Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár a szabadban, akár egy irodában dolgozunk, az extrém hőség megnehezítheti a napjainkat. Nehezebb koncentrálni, az érzékenyebbeknek pedig akár erős fejfájással és vérnyomásingadozással is meg kell küzdeniük. Mutatunk néhány ötletet, hogyan tehetjük elviselhetőbbé a kánikulát, ha a szabad ég alatt dolgozunk.

A hidratálás fontossága

Akár hőség van, akár nem, hidratálni mindig szükséges, azonban ha meleg van, sokkal sűrűbben és több folyadékot kell fogyasztanunk. Ráadásul, ha fizikai munkát végzünk, sokkal több folyadékot veszítünk, mint az, aki átlagos mennyiségű testmozgást végez.

Ne várjuk meg, míg a szomjúság hívja fel a figyelmünket a túl alacsony folyadékbevitelre. Igyunk 20 percenként egy pohár vizet. Az is segíthet, ha emlékeztetőt állítunk be a telefonunkon, illetve, ha mindig elérhető távolságban tartjuk a vizes palackot.

Csökkentsük a kávéfogyasztást

Bár sokaknak a kávé már-már nélkülözhetetlen napindító, mégis, ha nagy a hőség, érdemes lehet csökkenteni a bevitt mennyiséget vagy teljesen elhagyni. Ugyanez igaz arra, ha valaki energiaitalt fogyaszt kávé helyett, mivel valójában a koffein az, ami nem szerencsés a kánikulában.

A koffein vízhajtó tulajdonságú, így még gyorsabban kiszáradhatunk, valamint a vérnyomást is emeli. E két tulajdonsága miatt nem szerencsés olyan napokon túlzásba vinni a koffeinfogyasztást, amikor egyébként is megterheli a szervezetünket a hőség.

Az öltözködés fontossága

Bár amikor éppen tűz a nap és bőven 25 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, inkább a kevesebb ruhát preferáljuk, ám sokszor valójában nem is maga a hőmérséklet az, ami ellen védekeznünk kell, hanem az UV-sugárzás.

Amikor erős UV-sugárzás van, elsősorban az öltözködéssel tudunk védekezni. Érdemes vékony, világos színű, de hosszú ujjú és hosszú szárú ruhákat viselni, hogy ne érje közvetlenül bőrünket a nap. Hiszen míg egy strandon behúzódhatunk árnyékos helyre a fokozottan veszélyes órákban, addig egy munkahelyen legfeljebb szünetre mehetünk. Nem csak kellemetlen és fájdalmas egy napégés vagy hőguta, de a munkából is kieshetünk.

A naptej nem csak a strandra való

Az erős UV-sugárzás ellen egy másik lehetőség a védekezésre a naptej használata. Sajnos napjainkban egyre erősebb veszélyesebb a napon tartózkodni, így akinek nem érzékeny a bőre, annak is érdemes lehet egy magasabb faktorú naptejet választani, főleg, ha a munkahelyén akár hosszú órákat tölt a szabad ég alatt.

Persze akkor is érdemes napvédelmet alkalmazni, ha sokat kell utaznunk a munkánk miatt és nem végzünk mezőgazdasági munkát, mivel akár 20 perc napon töltött idő alatt is leéghetünk vagy károsodhat a bőrünk az UV-sugárzás miatt.

Nehéz napok, könnyű étkezés

Talán elsőre furcsán hangozhat, hogy éppen a szervezetet leginkább igénybe vevő napokon ne étkezzünk bőségesen, azonban sokkal könnyebben viseljük majd a kánikulát, ha a testünket nem foglalja le egy kiadós ebéd emésztése.

Egy nehéz étel vagy egy fehérjedús hús megemésztése során a test több metabolikus hőt termel, mint egy könnyű saláta vagy gyümölcs elfogyasztása után. Éppen ezért érdemes napközben csak kisebb adagokat és könnyű ételeket fogyasztani, ha hőség van.

Figyeljünk a jelekre

Ha a szabadban végzünk fizikai munkát és megteszünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy elkerüljük a hőség okozta kellemetlenségeket, akkor is érdemes nyitott szemmel járni és figyelni a jelekre, ha éppen szervezetünknek egy kis felfrissülésre van szüksége.

Ilyen jel például az, ha nem izzadunk. Bár az izzadás önmagában nem egy kellemes dolog, mégis, melegben teljesen természetes módja a testünk hőszabályozásának. Ha nem izzadunk, az a hőguta első figyelmeztető jele lehet.

Ügyeljünk arra is, ha a pulzusunk vagy szívverésünk hirtelen megemelkedik vagy fejfájást és szédülést észlelünk. Minden ember máshogyan reagál a hőségre, van, aki jobban bírja és van, aki kevésbé.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala