Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hétköznap menetrendszerűen élünk, rengeteget dolgozunk és már alig várjuk, hogy péntek legyen és eldobhassuk a bennünk felhalmozódott stresszt? Kutatásokból kiderül, hogy az emberek általános jóléte péntek este növekszik, vasárnap este pedig drámaian lecsökken, hogy hétfő reggelre elérje a mélypontot. De miért befolyásolja ennyire negatívan a közérzetünket a munka, vagy akár csak a munka gondolata?

Mi okozhatja a „hétvége hatást”?

A Rochesteri Egyetem egyik kutatása arra kérte a résztvevőket, hogy három héten keresztül naponta három alkalommal értékeljék a stressz-, a boldogság-, a harag-, az öröm- és a szorongásszintjüket. Az eredmények szerint minden résztvevő mentálisan és fizikailag is jobban érezte magát hétvégén. A „hétvége hatást” ráadásul attól függetlenül érzik az emberek, hogy hány órát dolgoztak, mennyi pénzt kerestek, milyen típusú munkát végeztek, hány évesek vagy milyen iskolát végeztek.

A hétvége hatásaival foglalkozó kutatások szerint a „péntek érzést” a munkahelyi autonómia hiánya, és ezzel szemben a hétvégén érzett autonómia okozza – míg a munkahelyünkön általában egy menetrendet követve teljesítjük a kötelességeinket, jellemzően a hétvégén azt csinálunk, amit mi szeretnénk, szabadon megválaszthatjuk, hogy mire használjuk fel az időnket, ami pozitívan hat az általános közérzetünkre. Ilyenkor tudunk például az életünkben szereplő fontos emberekkel kapcsolódni, ami a pszichológai értelemben vett egészség egyik legnagyobb védőfaktora.

Kompetensebbnek érezzük magunkat hétvégén

Kutatások azt is kiderítették, hogy az emberek hétvégén kompetensebbnek érzik magunkat, mint hétköznap a munkahelyükön. Ez is az autonómiára vezethető vissza, hiszen a hétvégén valószínűleg több beleszólásunk van abba, hogy pontosan mikor és mit fogunk csinálni, mint a hétköznapokon. Ennek következtében a munka nélkül eltöltött idő pozitív hatással lehet a mentális egészségünkre is, így nem kell bűntudatot éreznünk amiatt, ha eltöltöttünk egy kellemes hétvégét az e-mailjeink megnézése nélkül. Bár a kompetenciát a munkahelyünkön is megtapasztalhatjuk, ott gyakrabban ki vagyunk téve az alacsony autonómiának, ami független attól, hogy milyen munkakörben, milyen beosztásban vagy mennyire magas pozícióban dolgozunk. A negatív hatások azonban jelentősen csökkenthetők, ha olyan munkát végzünk, amiben motiváltak vagyunk és ami ki tudja elégíteni a szükségleteinket.

Ezt a három kérdést tegyük fel!

Ha általánosan elmondható rólunk, hogy a hétköznapokban rosszul érezzük magunkat, nem vagyunk energikusak és csak számoljuk vissza a perceket a hétvégéig, az valószínűleg már meghaladja az egészséges szintet és érdemes változtatnunk az életünkön. Úgy tudjuk megállapítani, hogy jó helyen vagyunk-e, ha felteszünk magunknak három kérdést: Kompetensnek érezzük magunkat a munkánkban? Van valamennyi autonómiánk a hétköznapokban annak az eldöntésében, hogy mikor és hogyan végezzük a munkánkat? Vannak pozitív és jelentőségteljes kapcsolataink a munkahelyünkön? Ha csak egyre is nemmel válaszoltunk, ez állhat a negatív érzéseink hátterében, ami nem egy rossz hír, hiszen ezeken könnyen változtathatunk! Azok, akiknél mindhárom terület rendben van, sokkal kevésbé hajlamosak a kiégésre, lojálisabbak a cégük iránt és a teljesítményük is jobb.

Ha belső motivációból dolgozunk, nincs akkora kontraszt

Az általános motivációink két csoportra oszthatók: belső és külső motivációra. Belső motivációval csinálunk valamit, ami őszintén érdekel minket és jól érezzük magunkat a tevékenység közben. A külső motivációból fakadó tevékenység végzésének viszont valami egyéb oka van, például azért dolgozunk, hogy meg tudjunk élni, hogy elégedettek legyenek velünk vagy javítsunk a megítélésünkön. Ha a munkánk számunkra nagy jelentőséggel bír, mert megfelel a személyes értékeinknek, pozitív hatással vagyunk általa a környezetünkre vagy mert megtaláltuk benne az értelmet, az a teljesítményünkkel és a közérzetünkkel is összefüggésben van. A magas belső motivációval rendelkező embereken ugyanis kevésbé szembetűnők a hétvége hatásai és hétfőnként is jobb hangulatban kelnek.

Ha utáljuk a hétfőket vagy a fenti kérdésekre nemmel válaszoltunk, nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között, hátha megtaláljuk a belső motivációnkat valami másban!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala