Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Beléptünk 2020-ba, vagyis előttünk egy új, lehetőségekkel teli év. Hogy mire is fordítjuk, kizárólag rajtunk múlik: új perspektívákat nyithatunk a karrierünkben, megtalálhatjuk álmaink állását, megteremthetjük munkánk és magánéletünk régóta vágyott egyensúlyát, új hobbiba kezdhetünk, egészségesebbé formálhatjuk az életmódunkat, vagy épp a magánéletünkben nyithatunk új fejezetet. Vágyainkkal összhangban tervezzük meg a következő hónapokat – ehhez hoztunk útmutatást ma.

Minden a lezárással kezdődik

Mielőtt nekikezdünk az új évünk megtervezésének, ajánlott összegeznünk az előzőt” – vallja Barta Nikolett, oktatásmódszertani fejlesztő, a Womenspiration társalapítója. Tanácsai szerint ehhez érdemes megteremtenünk a számunkra megfelelő, bensőséges hangulatot, majd elővennünk a tavalyi évi naptárunkat, végigpörgetnünk a fényképeinket, és átgondolnunk, mi minden történt velünk.

Válaszoljuk meg a kérdéseket, mire vagyunk büszkék, mi jelentett nehézséget a múltban, mire tanítottak bennünket ezek a helyzetek, és nem árt azt is tisztázni magunkban, hogyan alakultak a kapcsolataink 2019-ben, ki az, aki velünk jön a következő évtizedbe, és kivel válnak el az útjaink."

Amit a fókuszba helyezünk

Miután lezártuk a múltat, levontuk a szükséges tanulságokat és tudatosítottuk a sikereinket is, eljött az idő, hogy már csak előre nézzünk! „Az évtervezés első lépéseként adjunk címet a 2020-as évünknek, vagyis emeljük ki azt a témát, ami leginkább meghatározó lesz számunkra” – veszi át a szót Szlafkai Évi, kreatív szakember, a Womenspiration másik ötletgazdája. „A téma lehet például a kapcsolatok, az egyensúly, az önmegvalósítás, a szabadság – bármi, ami igazán nagy jelentőséggel bír aktuálisan az életünkben, ugyanis ez lesz az, ami minden cselekedetünket átszövi majd, ezáltal pedig a terveinknek is új perspektívát ad.” 

Évi szerint a fő témánk meghatározását követően ne csak célokban, sokkal inkább fókuszpontokban gondolkodjunk, ezek ugyanis sokkal átfogóbban jelölik ki, mire is kell igazán odafigyelnünk a következő hónapokban:

Ha meghatároztuk a legfőbb irányvonalat, megvan az úgynevezett témánk, rendeljünk hozzá néhány fókuszpontot, amely kibontja azt. Ez lehet két-három mondat, amely így kezdődik: “Arra fókuszálok, hogy...”. Emellett érdemes azt is tisztáznunk magunkban, miért éppen ezeket választottuk, vagyis miért ezek nyomnak jelenleg a legtöbbet a latban számunkra, így akkor is képesek leszünk tartani a vágyott irányt, amikor épp nagyon sok a teendőnk, sőt, a nemet mondás is könnyebb lesz, ha tudjuk, mihez tartsuk magunkat.”

Akcióterv, lényegre törően

Természetesen minden álmunk csupán álom marad, ha fogalmunk sincs a hozzájuk vezető útról, azonban az is tény, hogy január elején még aligha tudhatjuk, mit is kell majd pontosan tennünk néhány hónap vagy egy fél év múlva a céljainkért. „Ahelyett, hogy elvesznénk a részletekben, és minden egyes jövőbeni lépésünket előre elterveznénk, a legfontosabb feladatainkra koncentráljunk: gondolkodjunk feladatbuborékokban” – javasolja Niki.

Évi hozzáteszi: „Érdemes a fókuszpontokhoz hasonlóan a feladatbuborékok számát is limitálnunk, fókuszpontonként háromra, így nem aprózódik el a figyelmünk, ugyanakkor később jól átláthatóan bonthatjuk tovább a részfeladatainkat, azok aktualitása szerint. Ha például a karrierünkben szeretnénk továbblépni, az egyik fő feladatunk lehet tisztázni a belső motivációnkat, miért is vágyunk magasabb pozícióra, nagyobb felelősségre, mit szeretnék ily módon elérni és milyen hatással lennénk ezáltal a környezetünkre. Ezek a kérdések segítenek világossá tenni számunkra, milyen munkára vágyunk, és azt hol találhatjuk meg. Hasonlóan lényeges feladatunk lesz a képzés is, akár magasabbra tervezünk lépni, akár szakértővé válnánk egy adott területen. Ez jelentheti valamilyen tanfolyam elvégzését, egy mentorprogramban való részvételt, vagy akár önismereti fejlődést is.

Pályamódosítás

Niki úgy véli, a vágyott új munkakör elérése érdekében a fentieknél még nem állhatunk meg, ugyanis garantáltan lesznek adminisztrációs teendőink is – ezekkel is számoljunk a tervezésnél. „Szinte biztos, hogy frissítenünk kell az önéletrajzunkat, vagy máshová kell helyeznünk benne a hangsúlyokat, szükségünk lehet referenciákra, ajánlólevelekre, és ne feledkezzünk meg a LinkedIn profilunk frissítéséről sem, csakhogy néhányat említsünk a lehetséges feladatok közül.

Kerüljük a buktatókat

Amennyiben betartjuk a szakértők tanácsait, nem kell tartanunk attól, hogy túlzásokba esünk, ez ugyanis a tervezés legnagyobb veszélye.

Törekedjünk az arany középútra, vagyis ne akarjuk létrehozni a tökéletes tervet, hiszen ilyen a folyamatosan változó körülmények miatt nem létezik. Maradjunk rugalmasak, de ami ennél is fontosabb: gondolkodjunk kevesebbet, és lépjünk miharamabb a tettek mezejére” – osztja meg álláspontját Évi.

A tervezésnél szintén gyakori hiba, hogy csupán néhány lényeges kérdésre tér ki, vagyis nem az életünk egészét fedi le. „Ne kizárólag egy-két életterületünkre koncentráljunk, amikor vázoljuk a 2020-as céljainkat, vegyük végig valamennyi szerepünket, amelyet betöltünk az életünkben. A szerep alapú tervezés segít egyensúlyban maradnunk, és ezáltal sokkal komplexebb előrehaladást is lehetővé tesz számunkra” – vallja Niki, aki maga is ezt a módszert alkalmazza, vagyis a különböző projekteket felölelő munkája mellett egyaránt figyel a párkapcsolatában betöltött szerepére, a személyes, testi-lelki fejlődédére, ahogy arra is, hogy hogyan alakítja szüleivel, testvérével való kapcsolatát a jövőben.

A hangzatos, jól megkomponált terveink vonatkozásában még egy probléma felmerülhet, mégpedig a mérhetőség hiánya. „Bár nem lehet, és nem is kell mindent számszerűsítenünk, a legfontosabb céljainkat mégis ajánlott mérhetővé tennünk, hiszen megfelelő adatok nélkül képtelenek leszünk nyomon követni a haladásunkat, ahogy a megoldásainkon sem tudunk majd csiszolni” – figyelmeztet Évi.

Éppen a mérhetőség miatt tévedés azt hinnünk, hogy elegendő csupán január elején rögzítenünk a célkitűzésinket, majd december végén visszatérnünk hozzájuk! „Ajánlott negyed évente néhány órát szánnunk arra, hogy ránézzünk, honnan, hová jutottunk, mi maradt fontos mindabból, amit korábban annak tartottunk, és milyen új fókuszpontok alakultak az életünkben menet közben. Jelöljük már ki év elején, mikor is fogunk ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, mégpedig azzal a nyitottsággal, hogy szükség esetén a terveinken is hajlandóak vagyunk változtatni” – teszi hozzá Niki.

Kövessük a szakértői útmutatást, szánjunk időt a tervezésre, vessük papírra akár a legnagyobb álmainkat is, majd pedig ugorjunk fejest a megvalósításukba. És amit soha ne felejtsünk el útközben: valahányszor sikerrel teljesítjük akár csak egy apró részcélunkat is, álljunk meg és ünnepeljünk, hogy aztán újult lendülettel haladhassunk tovább!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: 2020, évtervezés, célok, megvalósítás, lehetőség