Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gyakran felkeléstől lefekvésig online vagyunk: okostelefont Digitális böjt: így kapcsolju(n)k kinyomkodunk, tableten szörfölünk, számítógépen dolgozunk. Szinte észrevétlenül szivárgott be a digitális technológia az életünkbe, minden jó, és bizony minden rossz hatásával együtt. Aki gond nélkül tud mértéket tartani, az önfegyelemből abszolút jeles, sajnos azonban sokan veszítik el az egyensúlyt, és mozdulnak el a függőség irányába. A digitális méregtelenítés szükségességéről és lépéseiről Andrási Betty, pszichológussal beszélgettünk.

Az érem két oldala

Fontos kijelentenünk, hogy az okoseszözöknek egyáltalán nem csak negatív hatásai vannak! „A ma elérhető technológiáknak hála mindazokkal kapcsolatot tarthatunk, akikkel egyébként ezt a fizikai távolság nem tenné lehetővé, vagyis a vidéken és a külföldön élő családtagjainkkal, barátainkkal akár naponta is kommunikálhatunk, sőt az időhiányt is remekül áthidalhatjuk az internet segítségével, ezzel is erősítve kapcsolatainkat” – vallja Andrási Betty.

Az is vitathatatlan tény, hogy az okostelefonok sok tekintetben megkönnyíthetik az életünket, gondoljunk csak az online naptárra, az útvonaltervezőre vagy a netbank szolgáltatásra. „Ha nem használnánk a digitális eszközöket, garantáltan hátrányba kerülnénk. Munkavállalói hitelességünk is nagymértékben függ a megfelelő online jelenlétünktől. Nem kell tehát félnünk az online világtól, csupán kellő tudatossággal kell hozzáállnunk, elkerülve a túlzásokat. Baj ugyanis akkor van, amikor már nem mi használjuk az eszközöket, hanem az eszközök minket” – figyelmeztet a szakember. 

Digitális böjt: így kapcsolju(n)k ki! - munka, magánélet, internet

Ami már káros

Valószínűleg sokan egyetértenek azzal, hogy mértéket tartani nem könnyű, ha az internetről van szó. Ezért viszont nem csupán magunkat hibáztathatjuk: a közösségi oldalak, hírportálok működési mechanizmusa észrevétlenül szippant be mindenkit! „Fut bennünk egy program, miszerint mindennek szeretnénk a végére érni – ezt használják ki a digitális térben, hiszen a közösségi oldalak felépítésüknél fogva gyakorlatilag soha nem érnek véget. Csak görgetünk, miközben már nem is igazán figyelünk a tartalomra, ennek ellenére azonban minden információ, amit látunk, bekerül a tudatalattinkba, pozitív és félelmet keltő egyaránt. Ugyanezen logikát követik a hírportálok is: elolvasunk egy cikket, és máris három másikat kínálnak fel nekünk, így akár egy órát is könnyedén eltöltünk a hangzatos sztorik között szemezgetve, miközben valóban csak egy rövid hírre voltunk kíváncsiak” – avat be a pszichológus.  

Könnyen átbillenhetünk tehát kóros irányba, különösen akkor, ha a munkánk során is az online jelenlét az elvárt, a munkaidőnk letelte után is. „Sok munkakörben mosódnak el a határok a munka és magánélet között, az állandó e-mailezés, telefonálás ugyanis egyfajta digitális pórázként hat. Az állandó készenléti állapot rendkívül veszélyes, és szinte lehetetlenné teszi a pihenést, ezért aki ilyen helyzetben van, annak ajánlott mielőbb tisztáznia a kereteket a főnökével, mi az, ami számára még belefér, és mi az, ami már a kikapcsolódását gátolja. Aki vállalkozóként szembesül hasonlóval, annak személyes felelőssége kijelölni azokat az időszakokat, amikor az illető offline módba kapcsol, és kizárólag önmagával foglalkozik” – tanácsolja Betty.

A helyzet azonban nem ritkán súlyosabb annál, minthogy a felismerés és az elhatározás valódi változást hozzon a szakember szerint. „Manapság bizony sokan küzdenek függőséggel, amikor is annyira beszippantja őket az online világ, hogy az életük többi területe teljesen eltörpül emellett, fizikai szükségleteiket figyelmen kívül hagyják, szociális életük kiüresedik, és képtelenné válnak a valódi személyes kapcsolatok kialakítására. Az elmúlt években egy új, digitális szeretetnyelv is kialakult: talán a mi ismerőseink között is akadnak olyanok, akik megállás nélkül posztolnak az életükről, és folyamatosan várják a visszajelzéseket, like-ok és kommentek formájában. A közösségi oldalakon rendkívül gyorsan tudunk elismerést, dicséretet, figyelmet kapni, ami ugyan önmagában még nem hordoz akkora rizikót, ha azonban csak virtuálisan kapjuk meg mindezt, olyan hiányokat fogunk megélni, amelyek még tovább gerjesztik a folyamatot, a kör tehát ördögi.

Méregtelenítsünk!

A fentieken túl az állandó elektroszmog miatt is szükségünk van rendszeres méregtelenítésre, amivel az esetlegesen elveszített irányítást is visszaszerezhetjük az okoseszközeink felett. „A digitális detoxot akár már a mai napunkba is beiktathatjuk, azonban jellemzően tervezést és előkészítést is igényel ez a böjt, pont úgy, mintha bizonyos élelmiszereket szeretnénk egy időre kiiktatni a táplálkozásunkból. Mindig érdemes azzal kezdenünk, hogy tisztázzuk, mely életterületünket érinti inkább a folyamatos online jelentét, és milyen pszichológiai szükségletünket igyekszünk a virtuális térben kielégíteni. Ha hasonló problémával küzdőkkel beszélgetünk, jobban körvonalazódhat számunkra a helyzet súlyossága, ennek tudatosítása elengedhetetlen a változtatáshoz. Ajánlott megfogalmaznunk a konkrét célunkat, például azt, hogy azt az időt szeretnénk csökkenteni, amit internetezéssel töltünk” – sorolja interjúalanyunk.

És folytatja a teendőkkel: „Lényeges, hogy fokozatosan csökkentsük a digitális eszközök használatát, és vezessünk be, új, méregtelenítő technikákat. A drasztikusság garantáltan nem vezet eredményre! Először csak azt határozzuk el, hogy a munkába vezető úton nem nézünk a telefonunkra, vagy menjünk el úgy a boltba, hogy a készüléket otthon hagyjuk. Az is jó stratégia, ha este határolódunk el az online világtól, és akár egy hagyományos ébresztőórát is beszerezhetünk, hogy a reggeli kísértést is kiiktassuk. Minél több a rutinunk, annál messzebbre merészkedhetünk: eltölthetünk egy teljes napot, egy hétvégét vagy akár a szabadságunkat is okoseszközök nélkül. Ha úgy érezzük, drasztikusabb váltásra van szükségünk, elvonulhatunk egy erdei, falusi házba is pihenni, egy olyan helyen, ahol garantáltan nem lesz lehetőségünk az internetre csatlakozni, sőt, ahol talán még térerő sincs.

Figyeljük meg a digitális detox pozitív hatásait, és éljük meg a valódi élmények adta örömöket, legyen az egy olvasással töltött fél óra, egy hosszú séta, vagy egy telefonmentes vacsora a párunkkal. „A tudatos jelenlét nélkülözhetetlen, a cél ugyanis, hogy csökkentsük az állandó online jelenlét okozta stresszt. Igazán felszabadító érzéseket, szabadságot fogunk ily módon megtapasztalni, különösen akkor, ha családunkat, barátainkat is bevonjuk ebbe a folyamatba” – egészíti ki a fentieket Betty.

Kövessük az útmutatást, és akadályozzuk meg, hogy az online világ manipuláljon bennünket! Amennyiben a munkánk és a céges telefonunk a probléma forrása, mert soha nem ürül ki a postaládánk, váltsunk mihamarabb! Válogassunk a legfrissebb állások között, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra megfelelő munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, magánélet, okoseszközök, internet, digitális detox