Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nyomasztó határidők, váratlan teendők, sokasodó e-mailek, munkahelyi konfliktusok, túlórák: megannyi tényező, amelyek egyre csak növelik stressz-szintünket. A kör ördögi, kiszállni nagyon nehéz, hiszen este is a céges leveleket bújjuk, éjjel, ha sikerül is elaludnunk, az aktuális projekttel álmodunk, reggel, munkába menet pedig gyorsan lebonyolítunk egy-két telefonhívást.  Mindezt azonban nem folytathatjuk a végtelenségig, szervezetünk ugyanis be fogja nyújtani a számlát, ha nem jut egy friss lélegzetvételnyi szünethez – mégpedig szó szerint! A természetben töltött idő ugyanis képzeletbeli töltőnkként funkcionál számunkra, és nem csupán újult erővel tölt fel, de ellenállóbbá is tesz a hétköznapi negatív impulzusokkal szemben.

Az erdő ereje

Mindannyian vágyunk a természet közelségére, és valószínűleg pozitív hatásait is tapasztaltuk már – nem véletlenül. Amikor egy erdőben sétálunk, az árnyékot adó lombok alatt, látjuk beszűrődni a napfényt a levelek között, miközben orrunk megtelik százféle üde illattal, és megannyi kedves hanghatás teszi teljessé az élményt, úgy érezzük, kisimulnak a munkától megtépázott idegeink. Tudományosan is igazolt tény, hogy az erdő, minden rezdülésével együtt vegetatív idegrendszerünk azon részére hat, amely a feszültség oldásáért felelős. Azok az illatanyagok pedig, amelyekkel a növények kommunikálnak, a légzésünkön keresztül jótékonyan befolyásolják immunrendszerünk működését, mi több, a sejt szintű regenerációs folyamatokat is.  

Irány a zöld, a legjobb stresszoldó! - munka, stressz, nyugalom

A szükséges dózis

Angelika Gierer, erdei jógaoktató szerint, amikor csak tehetjük, töltsük el egy kis időt a természetben, mégpedig fák közelében. Meglepő tény, de már a fák látványa is pozitív hatással bír a keringésünkre, hát ha még a közvetlen kapcsolódásra is lehetőségünk nyílik. A szakember szerint a tűlevelű erdők egészségügyi hozadéka a legnagyobb, ezek termelnek ugyanis a legtöbbet az emlegetett illóolajokból, ugyanakkor a vegyes, háborítatlan fás csoportosulások is tagadhatatlanul élen járnak a stresszoldásban, különösen akkor, ha a növényzet átlátható számunkra, ez ugyanis növeli a biztonságérzetünket, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg magunk mögött hagyhassuk a bennünk tomboló feszültséget.

Csúcsra járatott érzékszervek

Minél gyakrabban adunk magunknak zöld utat, annál inkább képesek leszünk valamennyi érzékszervünkkel befogadni ezt a különleges természeti adományt. Ehhez mindenek előtt meg kell ismerkednünk a digitális detox fogalmával, azaz ajánlott otthon hagynunk a mobiltelefonunkat, majd pedig meg kell tanulnunk az itt és mostban létezni. Ez napjaink egyik legnagyobb kihívása, hiszen gondolataink vagy a múltat analizálják vagy a jövőn aggódnak, pedig az életünk kizárólag a jelenben zajlik. Legyünk tehát jelen, minden értelemben, és meg fogunk lepődni, hány csatornán keresztül érkeznek majd hozzánk a feltöltő impulzusok. Idővel képesek leszünk különbséget tenni a madarak csicsergése között, ahogy a szél fuvallata is elárulja majd számunkra, vajon számíthatunk-e esőre, vagy a nap sugarai kísérik majd erdei lépteinket.

Váltsunk pályát egyszerűen - munka, szakma, pályamódosítás

Csempésszük be az irodába

Mivel az illatokra igazán élénken reagálunk, ezek segítségével vihetjük be legkönnyebben az erdei élményt és a megnyugtató hatást a négy fal közé: a fenyő vagy a cédrus illóolajok azok, amelyek a leghűbben visszaadják a fák által kibocsátott illatokat, ezért érdemes rendszeresen párologtatnunk belőlük. Az illatok ráadásul az emlékeinket is intenzíven felidézik, ezért ajánlott újra és újra kilátogatnunk a zöldbe, hogy minél frissebb színek, hangok, fények úszhassanak elénk, ha pár percre behunyjuk a szemünket két feladat közben. Amennyiben valamilyen fából készült tárgy, dísz, faág is része munkahelyi környezetünknek, még közelebb érezhetjük magunkat a természethez, a fa tapintása ugyanis néhány perc alatt akár forrongó hangulatunkat is képes lecsillapítani.

Nem maradt más hátra, minthogy belevessük magunkat a tapasztalásba: a legközelebbi hétvégén iktassunk be egy erdei sétát, és szívjuk magunkba annak minden apró rezdülését – meg fogunk lepődni, micsoda nyugalom jár majd át bennünket. Ha azonban a hétköznapok nyomása alól a zöld közelsége sem ad feloldozást, könnyen lehet, hogy nem vagyunk jó helyen! Találjuk meg a számunkra ideális munkát a megannyi lehetőség között, a nekünk fontos szempontok mentén. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, stressz, természet, nyugalom, feltöltődés