Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogy kikkel dolgozunk együtt, nagyban meghatározza a munkához való hozzáállásunkat. Ha könnyedén megtaláljuk a közös hangot kollégáinkkal, és olykor még a jó kedv is eluralkodik a csapatban, igazán szerencsések vagyunk! Talán most sokan hozzáteszik, hogy a legszerencsésebbek igazán jó barátra is lelnek a munkahelyükön, ami igaz is, azonban nem árt körültekintőnek lennünk, és betartanunk néhány alapszabályt, hogy a kapcsolat ne csak az idő próbáját állja ki, hanem az esetleg munkahelyi nehézségeket is!

Tartsuk be a határokat!

A barátságok rendkívül értékesek, különösen a napjainkat jellemző állandó változások közepette, ami gyakran a munkahelyekre is igaz – elég csak az időszakonként felerősödő fluktuációra gondolni, amikor is az erősebb munkakapcsolatok jelenthetnek stabilitást számunkra. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy munkahely elsősorban nem a barátkozásról szól! Amikor bekerülünk egy céghez, ne értsük félre a velünk együttműködésre törekvők szándékait, ahogy mi se tereljük azonnal személyesebb mederbe az ebédnél vagy a kávészünetben kialakuló beszélgetéseket. Rendkívül kínos lehet a másik fél számára, ha szinte ismeretlenül beavatjuk a magánéletünkbe, ezért kerüljük el ezt. Ha pedig mi tapasztalnánk hasonlót, legyünk őszinték, és jelezzük a másik felé, hogy nem találjuk ránk tartozónak az adott témát.

Barátság a munkahelyen: így működhet - munka, munkahely, kollégák

Mindent a maga idejében

Talán sokak számára ismerős a helyzet, amikor kollégák vagy kolléganők hosszasan beszélgetnek egy kávé mellett a teakonyhában, vagy egy elintézendő apropóján feledkeznek el az időről nap, mint nap, hogy megvitassák az aktuális hétvége eseményeit, esetleg épp a közös nyaralást tervezzék. A felettesnek általában néhány eset után feltűnik a nagy összhang, amit sokkal célszerűbb lenne a munka javára fordítani, mielőtt az első figyelmeztetések elhangzanak. Annál is inkább ajánlott így tenni, mert a pusmogások a munkatársakban is gyorsan ellenszenvet kelthetnek, főleg, ha azok bensőségesebbek a kelleténél. A barátságot természetesen nem kell eltitkolni a munkahelyen, érdemes azonban egyrészt a munkaidő utánra időzíteni a csevegéseket, másrészt a munkaközösség egészével jó viszonyt ápolni, az esetleges eltolódások ugyanis súlyosan érinthetik az alapvetően jól működő csoportdinamikát, és könnyen kirekesztéshez is vezethetnek.      

A legjobb barátommal akarok dolgozni! Vagy mégsem?

Amikor egy számunkra kedves barát elveszíti a munkáját, magától értetődő, hogy segíteni szeretnénk neki, viszont biztosan nem az a legjobb megoldás, hogy másnap beajánljuk őt felettesünknél. Lehetséges, hogy profi szakemberről van szó, az ilyen jellegű ajánlások viszont komoly érzelmi felelősséggel, és nem kevés kockázattal is járnak. Ha barátunknak mégsem tetszik annyira az új munkahelye, esetleg rövid időn belül kiderül, hogy szakmailag nem olyan kompetens, mint hittük, mi kerülünk stresszes helyzetbe. A másik véglet is megtörténhet, amikor is az illető olyannyira beleillik a cégkultúrába, hogy hamarabb léphet előre a ranglétrán, mint mi. Vagyis az addig kedves barát hirtelen vetélytárssá válik, és a kialakuló feszültség bizony nemcsak kilenctől ötig szól majd, és akár a fontos kapcsolat végét is jelentheti.

Gondoljuk át a fentieket, és ha tehetjük, szerezzünk barátokat az életünk valamennyi területéről, így egy esetleges munkahelyváltás esetén nem kell tartanunk attól, hogy a magánéletünk is komoly csorbát szenved. Ha pedig épp keressük álmaink állását, nézzünk szét mihamarabb a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így garantáltan naprakészek leszünk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, kollégák, együttműködés, barátság