A külföldi munkáltató esetén első körben sokszor internetes videóinterjúval zajlik a felvételi beszélgetés. Habár első hallásra ez semmiben sem különbözik a hagyományos interjúszituációtól, az online beszélgetés számos buktatót rejt.

Íme az 5 legtipikusabb hiba, ami miatt balul sikerülhet az állásinterjú:

1. Időzóna-problémák

Amikor időpontot egyeztetünk egy külföldi interjúztatóval, mindig fixáljuk le, hogy az adott időpont melyik időzóna szerint értendő, ugyanis sok interjú nem valósult már meg ennek hiánya miatt - hívja fel a figyelmet Földes Péter, a Kelly Services Hungary IT divíziójának recruitere.

Ha nem egyedül lakunk a lakásban/házban, egyeztessünk mindenkivel, aki adott időpontban otthon lehet, vagy megérkezhet, ezzel szintén kínos percektől kímélhetjük meg magunkat, például a háttérben alsónadrágban járkáló élettárs/lakótárs miatt - hívja fel a figyelmet a szakértő.

2. Amatőr megjelenés

Földes Péter kiemelte: a videóinterjúra ugyanúgy készüljünk fel, mintha egy személyes interjúra mennénk, hiszen attól hogy otthon ülünk, ez egy állásinterjú. Öltözzünk fel az alkalomhoz illően, és figyeljünk rá, hogy a háttér rendezett legyen. Lehetőleg teljesen szemből mutasson minket a kamera, szemtől szemben, mellkastól fejtetőig. Ha esetleg a másik nem küld képet, de mi igen, ne feledkezzünk meg róla, hogy mi azért még látszódunk  - tette hozzá.

Mint ahogyan arra korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy mindig nézzünk a kamerába, ne lógassuk a fejünket, ne nézegessük magunkat a saját videó képünkön, ne illegjünk-billegjünk.

A legjobb módszer ezek kivédésére, ha nem forgó, hanem stabil székre ülünk, így biztosan nem leszünk örökmozgók az interjú ideje alatt. További részleteket a videóinterjúra való felkészüléssel kapcsolatban itt olvashat.

3. Kínos azonosító név

Földes Péter szerint rendkívül fontos, hogy figyeljünk oda, milyen Skype-azonosítót választunk. Rossz példák: kopaszmuki24, iamthedevil666. Jó példák: peter.foldes87, foldespetiHU.

Ha már van azonosítónk, és inkább az első csoporthoz közelít, regisztráljunk inkább egy újat, amit kimondottan az állásinterjúk miatt fogunk használni. Annak érdekében, hogy ne érjen meglepetés a videóinterjú közben, ellenőrizzük legalább egy nappal interjú előtt a technikát. Bizonyosodjunk meg róla, hogy működik-e a mikrofon, fel van-e telepítve a Skype és emlékszünk-e a jelszavunkra.

4. Elektromos "zaj"

A Kelly Services szakértője hangsúlyozta: feltétlenül állítsuk le a letöltéseket az interjú alatt, mert könnyen ellehetetlenítheti a kapcsolatot.

A beszélgetés megkezdése után érdemes a billentyűzetet és az egeret kicsit távolabb tolni magunktól, mert beszélgetés közben felugró ablakok esetén akár reflexből is odakattinthatunk, vagy esetleg válaszolhatunk egy felugró chat üzenetre, ami szintén nem tüntet fel minket jó színben.

Érdemes minden egyéb alkalmazást bezárni a számítógépen, a mobiltelefont pedig kikapcsolni - figyelmeztet a szakértő.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. "Puskázás" a videóinterjú alatt

Földes Péter szerint érdemes az önéletrajzunkat magunk elé helyezni, mert az interjúztatónál is jó eséllyel ott lesz, és lehet bele is fog kérdezni, illetve jó támpontul szolgálhat, amikor magunkról kell beszélni. Ezt inkább papír alapon tegyük meg (ld. az előző pontban leírtakat).

Ha nem használjuk napi szinten az idegen nyelvet, amelyen az interjú folyik, jó a beszélgetés előtt kissé átismételni a szakszavakat, de semmiképp se próbáljunk meg puskázni, ne adj isten az egész szövegünket előre megírni, mert úgyis észre fogja venni az interjúztató - figyelmeztet a szakértő.

6. Nyelvi nehézségek

Ha úgy érezzük, hogy szükségünk van rá, akkor érdemes közvetlenül az interjú előtt az idegen nyelven 10-15 percet beszélgetni valakivel telefonon, aki jól beszéli az adott nyelvet. Ezzel belerázódhatunk, és nem az interjú első 10-15 perce megy el azzal, hogy felvegyük a ritmust.

Földes Péter szerint érdemes mindenképpen utána olvasni kicsit, hogy vannak-e olyan kérdések/körülmények, amelyek az adott ország kultúrájához hozzátartoznak, de minket kizökkenthetnek és elbizonytalaníthatnak.

Címkék: állásinterjú, videó, Skype, álláskeresés

Összeállította: Fogas Krisztina