Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Többkörös interjúknál gyakran előfordul, hogy az első beszélgetés telefonon zajlik. Ez egy előszűrésre ad lehetőséget, hiszen rögtön kiderül, ha valaki felkészületlen vagy alkalmatlan az adott munkakör betöltésére. Olyankor is szívesen használják ezt a módszert, ha a jelöltnek egy távoli helyre, például egy másik országba vagy kontinensre kéne utaznia a személyes beszélgetéshez, és emiatt inkább a telefonálás adta kényelmet részesítik előnyben. A telefonos interjú – bár komfortosabbnak tűnhet mint a személyes beszélgetés – ugyanúgy rejt kihívásokat, csak kicsit másképpen, így elengedhetetlen, hogy erre is ugyanolyan hatékonysággal készüljünk fel. Cikkünkben összeszedtük, mire érdemes odafigyelni ilyenkor.

 

Előre tisztázzuk a részleteket

 

Már az időpontegyeztetésnél kérdezzük meg, hogy nagyjából mennyi időt vesz igénybe az interjú és milyen nyelven kell majd beszélnünk. Ne felejtsük el tisztázni, hogy a cég pontosan milyen időzónában van, nehogy félreértés legyen a beszélgetés időpontját illetően. Fontos kérdés, hogy láthatóak leszünk-e az interjú közben, azaz videóhívás lesz-e. Elég nagy meglepetést tud okozni, ha ezt nem tudjuk előre és pizsamában fekve várjuk a hívást.

 

Ugyanúgy készüljünk fel

 

Telefonos interjúra is ugyanúgy készüljünk fel, mint egy személyes találkozóra! Legyünk tisztában a céggel, ne csak felületesen, hanem járjunk utána részletesen, mivel foglalkoznak, mi a küldetésük, milyen pozícióra keresnek munkatársat. Fontos, hogy képben legyünk azzal is, hogy mi mit írtunk magunkról az önéletrajzunkba. Ha az ember nem olvassa át, könnyen összekeverheti az évszámokat, a cégneveket, és ettől könnyen amatőrnek tűnhet. Készüljünk fel a tipikus kérdésekre is, amiket feltehet majd a vizsgáztató.

 

Ne késsünk

 

Bizony telefonos interjúról is el lehet késni. Állítsunk be ébresztőt fél órával az interjú előttre, és használjuk ezt az időt arra, hogy lecsendesítsük a gondolatainkat, nyugodt körülményeket teremtsünk, együnk-igyunk a beszélgetés előtt.

 

Teremtsünk nyugodt körülményeket

 

A legjobb, ha otthon tudunk telefonálni, ahol nincs semmilyen zavaró háttérzaj. Semmiképp ne menjünk forgalmas helyre és ne beszéljünk tömegközlekedési eszközön. A legjobb, ha leülünk egy asztalhoz és előpakoljuk az interjúhoz szükséges dokumentumokat: készítsük ki az önéletrajzunkat, nyissuk meg a laptopunkon az álláshirdetést és a cég honlapját, tegyünk ki magunknak zsebkendőt és egy pohár vizet. Ne feledkezzünk meg egy üres papírról és tollról se.

 

Figyeljünk a hangunkra

 

Telefonos interjúnál csak a hangunkra számíthatunk – nem segít minket az első benyomás vagy az, hogy a kérdező látja a mimikánkat. Próbáljunk meg minél kifejezőbben és érthetőbben beszélni; semmiképp ne beszéljünk fekve, ha pedig köhögünk vagy be vagyunk rekedve, inkább egyeztessünk egy új időpontot.

A fenti tippekkel már nagy eséllyel sikeres lesz az interjúnk, de ha biztosra mennénk, olvassuk el egy korábbi cikkünket is a témában.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala