Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Álommunkahely, jobb fizetés, előléptetés, rendszeres mozgás, egészséges életmód, tökéletes alak, jobb kapcsolatok – mindannyian másra vágyunk. Hatalmas a különbség azonban az álmodozás és a konkrét célkitűzés között. „Tapasztalatom szerint sokakra ijesztően hat, ha a távlati céljaikat kell megosztaniuk: a trénig-résztvevőim harminc százaléka még az egy éves céljaival sincs tisztában, öt éves távlatokban pedig alig néhányan gondolkodnak” – kezd bele a témába Csontos Timi, coach és tréner.

Szánjunk rá időt

A szakember szerint valamennyiünk számára hasznos, ha átgondoljuk, hogy mi a fontos számunkra, miben szeretnénk fejlődni, előrelépni. „A legtöbben egyáltalán nem foglalkoznak a céljaikkal, mert nehéz szembesülniük azzal, hol is tartanak épp, vagy mit tehettek volna már meg azért, hogy egy régi vágyuk teljesüljön. Másokat az a tudat bénít le, hogy a céloknak feltétlenül nagyoknak kell lenniük, olyanoknak, amelyek megtestesítik életük, munkájuk értelmét. Ajánlott figyelmen kívül hagynunk ezeket a megközelítéseket, és a célkitűzés lényegére koncentrálnunk” – tanácsolja Timi.

Így tűzzünk ki célokat - álláskeresés, karrier, cél

És hozzáteszi: „a célokat mindenkinek habitusa szerint érdemes meghatároznia. Vannak, akik nagyon eltökéltek, pontosan tudják, mit szeretnének, és azt is látják, hogy mihez járul hozzá az, amivel a hétköznapokban foglalkoznak, vagyis belsőleg is motiváltak. Akadnak azonban olyanok is, akik nehezebben tudják eldönteni, mi az igazán lényeges számukra, ezért ők gyakran küzdenek önértékelési problémákkal, kisebbségi érzésekkel. Jó hír viszont, hogy ha időt és energiát szánunk arra, hogy átgondoljuk, mire vágyunk, akkor céljaink is felszínre fognak kerülni. Nem érdemes ezt megspórolnunk, mert fontos iránymutatást és belső inspirációt nyerhetünk ily módon.

Gondolkodjunk nagyban

Ha a céljainkról kérdeznek minket, a leggyakrabban azokat említjük, amelyek könnyen elérhetőek számunkra, esetleg már benne is vagyunk a megvalósításukban. „Amennyiben a hosszú távú céljainkról van szó, gondolkodjunk nagyban! Természetesen ne az elérhetetlent célozzuk meg, de bátran ragadjuk meg azt, aminek igazán örülnénk, és amit nagyon szeretnénk teljesíteni. Ez jelentős motivációt és lendületet adhat a cselekvéshez, sőt így a flow állapotot is elérhetjük. Csíkszentmihályi Mihály szerint ugyanis ennek kulcsa, hogy egy olyan távoli vágyunkért tegyünk, amely valódi erőfeszítéseket igényel, de még képesek vagyunk rá” - részletezi a coach.

A következő három évre vonatkozóan az is lehet a célunk, hogy ugyanilyen jól érezzük magunkat, és annyira élvezzük a munkánkat, mint most. „Amennyiben bizonytalanok vagyunk, merre tartunk, olvassunk, inspirálódjunk olyanoktól, akik példaként szolgálnak számunkra. Ha így sem sikerül megtalálnunk a céljainkat, egy karrier-tanácsadó nagy segítségünkre lehet. Igaz ez akkor is, ha épp minden korábban kitűzött célunkat elértük, és kérdőjeles bennünk a folytatás, de akár a pályakezdést, vagy hosszabb kihagyás utáni visszatérést is megkönnyítheti a szakember támogatása” – osztja meg Timi.

És még egy fontos dologra felhívja a figyelmet: „a szó elszáll, vagyis ha csupán beszélünk arról, amit el szeretnénk érni, sokkal kevésbé valószínű, hogy megvalósul, mintha ezeket a vágyainkat le is írnánk. Azáltal ugyanis, hogy néhány mondatban rögzítjük céljainkat, elképzeljük, vizualizáljuk azokat, és ennek tudatában kezdünk el cselekedni is. Bár fárasztó, és időigényes ez a folyamat és nem kevés önismeretet is kíván, visszatekintve hálásak leszünk magunknak ezért a lépésért.

A mindennapok ereje

Kevesen vagyunk, akik előre meg tudjuk tervezni, hogyan is jutunk el a kitűzött célhoz, ehhez nagyfokú tudatosságra és következetességre van szükség. Kis lépésekkel, mini célok teljesítésével viszont folyamatosan haladhatunk! „Én a mindennapok erejében hiszek, vagyis abban, hogy nap, mint nap tehetünk valamit a fejlődésért. Rendszeresen megvizsgálhatjuk, mit tanultunk abból, ami épp történt velünk, és feltehetjük magunknak a kérdést, hogy a következő nap mit csinálhatunk másképp” – mutat rá egy fontos pontra Tímea. 

A visszacsatolás a szakember szerint akkor is elmaradhatatlan, ha tudatos tervezők vagyunk: „két-háromhavonta érdemes ránézni a céljainkra, ezek ugyanis könnyen módosulhatnak, ha például az élethelyzetünk, körülményeink gyökeresen megváltoznak. Amennyiben pedig úgy érezzük, elakadtunk a célunk megvalósításában, legyen az egy munkahelyváltás, vagy előrelépés a karrierünkben, vizsgáljuk meg, reális volt-e a megfogalmazott cél, és elegendő időt adtunk-e magunknak az eléréséhez. Illetve ilyen esetekben az sem ritka, hogy a vágyott állapot nem is nekünk fontos, sokkal inkább a vélt vagy valós társadalmi, családi elvárásokat követi, így azonban egyértelműen saját szándékunk ellen dolgozunk, és kudarcra ítéljük magunkat.

Kövessük a fenti útmutatást, és ha még nem tűztük ki az idei céljainkat, kezdjünk bele még ma a változásokba, hiszen bármelyik nap alkalmas erre! Amennyiben a hozzánk legjobban illő állást keressük, nézzünk szét itt a legfrissebb lehetőségek között, ide kattintva pedig a jól fizető munkák közül válogathatunk. Személyre szabott beállításainkkal akár más szempont szerint is kereshetünk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, célok, motiváció