Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kaptunk egy negatív kritikát, ami azóta is visszahangzik a fejünkben és nem tudunk tőle megszabadulni? Úgy érezzük, hogy nekünk semmi sem sikerül és csak próbáljuk átvészelni a hétköznapokat? Az önbecsülést könnyű lerombolni és nem egyszerű felépíteni, de aggódás helyett vegyük a kezünkbe a gyeplőt és szerezzük vissza a képességeinkbe vetett bizalmat! Mutatjuk, hogyan.

Nézzünk szembe a félelmeinkkel

A komfortzónánkból való kilépés az egyik legjobb módja, hogy építsük az önbizalmunkat. Mindig is féltünk a nyilvános szerepléstől? Utáljuk megosztani az ötleteinket a meetingeken? Itt az ideje szembemenni a félelmeinkkel és pontosan azokat a dolgokat csinálni, amiket a rémálmainkban sem szerettünk volna! Elsőre valószínűleg nem lesz tökéletes, de minél többet gyakoroljuk, annál magabiztosabbá válunk benne, miközben megerősítjük a hitet magunkban, hogy képesek vagyunk megugrani egy ekkora feladatot.

Koncentráljunk az erősségeinkre

Mindig csodálattal hallgatjuk azokat a munkatársainkat, akik gyakorlatilag bármilyen témáról magabiztosan tudnak beszélni? Ezek akár mi is lehetünk, ha hajlandók vagyunk tanulni, képezni magunkat. Fókuszáljunk arra, hogy miben vagyunk jók és fejlesszük magunkat azon a területen! Minél többet tudunk egy adott témáról, annál magabiztosabban tudunk majd róla beszélni és a munkánkat is nagyobb önbizalommal tudjuk majd végezni. Hibázni pedig emberi dolog, szégyenkezés helyett fogadjuk el, hogy a legjobbakkal is előfordul néha egy-egy baki, tanuljunk belőle és lépjünk tovább!

Tanuljunk a kritikákból

A kritikát nehéz elfogadni, különösen ha úgy érezzük, mi mindent megtettünk, hogy jól sikerüljön az adott feladat. Ha azonban sértődés helyett megfogadjuk az építő jellegű visszajelzéseket, fejleszthetjük magunkat az adott területen és legközelebb még jobban fogunk tudni teljesíteni. Lehet, hogy menet közben rájövünk, hogy valóban voltak még hiányosságaink a területen és érdemes volt foglalkozni a témával.

Ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz

Összpontosítsunk arra, hogy mi az, amit mi megtehetünk azért, hogy jobbak legyünk és mi mit tudunk elérni az adott napon. Ha mindig csak azt nézzük, hogy mások miben jobban nálunk, könnyen lehangolttá válhatunk, ami tovább rontja az önbizalmunkat. A munkahely nem egy harctér, ahol le kell győznünk másokat, hanem egy olyan környezet, ahol fontos az együttműködés és a csapatmunka – és ebbe a mi készségeink és képességeink is beletartoznak.

Vizualizáljunk

A vizualizáció erejét nem érdemes lebecsülni – képzeljük el, hogy elérjük a kitűzött célunkat, ami lehet akár egy magabiztos felszólalás egy értekezleten vagy egy projekt sikeres elvégzése is! Miközben elképzeljük ezt a szituációt, fókuszáljunk mind az 5 érzékszervünkre és érezzük át ezt a sikert úgy, mintha már megtörtént volna! A sikeres emberek nagyon sokat fantáziálnak arról, hogy elérik a céljaikat, ami egyrészt segít konkretizálni, hogy mik is ezek a célok, másrészt az odavezető utat is segítenek felépíteni. A pozitív végkimenetelre való fókuszálás pedig nem hagy teret a negatív gondolatoknak, így nem törhet le minket semmi, hogy meg is valósítsuk az álmainkat!

Régóta próbálkozunk, de nem tudunk sikereket elérni a munkánkban? Lehet, hogy rossz szakmát választottunk és egy olyan területen szeretnénk érvényesülni, ami nem is nekünk való, vagy szimplán rossz munkahelyi környezetbe kerültünk, ahonnan érdemes mihamarabb kiszakadni. Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között és kerüljünk képbe az átképzési lehetőségekkel!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala