Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor azt mondjuk állásinterjú, már meg is jelenik lelki szemeink előtt a kép: önéletrajzát szorongató jelentkező ül egy asztalnál az interjúztatókkal szemben egy irodában, valószínűleg öltönyben/blézerben. Pedig az állásinterjúk ennél sokkal sokszínűbbek – lássuk, milyenek lehetnek!

Pályamódosítás

Klasszikus/strukturált állásinterjú

A legismertebb interjútípus: előre összeállított kérdéssor alapján mennek végig az önéletrajzunkon, szakmai tapasztalatainkon, lényeges képességeinken. Leggyakoribb, hogy a közvetlen felettesünk vagy a cég munkaügyes kollégája végzi az interjúztatást. Kis- és középvállalkozások, irodai munkák esetén talán ez a leggyakoribb megoldás.

Telefonos interjú

Nagyon gyakori, hogy telefonos előszűrés előzi meg a személyes találkozást. Ha a jelölt nem helybéli vagy nagyon sok az alkalmas jelentkező, akkor is ezt a módszert alkalmazzák az adott pozícióra legjobbak kiválogatására. Általában előzetes időpontegyeztetés előzi meg, ritkábban előfordul hogy azonnal szeretnének velünk beszélni: ilyen esetben jelezhetjük, hogy zajos helyen vagyunk vagy más oknál fogva nem alkalmas és kérhetünk visszahívást. Íme a legjobb tippek telefonos interjúkhoz!

Videós interjú

A telefonos interjú egyre népszerűbb közeli rokona. Nagyszerű, mert áthidalhat óriási távolságokat is, ha külföldi munkákra jelentkezünk, a költséges kiutazás helyett gyorsan és egyszerűen vehetünk részt a kiválasztás első fázisaiban. Multik és tech cégek szívesen választják ezt a módját az ismerkedésnek. Korábbi cikkünkből kiderül, mire érdemes odafigyelni, ha ilyen interjúra készülünk.

Milyen állásinterjúkra számíthatunk?

Interjú találós kérdéssel

Szintén nagyobb tech cégek indították a találós kérdéses interjúk divathullámát: a Google és a Facebook például híres ezekről a trükkös-talányos feladványokról. „Hány pingpong labda fér egy 747-es gépbe?” „Hány ablak van New Yorkban?” A kérdésekben közös, hogy nem egzakt tudásunk vagy pontos számításaink érdeklik majd a felvételiztetőket, hanem a gondolkodásmódunk. Néhány példa arra, hogyan érdemes megválaszolni az ehhez hasonló kérdéseket.

Panel interjú

Az ilyen típusú interjún leendő munkahelyünk különböző területeinek munkatársaival beszélgetünk: találkozhatunk munkaügyessel, menedzserrel és a megpályázott területen dolgozóval is. Ilyenkor főleg saját területükről kérdeznek, de általános kérdéseket is feltehetnek: mindannyian benyomásokat gyűjtenek rólunk, megvizsgálják, hogy mennyire illeszkedünk szakmailag és emberileg a csapatba – ugyanígy jelentkezőként számunkra is remek alkalom a kollektívával való ismerkedésre.

Csoportos interjú

Ez az interjútípus kevésbé az önéletrajzunkra vagy tapasztalatainkra koncentrál: a felvételiztetőket itt az egyes szituációkra adott válaszaink, a közösségben kialakult szerepünk jobban érdeklik. Az interjúztató itt a problémamegoldó képességünkre kíváncsi; az ilyen típusú interjú kreativitást, magabiztos, gyakorlatias hozzáállást igénylő pozíciókban gyakori.

Csoportos interjú másképp

Ezt a felvételiztetést gyakornokok, termelő vállalatok operátorai, gyorséttermi dolgozók jól ismerik. Gyakran vetítenek egy filmet vagy rövid prezentációt, hogy a jelentkezők megismerkedhessenek a vállalattal, majd ezután következnek a tesztek vagy gyakorlatok, amit a csoport tagjai egy teremben töltenek ki, csakúgy mint egy iskolai dolgozatnál. Az is előfordulhat, hogy meg kell várni a teszteredményeket, melyek alapján még rövid személyes interjúra is sor kerül.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala