Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahhoz, hogy hatékonyan és eredményesen tudjunk együtt dolgozni a kollégáinkkal, kulcsfontosságú a megfelelő kommunikáció, ami egyszerűnek hangzik, de a gyakorlatban mégsem működik mindig tökéletesen. Minél többen dolgozunk együtt, minél többféle személyiséggel találkozunk a munkánk során, annál könnyebben véthetünk olyan kommunikációs hibákat, amelyek félreértésekhez, majd ebből fakadó problémákhoz vezethetnek. Cikkünkben összeszedtük, mire érdemes figyelni, hogy minél könnyebben át tudjuk adni a fejünkben lévő infót.

Kommunikáljunk mindent

A rossz kommunikációnál csak egy még rosszabb dolog van: ha egyáltalán nincs kommunikáció. Sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ami a fejünkben lezajlik, arról a másik félnek fogalma sincsen, így elsőként azt a szokást kell megszüntetnünk, hogy alapvetőnek tekintünk olyan dolgokat, amiket mi kigondoltunk, de nem egyértelműsítettünk mások számára. Lehet, hogy kulcsfontosságú infókat felejtünk el elmondani a kollégáinknak, amelyek befolyásolhatják egy feladat végkimenetelét, aztán csak csodálkozunk, hogy miért nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy elképzeltük. Időt kell szánnunk arra, hogy világosan és részletesen megfogalmazzuk a gondolatainkat, és minden esetben teret hagyjunk a másik fél kérdéseinek. Sokszor már azzal megelőzhetünk egy rakat felmerülő problémát, hogy előre tisztázzuk, kinek mi a feladata egy-egy projekt során, végigvesszük a megvalósítási módokat és kitűzünk egy határidőt. Az infóhiányból keletkező hézagokat, hacsak nem nagyon proaktívak a kollégáink, általában mindenki a saját elképzelései, saját értelmezései szerint tölti ki, így nem várhatjuk el, hogy mindenki azonnal tudja, hogy mit és hogyan szeretnénk. Ehhez viszont az is kell, hogy mi magunk is tisztában legyünk vele.

Fogalmazzunk egyértelműen

Ha ködösen fogalmazunk és szeretünk konkrét kérések vagy utasítások helyett célozgatni, ezt a szokást építsük le minél hamarabb! Senkitől nem várhatjuk el, hogy egy homályos utalásból kibogarássza, hogy mit szeretnénk, és ha meg is értette, akkor sem az ő felelőssége utánamenni a dolognak és kérdés nélkül megcsinálni. Ha például szeretnénk, hogy a kollégánk besegítsen egy feladatba, ne panaszkodjunk hangosan, hogy mennyire sok munkánk van és milyen jó lenne, ha valaki segítene, hanem menjünk oda hozzá és konkrétan kérjük meg rá! Lehet, hogy ami számunkra világos, az másoknak nem, és ezzel csak saját magunknak fogunk csalódást okozni, hiszen nem valószínű, hogy pontosan úgy fognak reagálni az emberek, ahogy szerintünk alap lenne. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora különbség van aközött, amit gondolunk és amit valójában kimondunk – ugyanekkora szakadék lehet aközött is, amit kimondunk és amit mások ebből megértenek. Fárasztó, de egyértelműen meg kell fogalmaznunk a gondolatainkat! Ha úgy érezzük, ez már túlzás, valószínűleg akkor kommunikálunk megfelelően.

Ne csak beszéljünk, hallgassunk is

A hatékony kommunikációhoz nem csak a saját gondolatainkat kell tudnunk megfelelően közvetíteni, hanem figyelnünk kell a másik félre is. Hallgassuk végig a kollégáink mondanivalóját is, ne szakítsuk őket félbe – ezzel nem csak azt mutatjuk nekik, hogy tiszteletben tartjuk az ő véleményüket is, hanem segítjük a saját értelmezésünket is. Lehet, hogy azt hisszük, hogy egy fél mondatból már pontosan tudjuk, hogy mit akar a másik mondani, de jó eséllyel ez nem így van. Ha valami nem világos, kérdezzünk, és mi is bátorítsuk arra a kollégánkat, hogy ha bármi nem egyértelmű számára, kérdezzen ő is. Ha pedig már késő és bekövetkezett a baki, próbáljuk meg építően és nyugodtan kezelni az ebből fakadó konfliktust, hogy a jövőben már zökkenőmentesebb legyen a közös munka!

Hiába próbálkozunk, nem értjük meg egymást a munkatársainkkal? Végső esetben a váltás a megoldás: böngésszünk az aktuális állásajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala