Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégek általában az év vége felé közeledve tartják az éves csapatépítőket, ami sokak fejében egy kötelező rosszt, egy extra kényelmetlenséget jelent, amit minél hamarabb le akarnak tudni. A csapatépítésnek néhol valóban rossz híre van, ennek ellenére az egyik legjobb eszköz arra, hogy növelje a produktivitást és elkötelezettebbé tegye az alkalmazottakat. Ha nyitottan állunk hozzá, rengeteg pozitívumot kaphatunk tőle, végtére is a cél közös: kicsit közelebb kerülni egymáshoz, fejleszteni a kommunikációt, tapasztalatot cserélni, ezáltal gördülékenyebben együtt dolgozni. Lássuk, mit tanulhatunk a csapatépítőkből és miért érdemes aktívan részt vennünk benne!

Hidakat épít

A csapatépítés egyik legfontosabb célja, hogy javítsa a kommunikációt a kollégák között, hiszen ez minden együttműködésnek az alapja. Minél jobban ismerjük egymást, annál szorosabb bizalom alakulhat ki köztünk, ami abban segít, hogy megtanuljuk kölcsönösen támogatni egymást, egymásra támaszkodni és közösen dolgozni a célok elérése érdekében. Az igazán hatékony csapatépítők általában egy informális környezetben zajlanak és kiszakítanak a napi rutinból, hiszen ilyen módon ismerhetjük meg egymást igazán és így alakulhat ki köztünk nyílt kommunikáció. A legtöbb alkalmazott akkor válik igazán elkötelezetté, ha van legalább egy barátja a munkahelyen, ezért is fontos, hogy minél több lehetőségünk legyen kapcsolatot teremteni egymással – és ezek a céges programok pont arra jók, hogy megtörjék a jeget és elindítsanak ezen az úton. Különösen a hibrid munkarendben vagy teljes home office-ban dolgozó csapatoknál érdemes időt szánni erre, mert ebben az esetben a virtuális térben zajló kommunikáció még nehezebbé teszi a napi együttműködést és a táptalaja lehet a félreértéseknek. Bármilyen programot is szerveztek a csapatunknak csapatépítő céllal, az valószínűleg megköveteli a kollégák közötti kommunikációt és együttműködést, legyen az egy társasjáték, egy közös főzés vagy akár egy focimeccs.

Fejleszti a csapatmunkát

Ahogy a nevében is benne van, a csapatépítő elsődleges célja, hogy építse, fejlessze a csapatmunkát. Minél szorosabb köztünk a kötelék, annál valószínűbb, hogy nem fogunk versengeni egymással és kevesebb konfliktus, félreértés alakul ki, ehelyett mindenki a közös célért dolgozik és segíti egymást. Mikor különböző háttérrel rendelkező emberek dolgoznak együtt, elkerülhetetlenek a félreértések és kialakulhatnak nehéz munkahelyi kapcsolatok, ami természetes, de tehetünk azért, hogy feloldjuk ezeket, elkerülés helyett pedig megoldhatjuk a problémákat. A csapatépítők fejlesztik az egymás iránti tiszteletet, a különböző vélemények elfogadását, egymás igényeinek meghallgatását és a nyílt kommunikációt. A megszokottól eltérő tevékenységekben való részvétel pedig hozzájárul a problémamegoldó készségünk fejlesztéséhez is, hiszen gyakorlatilag arra vagyunk kényszerítve, hogy új és kreatív módszereket találjunk ki olyan helyzetek megoldására, amelyekkel addig nem feltétlenül találkoztunk.

Kiemeli a kompetenciánkat

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy csapatépítő a legjobb lehetőség arra, hogy megcsillogtassuk a tudásunkat egy-egy területen. A munkahelyi környezetben például nem biztos, hogy használhatjuk a vezetői képességeinket, egy csapatépítőn viszont gyorsan kiderülhet, ha vezetői vénával rendelkezünk, ami akár előléptetéshez is vezethet, hiszen betekintést enged abba, hogy hogyan viselkedünk a megszokottól eltérő helyzetekben, milyen módszereket alkalmazunk, mennyire vagyunk kreatívak. Bármilyen készséggel is rendelkezzünk, a csapatépítők nyújtják a legjobb platformot arra, hogy megmutathassuk az addig rejtett tehetségünket valamiben, amit később a munkánkban is kamatoztathatunk.

Nem működik a cégünknél a csapatmunka és úgy tűnik, hogy törekvések sincsenek rá? Lehet, hogy ideje váltani: böngésszünk az aktuális állásajánlatok között!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala