Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az ősz sok tekintetben vízválasztó, ami a karrierünket illeti. AMikor eljön a váltás ideje - Fehérvári-Varga JuditNyáron még lelkesít bennünket a szabadság gondolata, ami a munkánkhoz való viszonyulásunkat is pozitívan befolyásolja. Mire beköszönt az ősz, a legtöbben már túl vagyunk a pihenésen, és egészen távolinak tűnik a következő láblógatós alkalom, miközben az idő is rosszabbra fordul, sőt programból is kevesebb akad. „Sokan ilyenkor realizálják, hogy valami nincs rendben, nem érzik jól magukat a munkájukban. Némi melankólia természetes az őszi hónapokban, azonban ha a rosszkedv, a motiválatlanság állandósul, érdemes elgondolkodnunk a váltáson, még azelőtt, hogy a testünk betegségek formájában kongatná meg a vészharangot” – kezd bele a témába Fehérvári-Varga Judit karrier coach.

Olvassunk a jelekből

Amikor nagyon rosszul érezzük magunkat a munkahelyünkön, hatalmas energiákat emészt fel, hogy kibírjuk a kötelező nyolc órát. „A fásultság, az állandó levertség igazán árulkodó. Amikor munka után csupán ülnénk egy helyben, bámulva ki a fejünkből, anélkül, hogy bárkihez is hozzá kellene szólnunk, sejthetjük, hogy baj van. Ha már nem akarunk emberek közé menni és legszívesebben aludnánk egész hétvégén, elérkezett az a pont, amikor már nem szabad várnunk, és még hónapokig taposnunk ezt a mókuskereket, ugyanis ez már akár a kiégés tünete is lehet” – figyelmeztet Fehérvári-Varga Judit

A fentiek mellett szinte biztos, hogy már semmi nem maradt abból, amiért valaha lelkesedtünk: a főnökünkkel nem találjuk a közös hangot, kollégáinkat intrikusnak és számítónak látjuk, feladataink unalmassá és értelmetlenné válnak, az ügyfeleink idegesítenek, sőt talán már a munkába vezető út is hosszabbnak és zsúfoltabbnak tűnik, mint korábban. „Ha minden nap ezekkel a gondolatokkal kelünk, esélyes, hogy előbb, vagy utóbb a testünk is megbetegszik, ezzel is kifejezve, hogy maradjunk távol ettől a negatív érzéseket generáló helytől. Úgy vélem, ezek már a legsúlyosabb tünetek, amelyeket semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha a fizetésünkkel, az egyéb juttatásokkal elégedettek is vagyunk. Ne próbáljuk meggyőzni magunkat, mert garantáltan csak mi húzhatjuk a rövidebbet” – osztja meg a szakember. 

Amikor eljön a váltás ideje - munkahelyváltás, önismeret, elhatározás

Lássunk tisztán

A váltást jelentősen megnehezíti, ha környezetünk amolyan hisztiként értékeli a munkánkkal való elégedetlenségünket. „Mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy rosszul érezze magát egy mások szemében vonzó munkahelyen! Nem vagyunk egyformán, mindenkinek más a fontos, ezért semmiképp se vonjuk kétségbe az érzéseinket. Nem éri meg a külső tanácsokra hallgatni, ugyanis senki nem tudja, min megyünk keresztül nap, mint nap. A szüleink valószínűleg megpróbálnak lebeszélni minket a váltásról, mert féltenek a bizonytalantól, és mert olyan munkaerőpiacon szocializálódtak, ahol az jelentett értéket, ha valaki évtizedeket töltött el ugyanannál a vállalatnál. Ma már az ellenkezője igaz, a 3-5 évente történő váltások rugalmas és fejlődésre vágyó személyiségről tanúskodnak. Az ismerősöktől érkező tanácsoknak lehet egy másik aspektusa is, megeshet ugyanis, hogy a saját félelmeiket vetítik ránk, és soha nem vallanák be nekünk, hogy nem lenne bátorságuk maguk mögött hagyni egy jól fizető munkahelyet, vagy egy új területen karriert kezdeni” – részletezi Judit.

A legfontosabb tehát, hogy a saját belső hangunkra hallgassunk, ne nyomjuk el azt. „Egyszerű, de hatásos gyakorlat, ha összeírjuk, mit szeretünk a jelenlegi munkánkban és mit nem. Amennyire lehetséges, tegyük félre az érzelmeinket, és próbáljunk meg kívülről ránézni aktuális helyzetünkre. Ha kész a pro és kontra listánk, súlyozzuk a felsoroltakat, így kaphatunk egy első iránymutatást ahhoz, hogy mi mentén javasolt elindulnunk, ez azonban még csak a jéghegy csúcsa, az út ennél jóval hosszabb lesz” – hangsúlyozza a coach.

A türelem új munkát terem

A váltás menete egyénfüggő, egy azonban bizonyos: időbe telik, és komoly önismereti munkával jár. „Amikor egészen lent vagyunk, és már végleg elveszítettük a motivációnkat, valószínűleg a teljesítményünk is romlani kezd, ezért kétségbeesetten próbálunk új állást keresni. Ez a türelmetlenség azonban borítékolhatóan újabb kudarcélményeket hoz magával, a görcsösséget, a negatív kisugárzást ugyanis megérzik a munkaadók. Könnyen belekerülhetünk egy negatív spirálba, ami még tovább rombolhatja az önértékelésünket. Ajánlott ezt megelőzni, és még azelőtt felkeresni egy szakembert, hogy végérvényesen elkeserednénk. Ha már eljutottunk erre a pontra, álljunk meg, lépjünk hátra egyet, és tudatosítsuk magunkban, hogy semmi baj nincs velünk. Attól, hogy nem vagyunk aktuálisan a helyünkön, még nem csorbult a szakmaiságunk. Tegyük le a magunkra rótt terhet, és igyekezzünk feltöltekezni életünk más területein, hogy energiaszintünk helyrebillenjen” – tanácsolja interjúalanyunk.

És hozzáteszi: „kapkodás és elhamarkodott lépések helyett tisztázzuk magunkban, hogy mi a legfőbb motivációnk a váltásra, és miben éreznénk jól magunkat. Írjuk össze, milyen lenne az ideális munkahelyünk: térjünk ki arra, hogy egy nagy szervezet jelentene biztonságot számunkra, vagy egy kisebb cég nyújtotta szabadságra vágyunk; milyen körülmények, feltételek hatnának ránk ösztönzően, és milyen feladatok jelentenének kihívást számunkra. Amikor tudjuk, mit szeretnénk, a megfelelő munkát is meg fogjuk találni, de kizárólag akkor, ha nyitottan és érdeklődően fogadjuk az új lehetőségeket, és nem csak egy kapaszkodót keresünk, amely a kiutat jelentheti. Az is megeshet, hogy nem egy lépésből találjuk meg a ránk szabott munkát, hanem több állomás visz a célig. Ez egy folyamat, és ha így történik, ne hibáztassuk magunkat, mivel értékes tapasztalatokkal gazdagodunk minden döntéssel, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy legközelebb még jobban válasszunk.

Fogadjuk meg a szakember tanácsait, és ne engedjük eltántorítani magunkat a váltástól. Készüljünk fel az előttünk álló útra, és vágjunk bele! Tájékozódjunk a potenciális munkaadókról, hogy megtalálhassuk a számunkra ideális helyet. Figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekre, vagy keressünk személyes preferenciáink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy látható váljunk a munkaerőpiacon. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munkahelyváltás, önismeret, elhatározás, karrier