Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Attól még, hogy nem kell személyesen megjelennünk, itt is nagyon fontos a felkészülés! Már a telefonos interjún is számíthatunk klasszikus állásinterjús kérdésekre, de itt a gesztikulációnk, a szemkontaktus nem lesz a segítségünkre. Van, akinek ez könnyebbséget jelent, van, akinek nehezebb: a lényeg, hogy legyünk mindenre felkészülve.

Az interjú időpontjáról való egyeztetéskor távoli, külföldi munkahely esetén mindenképp kérdezzünk rá az időzónára, és bár általában bennünket fognak hívni, nem árt, ha ezt is pontosítjuk. Ha már az első bejelentkezéskor, időpontegyeztetés helyett azonnal szeretnének belevágni, bátran kérjünk egy kis türelmet: „Elnézést, de nagyon zajos helyen vagyok és nem tudnék a beszélgetésre összpontosítani. Tudunk egyeztetni egy későbbi időpontot?” Jegyezzük le az időpontot, és kezdődhet a felkészülés!

A megadott időpont előtt már félórával állítsuk össze az interjúnk helyszínét: legyen a kezünk ügyében toll, papír, lehetőleg zárjuk ki a külső zajokat (a hangos kávézók, metróaluljáró, ugató házi kedvencünk például rögtön megnehezítik a dolgunkat) és ellenőrizzük, hogy nincsen lemerülve a telefonunk és van-e térerő. Bár rajtunk kívül álló okok miatt előfordulhat zaj vagy hálózati probléma, jobb ha mindent megteszünk a siker érdekében, hiszen a fő cél, hogy a bemutatkozásunk olyan megnyerő legyen, hogy személyes interjúra is behívjanak.

Ezekre figyeljünk oda a telefonos állásinterjún

Ha otthon interjúzunk, ne essünk a pizsama-csapdába! Jó ötletnek tűnhet kényelmes, kinyúlt ruhákban maradni, de még jobb, ha utcai öltözetben, „profinak öltözve” kezdünk bele a beszélgetésbe. Helyezkedjünk el kényelmesen, de ne túl kényelmesen. A fekve telefonálás egészen biztosan nem jó taktika!

Ha gyakran kiszárad a torkunk vagy sokat krákogunk, az egy telefonos ismerkedés során sokkal feltűnőbb: ezt könnyedén megelőzhetjük, ha a beszélgetés előtt 20 perccel elszopogatunk egy torokcukorkát, az interjú alatt pedig kezünk ügyében tartunk egy pohár vizet. Ebből diszkréten kortyolhatunk, ha elmenne a hangunk.

Készüljünk a munkahelyre és a pozícióra vonatkozó pár kérdéssel és legyen előttünk az elküldött önéletrajzunk is. Így könnyen puskázhatunk, ha hirtelen megakadna a beszélgetés.

Ne felejtsünk el mosolyogni! A köszönésnél, a bemutatkozásnál is rengeteget számít: bár nem látják a vonal túloldalán, a mosoly bizony hallható és ragadós.

Figyeljünk a másikra! Ezek a beszélgetések legalább annyira szólnak a betöltendő feladatkörről és a munkáltatóról mint rólunk. Hallgassuk figyelmesen az interjúztatót, ha kérdést tesz fel, várjunk 1-2 másodpercet mielőtt belekezdenénk a válaszba. Gyakran előfordul ugyanis, hogy így többletinformációhoz jutunk, illetve van egy kis időnk átgondolni a válaszunkat is.

Ne lepődjünk meg, hogy a telefonos interjúk gyakran jóval rövidebbek, mint egy személyes interjú. Egy rövidre zárt beszélgetés nem feltétlen jelent rosszat!

Ha az interjú alapján szeretnénk továbbjutni, köszönjük meg a lehetőséget és jelezzük, hogy lelkesen várjuk a következő lépést. A beszélgetés után szusszanjunk egyet és aznap vagy legkésőbb másnap -feltéve hogy megvan a cím- egy köszönő e-mailben is jelezzünk vissza pár sorban. Ha a beszélgetésben esetleg fény derült valamilyen közös érdeklődésre, izgalmasnak tűnő szakmai rendezvényre, kérdezzünk rá, vagy küldjük át a kapcsolódó információkat – így máris eggyel személyesebb lesz az üzenetünk, mint egy egyszerű köszönőlevél.

Persze ahhoz, hogy eljussunk a telefonos interjúig, jelentkeznünk is kell minél több számunkra megfelelő állásra! Figyeljük folyamatosan a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala