjú előtt képet tudunk adni arról, milyen lehet velünk dolgozni.

Soft skillek és hard skillek

Sokszor találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel már magyar nyelvű álláshirdetésekben is, most eláruljuk, mit is takarnak pontosan! A hard skillek jellemzően a szakmai, megszerezhető tudást, egy-egy konkrét szakterületet érintő kompetenciákat jelentenek, míg a soft skillek olyan készségeket, képességeket, amelyek a személyiségünkre, viselkedésünkre vonatkoznak. A soft, avagy puha készségek általában olyan tulajdonságok, amelyek meghatározzák, hogyan viselkedünk társas környezetben, mivel és hogyan vagyunk motiválhatók. A cégek általában már az önéletrajzunkban is keresik ezek meglétét, majd az állásinterjún személyes kérdésekkel is vizsgálják – ideértve a beszélgetés során rólunk kialakult első benyomásokat is.

Tényleg olyan fontosak a soft skillek?

A készségek fontosságáról elég néhány beszédes kutatást megemlítenünk: a LinkedIn 2019-es globális kutatása szerint a HR-esek 92%-a gondolja azt, hogy az új munkatársak felvételekor sokat nyomnak a latban a puha készségek és szerepük egyre fontosabbá válik. A Boost.rs 2020-as kutatásában azt találták, hogy a hirdetők is kiemelt szerepet szánnak ezeknek: az általuk elemzett 850.000 álláshirdetés 88%-ban jelöltek meg legalább egy ilyen puha készséget, de a hirdetések átlagosan jóval többet, legalább négy elvárt készséget tartalmaztak. A Resume.io cikke szerint a vállalatok olyannyira támaszkodnak a puha készségekre is a kiválasztásban, hogy két hasonló szaktudással vagy tapasztalattal rendelkező jelentkező esetén ezek alapján döntenek.

Mi kerüljön az önéletrajzunkba?

Ha rutinból írnánk az önéletrajzunkba, hogy „csapatjátékosok”, „kreatívak” vagy „jól kommunikáló” szakemberek vagyunk, álljunk meg egy pillanatra! Az általunk feltüntetett jelzők ideális esetben nemcsak igazak, de érdekesek is a megpályázott munka szempontjából. Gondoljuk hát át először, hogy milyen készségekkel, képességekkel, jó tulajdonságokkal bírunk, majd vegyük át azt is, melyek lehetnek relevánsak a kinézett álláshoz! A legjobb az, ha egyből megtaláljuk a két lista metszetét, de ha szükségünk lenne egy kis támogatásra, válogassunk az alábbi fontos lágy készségek közül!

A legfontosabb soft skillek

Összeszedtük a leggyakrabban keresett és említett készségeket:

Csapatjátékos hozzáállás: megálljuk a helyünket csapatban akkor is, ha más a vezető? Képesek vagyunk irányítani, ha ez az elvárás? Empatikusak vagyunk? Hogyan kezeljük a konfliktusokat?

Rugalmasság: a járványhelyzet megtanította mindannyiunk számára, hogy a rugalmasság az egyik leghasznosabb készség. Képesek vagyunk utasításokat követni és változó körülmények között is teljesíteni? Tudjuk kezelni a visszajelzéseket, és azok alapján változtatni?

Kommunikációs készségek: ide tartozik, hogy tudunk-e hatékonyan, célra törően beszélni és írásban kommunikálni? Ha szükséges, képesek vagyunk-e megnyerő nyilvános beszédre, előadásra?

Szervezőkészség: ha azt írjuk, jó „problémamegoldók” vagyunk, tudjunk példákat hozni, miben testesül ez meg? Tettrekészen állunk a váratlan helyzetek előtt? Nem okoz gondot, ha újra kell terveznünk, mert rajtunk kívül álló okok miatt változás állt be a teendőink között?

Jó teherbírás, kitartás: tényleg bírjuk a monotonitást? Képesek vagyunk egyszerre több feladatot is határidőre elvégezni? Hosszú távú projekteken dolgozva is tudunk motiváltak maradni?

Fejlődési képesség: valóban szeretnénk fejleszteni a készségeinket és ezért hajlandóak vagyunk a szabadidőnket feláldozni? Képesek vagyunk egy adott területen a maximumra törekedni?

Pozitív hozzáállás: a legnehezebb szituációkban is meg tudjuk látni a pozitívumot? Arra törekszünk, hogy kihozzuk a helyzetből, amit lehet?

Kreativitás, logikus gondolkodás: szeretünk mindig új nézőpontokat keresni, mindig vannak új megoldásaink? Vagy éppen struktúrában, merevebb rendszerek között érezzük jól magunkat?

Mobilitás: vállaljuk-e a munkakörrel járó esetleges gyakori utazásokat? Áthelyezésben, költözésben is gondolkodunk-e?

A lista szinte végtelenül bővíthető: olyan emberi tulajdonságokra, képességekre gondoljunk mindig, amelyek hasznosak lehetnek a megcélzott munka szempontjából.

Hova kerüljenek a készségek az önéletrajzban?

A végzettségeink és a szakmai tapasztalataink listája alatt vagy mellett nyithatunk egy rovatot „Készségek, képességek” címmel. Ide felsorolásszerűen beilleszthetjük azokat, amelyek a megpályázott állás szempontjából relevánsak. Nem kell túlzásokba esni, legkevesebb 2-3 jelzőt soroljunk itt fel, de ha többet is fontosnak érzünk, legfeljebb 7-8 készséget válasszunk.

Legyünk őszinték magunkkal és az interjúztatóval szemben is! Mindenkinek van jó oldala: válasszunk saját, valódi jó tulajdonságaink közül! Ha egy állás kedvéért megjátsszuk magunkat, azzal csak belekényszerítjük magunkat egy olyan szerepbe, amit nehéz lesz fenntartani a mindennapokban. 

Készen állunk? Ha még nincsen meg az álomállás, itt az idő a keresésre: válogassunk egyéni prioritásainkat szem előtt tartva, személyre szabottan a több ezer nyitott álláslehetőség között! Töltsük fel modernizált CV-nket ide, és a naprakészség jegyében kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala