Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egy kis időre kiszáll a dolgos hétköznapok mókuskerekéből, és felszabadult idejét pihenéssel, nyaralással tölti? Egy egy-két hetes szabadság persze nem minden esetben elég ahhoz, hogy újratöltsük lemerült energiaraktárainkat. Ha régóta érezzük fásultnak és kimerültnek magunkat, és anyagi keretünk lehetővé teszi, érdemes megfontolnunk a hosszabb kikapcsolódást biztosító, fizetés nélküli szabadságot, hogy nyugodt körülmények között átgondolhassuk, merre tartunk. Mai cikkünkben Pék Eszter business- és karrier-coach, HR-tanácsadó, valamint Goda Mark munkajogi szakjogász segít nekünk eligazodni a hogyanokban és a miértekben.  

Saját élmény

Eszter hét, ugyanabban a pozícióban töltött év után látta elérkezettnek az időt arra, hogy hosszabb szabadságra induljon, így személyes élménye is van a témában. „Az iparág, amelyben tevékenykedem, nagyon sok kihívást hozott a múlt évben, emellett pedig jó ideje motoszkált már néhány olyan dolog is a fejemben, amelyekről szívesen tanultam volna – ehhez pedig elmélyülésre, időre volt szükségem. Így a vezetőmmel közösen meghoztam a döntést” – meséli interjúalanyunk, majd kitér megélt tapasztalataira: 

„Mivel pont az év végi ünnepi időszakban jöttem el, ami a munkamennyiség szempontjából nem számít csúcsidőszaknak, a távollétem nem okozott nagyobb fennakadást, amiben a kollégáim rugalmassága is szerepet játszott. A néhány hetes „szünet” alatt nagyon jó érzés volt felvenni a kapcsolatot a régi barátokkal, ismerősekkel, és újra közelebb kerülni a számomra fontos emberekhez. Rendkívül sok energiát nyertem azáltal, hogy huzamosabb időn keresztül másra fókuszáltam, és több időt töltöttem saját magam, és letisztuló gondolataim társaságában” – mondja Eszter, aki szerint egy ilyen szabadság önismereti utazásnak sem utolsó.

„A rendelkezésünkre álló időben lehetőségünk van feltenni magunknak néhány fontos kérdést, például hogy merre haladunk, és hol tartunk most, ahhoz képest, ahol lenni szeretnénk – mind a karrierünk, mind a magánéletünk vonatkozásában. Most, hogy a világ és ezzel együtt a megszokott életünk is hatalmas változásokon megy keresztül, abszolút időszerű, hogy egy pillanatra megálljunk és újradefiniáljuk önmagunkat. Számomra mindenképpen különleges, értékes időszak volt ez a pár hét” – teszi hozzá a szakértő. 

Huzalozzuk újra magunkat!

Nem véletlenül kacérkodunk legalább egyszer életünk során olyan sokan a fizetés nélküli szabadság gondolatával. Bár általában tudjuk, hogy jót tenne nekünk, nehezen határozzuk el magunkat a pihenő mellett. A munkaerőpiacra való belépésünket követően inkább végigdolgozzuk az előttünk álló éveket, akkor is, ha idővel már nem a motiváció és a céljaink, hanem a teljesítménykényszer, sok korlátozó hiedelem vagy épp a napi rutin hajt minket előre. „A jelenlegi válság, a pandémia azonban sokunkat megváltoztatott” – világít rá a coach. 

„A vírushelyzet okán átalakuló mindennapok lehetővé teszik, hogy szemléletet tudjunk váltani. A fejlődés és az alkalmazkodás mellett a befelé fordulás és az elcsendesedés is egyaránt jelen van az életünkben, hogy válaszokat találhassunk a már fentebb is említett kérdésekre” – véli interjúalanyunk, majd így folytatja:

„Ha megrekedve érezzük magunkat, vagy az utóbbi időben kevés a motivációnk, és nem lelkesedünk a korábban szenvedéllyel végzett munkánk iránt, akkor ideje feltérképeznünk magunkat, kiértékelnünk a múltunk, jelenünk tanulságait, és kidolgoznunk a jövőre vonatkozó terveinket. Erre kiváló lehetőséget teremt a fizetés nélküli szabadság - a mindennapi, munkához kapcsolódó kötelességeinktől távol, a családunk körében vagy egyedül töltött idő ugyanis mindannyiunkat újrahuzaloz kicsit, és segíthet új, lelkesítő célokat találnunk. Érdemes azt is megvizsgálnunk, hogy milyen szerepeket szeretnénk betölteni még az életünkben. Vannak-e olyan álmaink, vágyaink, akár a karrierünkben, akár a magánéletünkben, amelyeket szeretnénk megvalósítani?” – teszi fel a gondolatébresztő kérdéseket Eszter.

Szabályok és keretek

A fizetés nélküli szabadság nemcsak arra kiváló lehetőség, hogy céljainkat és miértjeinket megvizsgálva közelebb kerüljünk önmagunkhoz, hanem – különösen, ha megterhelő, megfeszített munkatempójú évek vannak mögöttünk – segítget megelőzni egy esetleg kiégést, elhamarkodott felmondást is. Lássuk, mit kell tudnunk a döntés munkajogi hátteréről.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy sem a munkáltató, sem pedig a munkavállaló nem dönthet egyoldalúan a fizetés nélküli szabadságról. Mindazonáltal a Munka Törvénykönyve rendelkezik néhány olyan esetről, illetve körülményről, amelynek fennállása esetén a munkavállaló megalapozottan kérvényezheti a fizetetlen szabadságot – például gyermekgondozás céljából (GYED, GYES), önkéntes, tartalékos katonai szolgálat idejére, vagy abban az esetben, ha egy közeli hozzátartozója tartós és személyes ápolásra szorul –sorolja a szakjogász azon eseteket, amelyekben a munkáltató köteles engedélyezni a távollétünket.

Win-win

„Egyéb forgatókönyvek esetében kizárólag a munkáltatónk és a közöttünk történő megegyezés kérdése, hogy pár hét vagy akár hónap erejéig élhetünk-e a fizetés nélküli szabadság előnyeivel. Magasrangú vezetők, menedzserek körében kifejezetten elterjedt gyakorlat, hogy egy évet, mint egyfajta karrier-szünetet, a kikapcsolódásra, önmaguk felfedezésére vagy épp családi teendőik, szerepeik megélésre szánnak” – árulja el interjúalanyunk. 

„Sok esetben örömmel engedélyezik is ezt a munkáltatók – hiszen, ha a feladatkör átmenetileg más által is betölthető, akkor ez nem jelent többletköltséget a cég számára. A feltöltődve visszatérő munkavállaló pedig hálás lesz a regenerálódási lehetőségért, és újult erővel láthatja el ismét a teendőit” – mutat rá Goda Mark.

Szerinte – bár a munkajog ismeri és szükség esetén alkalmazza a ráutaló magatartás fogalmát – érdemes nemcsak szóban megállapodnunk, hanem írásban is rögzítenünk a fizetés nélküli szabadság tényét, valamint körülményeit. Jogaink védelme érdekében fontos továbbá azt is megjegyeznünk, hogy a munkáltatónk a jelenlegi vírushelyzetre hivatkozva sem dönthet fizetés nélküli szabadság kiadásáról a beleegyezésünk nélkül. 

Amennyiben kedvet kaptunk a hosszabb kiszakadásra, és van elegendő anyagi tartalékunk a munkabér kiesésének kompenzációjára, hozzuk meg a döntést, és beszéljünk felettesünkkel a fizetetlen szabadság lehetőségéről. Találjuk meg újra a saját utunkat, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzük a kiégést, a munkánk és a magánéletünk egyensúlyának megbomlását. Amennyiben a szabadságról visszatérve pedig inkább új hivatásban teljesednénk ki, keressünk bátran a több ezer álláslehetőség közöttFrissítsük önéletrajzunkat az aktuális trendeknek megfelelően, hogy a vágyainknak leginkább megfelelő pozíciót találhassuk meg! Töltsük fel a CV-nket ide, és maradjunk naprakészek: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, pihenés, fizetés nélküli szabadság, önismeret