Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az értékesítés a közvéleménnyel ellentétben nem arról szól, hogy mindenáron rátukmáljuk másokra a termékeinket: sokkal inkább egy sokrétű hozzáértést és odafigyelést igénylő, dinamikus szakma, ahol észre kell vennünk a kínálkozó lehetőségeket. Ha szívesen foglalkozunk emberekkel, és készek vagyunk a folyamatos fejlődésre, akkor lehet, hogy az értékesítő karrier lesz az utunk a sikerhez!

Ki az az értékesítő? Mit csinál az értékesítő?

A legfontosabb kérdés, hogy mit is értékesítünk az adott pozícióban: értékesíthetünk terméket vagy szolgáltatást, A másik fontos megközelítés, hogy kinek értékesítünk? Ajánlhatjuk termékeinket magánszemélyeknek és végfelhasználóknak (ez a B2C azaz Business-to-Custumer) vagy vállalkozásoknak (ez pedig a B2B, azaz Business-to-Business). Egy konkrét példával élve: mobilszolgáltatóként másként értékesítik a lakossági (B2C) és másként az üzleti (B2B) csomagokat, de ugyanígy más pozíció egy banki területen a lakossági ügyfelek és a kis- és nagyvállalati ügyfelek sales kapcsolattartója.

Hogyan dolgozhatunk értékesítőként?

Alkalmazottként és vállalkozóként egyaránt elhelyezkedhetünk. A nagyvállalatok jellemzően saját, alkalmazotti sales csapatot tartanak fent, míg a kisebb cégek egy-egy képviselővel dolgoznak, aki megbízásos alapon értékesíti termékeiket. Saját vállalkozásunkban akár több megbízóval is dolgozhatunk, de ez esetben még „magunkat is el kell adnunk”, mielőtt nekilátunk a tényleges munkának.

Gyakran emlegetett előny, hogy az értékesítői munkát rugalmas munkaidőben is lehet végezni: ez persze kétélű fegyver, hiszen aki bármikor dolgozhat, az lényegében mindig dolgozik.

„Értékesítőnek lenni életforma. Ha az ember jól akarja csinálni, nem feltétlenül reggel nyolckor kezd, és teszi le a tollat délután ötkor. Mivel ebben a szegmensben általában az alapfizetésen túl jutalékos a bérezés, mindenkinek érdeke, hogy a lehető legtöbb sikeres üzletet bonyolítsa, az üzlet azonban nem ismeri a munkaidőt.” – meséli Szabolcs, az egyik telekommunikációs cég dedikált ügyfélmenedzsere korábbi interjúnkban. https://www.profession.hu/cikk/a-sikeres-ertekesitok-51-titka

Milyen pozíciókban helyezkedhetünk el például?

- Területi képviselő

- Key Account Manager

- Sales Representative

- Kirendeltségvezető

- Üzletkötő

Íme az aktuális hirdetések értékesítés területen.

Hol képeznek értékesítőket?

A legjobb képzéseket sokszor maguk a munkáltatók adják az értékesítőknek: hiszen náluk van az a szakmai tudás, ami a leginkább jól jöhet a termékükkel kapcsolatban. Tisztában vannak a célcsoport igényeivel és kifogásaival, nagy tapasztalatuk van a fő termékelőnyök ismertetésében is. Gyakori, hogy a kezdő értékesítőknek tárgyalástechnikai és prezentációs tréningen kell részt venniük, mielőtt élesben kipróbálnák magukat.

Ha szeretnénk értékesítő karrierbe kezdeni, keressünk olyan munkahelyet, ahol belső képzésen vehetünk részt, vagy a piacon elérhető gyorstalpaló tréningeken is alapot teremthetünk új szakmánknak. Az értékesítői karrierbe sosem késő belefogni: sok pályaváltó találja meg itt a helyét egy-két évtized eltérő munka után is. A toborzók gyakran kiemelik: a hozzáállás és a motiváció a legfontosabb, az életkor és a korábbi referenciák itt kevésbé nyomnak a latban.

Milyen embertípusnak megfelelő ez az állás?

Gyakori meglátás a tapasztalt értékesítők és személyzeti tanácsadók körében, hogy valójában bárkiből válhat jó értékesítő: sokkal inkább a személyes kompetenciák döntenek ebben a kérdésben és nem az iskolai végzettség vagy a szakképesítés.

A látszattal ellentétben a sales terület nem a gyors sikerekről szól csupán: nem leszünk egyik napról a másikra milliomos értékesítők, hanem fontos, hogy kívül-belül ismerjük a terméket, amit értékesítünk, és legyünk tisztában az ügyfélkörünk igényeivel. Az értékesítés nem egy visszahúzódó tevékenység: éppen ezért magányos farkas típusok nehezen fogják megtalálni e munka szépségeit. Nyitott, proaktív, jól kommunikáló, határozott személyiségek viszont bőséggel találhatnak sikerélményeket a sales területen. Az érdeklődés és az empátia kulcsfontosságú, az óriási kapcsolati hálóval rendelkező értékesítők tudják, hogy a jó hangulat és a szívességek mozgatják az üzleteket: néha nem is a konkrét ajánlatokról szólnak a megbeszélések, hanem arról, hogyan segíthetünk egymásnak. A win-win szemlélet lebeg a sikeres sales szakember szeme előtt: ha az ügyfél jól jár és elégedett, akkor jár jól az értékesítő is. Fontos, hogy képesek legyünk arra is, hogy a helyén kezeljük a visszautasításokat is, és soha ne vegyük személyes kudarcnak, ha nem sikerül nyélbe ütni egy üzletet – ugyanakkor tanuljunk minden esetből, és vonjuk le a tanulságokat is.

Az eredményorientált hozzáállás szintén lényeges az értékesítésben: itt nem az a kérdés, hogy mennyi időt töltöttünk a munkával, hanem az, hogy hozzuk-e a célszámokat. Képesek voltunk-e, vagyunk-e adott idő (pl. egy negyedév) alatt adott megrendelést hozni, vagy x százalékkal emelni a cég bevételeit.

Az emberi oldal mellett éppen ezért a precizitás, a tevékenységünk követése is kiemelkedően fontos. A kimutatások készítése, pontos adminisztráció alapvető: riportokat kell készítenünk a munkánkról, felmutatnunk a számszerű eredményeinket.

Mennyit keres egy értékesítő?

Az értékesítő fizetése több összetevőből állhat: jellemző, hogy az alapbér mellett teljesítményalapú jutalékkal, bizonyos célok elérése után pedig extra bónuszokkal számolhat a munkatárs. A legritkább esetben fordul elő az, hogy fix fizetést ajánlanak: hiszen ez esetben nem érdekelt a sales-es a sikerben, mindenképp megkapja a fizetését, függetlenül az eredményektől.

A profession.hu aktuális hirdetései között jelenleg az értékesítőknek ajánlott havi nettó 500.000-1.000.000 Ft fizetés sem ritka, érdemes körülnézni!

Még keressük a nekünk való irányt? Ismerkedünk további szakmákkal:

Szakmák világa: a programozó

Szakmák világa: a marketinges

Szakmák világa: az elemző