Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Minek tervezni, ha bármikor közbejöhet egy olyan év, mint 2020? A kérdés jogos: aki készített tervet az idei évére 2019-ben, az most biztosan csóválja a fejét, hogy nem épp úgy sikerült az év, ahogy eltervezte.

Mégis arra buzdítunk mindenkit, hogy tervezzen, tervezzen, tervezzen.

Mert a tervezés mindenkinek hasznos: jó, ha látjuk, hol állunk most, merre tartunk, mik a rövid és hosszabb távú céljaink. A hétköznapok mókuskerekében néha nehéz észrevenni, hogy egy helyben toporgunk, vagy mégsem arra tartunk, amerre szeretnénk. A tervezés mellett tekintsünk vissza az elmúlt időszakra, és gondoljuk át, mi történt velünk az elmúlt 365 napban, milyen nehézségekkel küzdöttünk meg, milyen tanulságokkal járt ez az időszak. Jó lehet arra is, hogy számba vegyük az elért sikereinket, hálát adjunk azért, ami jól alakult ebben a küzdelmekkel teli évben. Egy új év kezdete tökéletes időpont arra, hogy lezárjuk az előzőt, és tervekké fogalmazott álmokkal lépjünk át a következőbe.

Iránytű 2021-hez

Hogyan álljunk neki a tervezésnek? Számtalan ingyenes és fizetős eszköz áll rendelkezésünkre, ha beütjük a keresőbe az „évtervező” kifejezést. Az egyik legnépszerűbb ingyenes megoldás, a YearCompass Magyarországról indult hódító útjára 2012-ben: 2019-ben már 45 nyelven volt elérhető és több mint 1 millióan töltötték le, hogy irányt adjanak a jövő évüknek. Mára a világ számtalan pontján írják tele lelkes évtervezők, többek között egy angliai iskolában is, ahol az összes diák együtt tölti ki év végén a füzetet, de van olyan amerikai szerfüggőkkel foglalkozó szakember, aki csoportterápiában használja gyógyuló függőknél, hogy új keretet adjon a jövő évüknek.  

Ez a megoldás egy házilag kinyomtatható, körülbelül 20 oldalas füzet, melynek kitöltéséhez az idei év naptárára lesz szükség és pár nyugodt órára a gondolkodáshoz.

„Sokszor azt érezhetjük, nem mi irányítjuk a sorsunkat, vagy hajlamosak vagyunk torz szemüvegen keresztül nézni az életünkre. A YearCompass füzet abban is segít, hogy meglássuk az árnyalatokat, anélkül, hogy rózsaszín világba ringatna, rávezet arra, hogy mi az, amire büszkék lehetünk – mindig van ilyen - és mi az, amit esetleg jobb lenne kihagyni a következő évből, ezáltal fejlődésre késztet. Jól felépített összegzése az előző évünknek és előfutára a követező évnek. Az utolsó oldalra lapozva garantáltan kompetensebbnek, hatékonyabbnak fogjuk érezni magunkat. Ez több, mint egy füzet. Jelképez egy mozgalmat, értékrendet, fejleszti az önismeretünket és a pszichológiai kultúránkat.” – mondja Vidomusz Réka pszichológus az évtervezőről.

Egyoldalas tervező

Ha elsőre valami egyszerűbb megoldást szeretnénk kipróbálni, nem lesz másra szükségünk, mint egy A4-es lapra és egy tollra. Hajtsuk félbe a lapot, és írjuk fel a hajtás egyik oldalára 2020-at címnek, a másik oldalra pedig 2021-et.

Az elmúlt évvel kapcsolatban 3 kérdésre válaszoljunk:

  1. Mi az az 5 dolog, ami jól sikerült 2020-ban? – Ezek lehetnek magánéleti, szakmai, egészségügyi sikerek, egy jól sikerült családi esemény, bármi az elmúlt évből, ami kellemes emlék.
  2. Mi az a 3 szó, ami meghatározza az elmúlt évet? – Mit éreztünk, milyen volt az egész év? Az első 3 szó, ami eszünkbe jut, kerüljön fel a papírra.
  3. Mi a legnagyobb lecke, amit megtanultál? – Minden évnek van tanulsága, jó és rossz egyaránt. Mit tanultunk ebből az évből?

A jövő évre vonatkozó kérdéseink pedig ezek legyenek:

  1. Miről fog szólni számodra 2021? – Milyen tervekkel indulunk az új évbe? Lehet egy nyelvvizsga, egy új munkahely megszerzése, családalapítás, építkezés. Bármi, amit kitűztünk magunk elé, kisebb vagy nagyobb célok egyaránt.
  2. Mi az a 3 szó, ami meghatározza 2021-et? – „Lendület”? „Kitartás”, „önbizalom”, „anyagi biztonság”? Válasszunk 3 olyan szót vagy kifejezést, amit szeretnénk elérni ebben az évben.
  3. Ebben fogok a legtöbbet fejlődni – Ide pedig kerüljön egy mondat arról, hogy miben fogunk a legnagyobbat előre lépni 2021-ben.

Úgy érezzük, nehéz kitölteni, nekünk nincsenek nagy terveink? Ne tegyünk le saját magunkról, merjünk álmodozni! Magasabb fizetés, jobb munkahely, új kapcsolatok, egy új háziállat? Bármi, amire vágyakozva gondolunk időnként, szóba jöhet. Itt a helye! A Harvard Business Review több kutatásban megerősítette, hogy azok a célok, amiket leírunk, könnyebben beteljesülnek. Kerítsünk tehát egy szabad órát-félórát két ünnep között, üljünk le egy bögre kávéval, és adjunk fókuszt a jövő évünknek.

Kipróbálhatjuk a Womenspiration alapítói által ajánlott módszert is! Vágyainkkal összhangban tervezzük meg a következő évet - cikkünkben mutatjuk a gyakorlati részleteket is.

Néha álljunk meg év közben is

Barta Nikolett oktatásmódszertani fejlesztő, a Womenspiration társalapítója még egy fontos ötletet adott korábbi anyagunkban:

Ajánlott negyed évente néhány órát szánnunk arra, hogy ránézzünk, honnan, hová jutottunk, mi maradt fontos mindabból, amit korábban annak tartottunk, és milyen új fókuszpontok alakultak az életünkben menet közben. Jelöljük már ki év elején, mikor is fogunk ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, mégpedig azzal a nyitottsággal, hogy szükség esetén a terveinken is hajlandóak vagyunk változtatni.

Érdemes tehát év közben is egy-egy pillantást vetni az eltervezettekre, szükség esetén újratervezni, irányt változtatni. Abban eltérnek a vélemények, hogy hol van az évtervezőnk helye: van, aki a kitöltés után szereti eltenni és csak következő év végén elővenni, megint mások az íróasztaluk kitüntetett pontján tárolják és gyakran lapozgatják.

Bármelyik módszer hívei vagyunk is, egy biztos: az álmaink és céljaink megvalósulásáért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Sok sikert a tervezgetéshez!

Ha a céljaink között egy új munkahely is szerepel, akár már ma vágjunk bele az álláskeresésbe személyes prioritásaink szerint! Amennyiben a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, vegyük igénybe a személyre szabott segítséget, és frissítsük önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet, illetve Facebook értesítést is, hogy biztosan ne mulasszunk el egyetlen nekünk szóló lehetőséget sem.

 

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala