Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pénzügyi tudatosság nélkülözhetetlen készség, ha szeretnénk a legtöbbet kihozni a fizetésünkből. Bármennyire is szívesen írjuk kusza pénzügyeinket az alacsony jövedelmünk számlájára, valójában nincs szükségünk milliós fizetésre ahhoz, hogy megtakarításra tegyünk szert. Elegendő, ha megvizsgáljuk és megváltoztatjuk pénzkezelési szokásainkat és tiszta pénzügyi célokat tűzünk ki magunk elé, amelyek motiválnak minket, és amelyek valós szükségleteinket, vágyainkat tükrözik. Szalai Szabolcs, a Grantis kiemelt pénzügyi tanácsadójának tippjei segítségével még időben elkészíthetjük az idei évre vonatkozó, személyes költségvetési tervünket, hogy ne érhessenek minket kellemetlen meglepetések.  

Évösszegzés, mint kiindulási pont

Az év első pár hete jellemzően az évtervezés időszaka – ilyenkor tele vagyunk ambíciókkal, vágyakkal, és igyekszünk megtervezni az előttünk álló 12 hónapot. Ahhoz, hogy a szűkös anyagiak ne ássák alá a terveinket, érdemes visszatekintenünk, és levonnunk a tanulságokat. 

„Számtalan applikáció segít nekünk az összegzésben, de egy egyszerű bankszámlakivonat is megfelel a célnak. Nézzük át tételesen, mennyire fedte le bevételünk a kiadásainkat, és hogy mikor, mire, mennyit költöttünk tavaly. Jelöljük a rendszeresen, illetve gyakran ismétlődő, valamint a kiugró tételeket – ezek azok, amelyekre idén fokozottan figyelnünk kell majd” – kezdi Szabolcs. Ha nem vagyunk a táblázatok, pontos kimutatások hívei, rajzolhatunk egy grafikont is – egy idővonal-görbét januártól decemberig, és jelölhetjük rajta, az év mely szakaszában várhatóak nagyobb kiadások. Amint átlátjuk rendszeres kiadásainkat, könnyebb lesz tervezni is. 

„Gondoljuk át, mire költenénk kevesebbet, vagy mi az, ami kiiktatható a listából. Tartsuk észben a sok kicsi sokra megy elvét, és ha találunk olyan, jelentéktelennek tűnő kiadást, ami gyakran ismétlődik – például egy kávé az otthonunkhoz közeli pékségben reggelente vagy a készen vásárolt szendvics –, számoljuk össze, ezek mennyivel rövidítenek meg minket havi, majd éves szinten. Ha az összeg láttán elborzadunk, keressünk más, olcsóbb alternatívákat – például főzzük otthon a reggeli kávénkat és készítsük el magunknak a reggelinket” – ad tippeket a szakértő. Véleménye szerint ajánlott legalább 3 havi vésztartalék felhalmozására törekednünk, és további, konkrét célokat kitűznünk. Lássuk, hogyan! 

Tiszta pénzügyi vízió

Konkrét pénzügyi célok nélkül nem vagyunk képesek megtakarítani, hiszen, ha nem látjuk, pontosan mi az, amit el szeretnénk érni, és nincs elegendő motivációnk, akkor az önfegyelmünk is cserben hagy majd minket egy-egy csábító, de felesleges kiadást jelentő lehetőség láttán. „A kijárási korlátozás miatt sokan pótcselekvésbe menekültek, és az online vásárlás örömeivel pótolták a hiányzó élményeket. Egy-egy dísztárgy vagy ruhanemű, valamint az egyéb kiegészítők és élvezeti cikkek átmenetileg jobb kedvre deríthetnek minket, ám valószínűsíthető, hogy hosszú távon inkább ártanak, mintsem használnak, hiszen az ezekre költött összeg megtakarításunk részét is képezhetné” – világít rá a pénzügyi tanácsadó.   

Nagyon fontos tehát, hogy azon felül, hogy vésztartalékot képezzünk az esetleges váratlan kiadásokra, rendelkezzünk egyéb célokkal is. De melyek lehetnek ezek? 

„Ez nyilván körülményeink, szükségleteink függvénye, de érdemes kategóriákban gondolkodnunk: egészségügyi kiadásainkat szeretnénk fedezni, vagy a nyugdíjunkat szeretnénk megalapozni; lakáscéljainkra tennénk félre, vagy meglévő lakáshitelünket szeretnénk előtörleszteni; esetleg egy nyaralás minden vágyunk, vagy gyermekeink jövőjébe fektetnénk, és tanulmányaikra vagy lakhatásukra különítenénk el egy jelentősebb összeget? Bármi is legyen a célunk, a lényeg, hogy sokat jelentsen nekünk, és motiváljon minket” – összegez a szakértő. 

Amint megszületik az elhatározás, elkezdhetünk havi pár ezer forintot félretenni, ami kis összeg lévén nem terheli meg a költségvetésünket, ám, néhány hónap vagy év múltán jelentős megtakarítássá duzzadhat.  Szabolcs szerint nem árt tájékozódnunk a biztosításokkal kapcsolatban sem, amelyek fedezetet nyújthatnak váratlan kiadások (például balesetek, betegségek) esetén. „Biztos, ami biztos, nézzük át meglévő konstrukcióinkat is, mert könnyen lehet, hogy kedvezőbb feltételekkel is találunk hasonló biztosítást a piacon, és az év elején éppen esedékes lehet a szolgáltatóváltás, átkötés” – teszi hozzá. 

Bevételnövelés 

Céljaink eléréséhez természetesen megfelelő mennyiségű bevételre van szükségünk. Amennyiben úgy véljük, nem elegendő a rendelkezésünkre álló összeg, határozzuk el magunkat a változtatás mellet. „Merjünk magasabb fizetéssel kecsegtető pozíciót keresni, munkahelyet váltani vagy plusz bevételi forrást generálni. Ha van egy régóta dédelgetett vállalkozásötletünk, kezdjünk bele a megvalósításba a főállásunk mellett! De szert tehetünk kiegészítő jövedelemre akár azáltal is, hogy pénzügyi ismereteket szerzünk, és elsajátítjuk a tőzsdézés vagy az ingatlanbefektetés alapjait” – ad tippeket Szabolcs. 

Alkalmazottként pedig a béren kívüli juttatások is segítségünkre lehetnek. Érdeklődjünk a munkáltatónknál, hogy van-e lehetőség valamely, számunkra vonzó béren kívüli juttatás bevezetésére, és az év eleji nyilatkozattételkor gondoljuk át, hogyan használhatjuk fel a leghatékonyabban a cafeteria-keretünket. „Ha sokunknak lenne igénye csoportos életbiztosításra, nyugdíjpénztári juttatásra vagy magánklinikai szolgáltatásokra, jelezzük a munkáltató felé, így esélyt adunk rá, hogy valamelyik bekerüljön a béren kívüli juttatások közé” – javasolja a tanácsadó. 

Új év, új rutinok

A tervek a megvalósításhoz szükséges rutinok és pozitív szokások nélkül mit sem érnek, ezért ajánlott céljainkat új, a tudatosság jegyében kialakított szokásokkal támogatni: „Teremtsünk rendszeresen időt és alkalmat pénzügyeink nyomon követésére. Nyomtassunk ki egy üres sablon naptárat, heti tervezőt, és írjuk bele a legfontosabb tevékenységeinket, hogy előre lássuk, mit mikor fogunk elintézni az adott héten. Amilyen rendszeres a felkelés, a sportolás, a bevásárlás, főzés időpontja, legyen ugyanolyan fix a pénzügyeinkkel való foglalatoskodás időpontja is – így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, és a tűzoltás helyett megelőzhetjük a bajt” – hangsúlyozza interjúalanyunk.  

Amennyiben nem vagyunk a számok mesterei, bátran kérjünk szakértői segítséget! Ha pedig a bevételünk növelése a célunk, szedjük össze a bátorságunkat és válogassunk tudatosan, személyre szabottan az álláslehetőségek között! Ha megvan, amit keresünk, frissítsük az önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy a munkáltató cégek is ránk találhassanak. Ha tovább növelnénk esélyeinket, kérjünk hírlevelet, valamint Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való lehetőségről sem!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, évtervezés, pénzügyek, megtakarítás