Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Felgyorsult, folyton változó világunk újabb és újabb szakmák kialakulásának kedvez, a karrierváltás pedig nem egy nehezen elérhető álom többé – sokkal inkább életünk természetes velejárója. Van, hogy sokéves tudatos tervezés és felkészülés előzi meg a váltást, de előfordul az is, hogy események látszólag összefüggéstelen láncolata vezet el minket új hivatásunkhoz, és visszatekintve értjük csak meg: minden utunk egy irányba vezetett. Pontosan ez történt Máthé Szabinával, a Slow Flow Walks fiatal alapítójával is, aki egy zarándokutat követően intett búcsút az alkalmazotti létnek, és lett egyéni vállalkozó, hogy két igazi szenvedélyének: a segítő munkának és a természetnek éljen. 

P: Erdőtündérként mutatkoztál be. Hogyan került ez a nem mindennapi hivatás a látókörödbe?

Szabina: 2019 őszén, amikor még közművelődési szakemberként dolgoztam, végigjártam az El Camino zarándokút francia szakaszát. Mivel már az elindulás előtt is erős késztetést éreztem rá, hogy önállósodjak, megpályáztam egy induló vállalkozásoknak kiírt támogatást, és az utam alatt értesítettek, hogy esélyt kaptam a támogatás elnyerésére. Bár a 2020-as év eseményei miatt a tényleges indulás időpontja csúszott pár hónapot, végül tavaly augusztusban hivatalosan is „Erdőtündér” lettem. Visszanézve úgy érzem, a zarándokút és életem más eseményei is régóta ebbe az irányba mutattak. 

P: Milyen képzést végeztél, amely lehetővé tette a váltást? 

Szabina: A Camino utáni télen megragadta a figyelmemet egy hirdetés: a budapesti Ökopszichológiai Intézet indított egy természet-facilitátor képzést. Ugyan akkor még nem tudtam, pontosan mit takar ez a fogalom, de valahogy azonnal világos volt számomra, hogy el kell végeznem a kurzust. A megérzésem helyesnek bizonyult, ugyanis a képzésen tanultak keretbe foglalták mindazt, amiben hittem, és amivel foglalkozni szerettem volna, valamint nagyon hasznos és széles tudást, eszköztárat is kaptam itt.

P: Az olvasókat most már bizonyára nagyon érdekli, mivel foglalkozik egy természet-facilitátor. 

Szabina: A természet-facilitátor olyan egyéni vagy csoportos foglalkozásokat tart, amelyek elősegítik a természettel való kapcsolódást. Élményalapú módszerekkel dolgozunk, és a séták, túrák során fontosnak tartjuk alapvető biológiai, ökológia ismeretek tapasztalati úton történő átadását is. 

P: Izgalmasan hangzik! Hogyan kell elképzelni egy ilyen alkalmat?  

Szabina: A legjellemzőbb program a csendes, figyelmes séta a természetben, de a fentebb említett kapcsolódás egyéb tevékenységben is megnyilvánulhat – vannak olyan pályatársak, akik például a művészetterápia vagy az állat-asszisztált terápia elemeit használják a munkájuk során. Én úgy vélem, a szemléletmód fontosabb, mint az, hogy mit csinálunk – így akár a kertészkedés is lehet egy szervezett erdei barangoláshoz hasonlóan természettudatos tevékenység. 

P: Hogyan reagált a környezeted erre a szokatlan (pálya)váltásra?

Szabina: Egyelőre sokan nem értik még, mi is ez az egész, hiszen maga a szakma is újdonságnak számít. Azt is érzékelem, hogy sokan, akik a 8 órás, kötött munkarendhez vannak szokva, eleve nem tudják hova tenni a szabadúszó életformát, ez pedig érthető. Néha még nekem is furcsa elfogadni és tudatosítani, hogy például a közösségi média felületekre való posztolgatás nem puszta szórakozás,  hanem a munkám fontos része. 

P: Mi a legnagyobb kihívás egy kevésbé, vagy sokak számára egyáltalán nem ismert hivatás űzésében?

Szabina: Elsőként mindenképp az edukációt említeném.

A modern társadalom nagy részének teljesen megszűnt a kapcsolata a természeti világgal, pedig ösztönösen tudjuk, hogy a növények közelében töltött minőségi idő jó hatással van ránk: egyensúlyba kerülünk, feltölt energiával vagy és megnyugtat minket. Sokan azt hiszik, hogy a természethez kapcsolódni csak hatalmas életstílus-beli változások árán tudunk. Pedig nem kell az erdőbe költöznünk ahhoz, hogy érezzük a természetben töltött idő pozitív hatását – elég napi pár percet zöld környezetben lennünk, és tudatosan megfigyelni az élővilágot. 

P: Hogy néz ki egy átlagos munkanapod?

Szabina: Mivel a vállalkozásom csak nemrég indult, és nem egy hétköznapi tevékenyég köré épül, jelenleg az ismertség megszerzése a fő feladatom. A napjaim nagy részét ezért a márkaépítést szolgáló tevékenységek fedik le: közösségimédia tartalmakat gyártok, online programokat, kihívásokat szervezek, email tanfolyamot állítok össze.  

Séták esetében pedig minden a helyszín kiválasztásával kezdődik – ebben gyakran segít a kutyám is. A helyszín adottságai ugyanis sok esetben meghatározzák, hogy mi lesz a séta témája, fókusza. Szoktam továbbá tematikus sétákat is szervezni, amelyek például egy ünnep- vagy világnap köré szerveződnek. 

P: Mit szeretsz a leginkább a szakmádban?

Szabina: Azt, hogy a munkám során emberekkel találkozhatok és kapcsolódhatok, élményt adhatok a számukra. Mindig melegséggel töltenek el azok a visszajelzések, amelyek igazolják, hogy a séta során tanult szemléletmód az egyébként zsúfolt hétköznapokba is átültethető. (Ha szeretnénk megismerni a természetben tett séták jótékony hatásait, a tapasztalatszerzés mellett érdemes elolvasnunk ezt a korábbi cikket is a témában!)

P: Milyen kihívásokra érdemes felkészülnünk, ha hasonló pályára készülünk? 

Szabina: Egyéni vállalkozóként kihívást jelenthet a munkaidőnk egy részében (amikor például adminisztrációval vagy márkaépítéssel foglalkozunk) egyedül dolgozni. Nehezünkre eshet továbbá a tervezés is – én spontán természet vagyok, és sokszor csak úgy kipattannak a fejemből jobbnál-jobb ötletek, amelyek megvalósítása azonban gondos tervezést és az általam vágyottnál jóval több időt követel – ezt pedig sokszor nem könnyű elfogadni. Ha azonban sok időt töltünk a természetben, és emellett szívesen foglalkozunk emberekkel, akkor ez hivatás biztosan jó választás lehet a számunkra! 

Ha ránk is inspirálóan hatott interjúalanyunk nem mindennapi foglalkozása, és mi is régóta vállalkozói álmokat dédelgetünk, számoljunk le a halogatással, és vágjunk bele céljaink megvalósításába! Amennyiben viszont számunkra az alkalmazotti lét jelenti a biztonságot, keressünk új kihívásokat személyre szabottan, a több ezer friss álláslehetőség között! Töltsük fel frissített önéletrajzunkat ide, a naprakészség érdekében pedig kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, hivatás, pályaváltás, önmegvalósítás