Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha valamilyen tech területen jelentkezünk állásra, nagy eséllyel botolhatunk bele fenti kérdések egyikébe, a kiválasztási folyamat valamelyik pontján. Márpedig, ha ez megtörténik, nem szeretnénk tanácstalanul ott állni, és csupán annyit motyogni, hogy „Sajnos, nem tudom...”.

Érdemes tehát alaposan felkészülni, hogy néhány trükköt bevetve, elég jó eséllyel vághassunk neki az állásinterjúknak.

1. Gondolkozzunk az interjúztató fejével

Könnyen belezavarodhatunk, ha egy ilyen trükkös, logisztikai kérdésre is úgy tekintünk, mint egy egyszerű több-választós kérdésre, ahol egyetlen helyes megoldás van.

Ehelyett inkább próbáljunk meg az interjúztató fejével gondolkodni. Az ő célja, hogy egy megfelelő embert találjon az állásra, ne pedig egy olyan valakit, aki egyszerűen jól tud ablakokat számolni. Szeretné kideríteni, hogy vajon megvannak-e bennünk egy jó tech szakember legfontosabb képességei:

- Hogyan kezeljük a bizonytalanságot

- Analitikus gondolkodás mód

- Tiszta, érthető kommunikáció

Mindezek fényében, az első és legfontosabb lépés, hogy vegyünk egy nagy levegőt, és emlékeztessük magunkat rá, hogy elsősorban a logikus gondolkodásunkról, a kreatív probléma megközelítésünkről és a megfelelő kommunikációs készségünkről kell tanúbizonyságot tennünk, nem pedig egy konkrét számmal előrukkolnunk.

2. Igyekezzünk a lehető legpontosabban tisztázni a kérdést

Kérdezni soha nem bűn, sőt! Minél több releváns kérdést teszünk fel, annál inkább azt mutatjuk, hogy érdeklődünk, és szeretnénk megérteni a feltett kérdést. Például, ha azt a kérdést kaptuk, hogy összesen hány ablak van New York városban, egyből visszakérdezhetünk: „Ablak alatt csupán az épületek ablakait kell érteni, vagy beleszámítanak a metró ablakok, a monitorok, illetve az állatkerti plexi ablakok is?”

Ezzel egyrészt megmutatjuk, hogy a szokásostól eltérő módon is tudunk gondolkozni, másrészt magunknak is megkönnyítjük a dolgunkat, hiszen a válasz sokat segít a „hogyan tovább”-ban.

3. Kérjünk egy kis időt

Ahelyett, hogy egyből őrült kalkulációkba bonyolódnánk, kérjünk egy tollat, papírt, és egy kis időt, hogy átgondolhassuk a válaszmenetet.

- Feltételezések: csak épület ablakok, 10 milliós lakosság, apartmanok: 3 ablak / fő

- Kategóriák: kertesházak, lakóházak, iroda épületek

- Kalkuláció: Ne aggódjunk, egy interjúztató sem fogja rossz szemmel nézni az időkérést, hiszen a lényeg, hogy olyan embert találjanak, aki alkalmas a munkakörre, márpedig kevés az olyan tech szakma, ahol időre kellene beugratós kérdéseket megválaszolni, reflektorfényben, színpadon…

4. Tájékoztassuk az interjúztatót a lépésekről

Miután felvázoltuk a gondolatmenetünket, avassuk be az interjúztató bizottságot is.

„Három lépésben fogom megoldani ezt a kérdést. Először is, megnevezem a felvetéseimet, majd meghatározok 3 kategóriát, végül mind három kategóriára kalkulálok egy számot.”

Így látszik, hogy nem vagyunk teljesen elveszettek, és konkrét tervünk van, hogyan közelítsük meg a kérdést.

Fogós kérdések az állásinterjún

5. Felvetések

A legtöbb esetben nincs egy konkrét helyes válasz ezekre a kérdésekre, hiszen valószínűleg senki a világon nem tudja, hogy PONTOSAN hány ablak van összesen New Yorkban. Így, ahelyett, hogy egy nem létező számot kergetnénk, vázoljunk fel egy logikus gondolatmenetet, illetve, támasszuk alá a feltételezésinket!

A belvárosi épületek esetében 3 ablakkal fogok számolni per fő, hiszen több albérletben is laktam már, általában 2 szobásakban, és a tapasztalataim szerint 1 főre 3 ablak jut.”

A kulcsszó, a „hiszen”, illetve a „mert” - ha valamivel alátámasztjuk a felvetésünket, egyrészt összeszedettebbnek tűnünk majd, másrészt megbízhatóbbnak.

6. Kerekítsük a számokat

Lehet, hogy egy Kvíz Estén hasznos, ha tudjuk, hogy 2013-ban pontosan 8.406.000 fő volt New York lakossága, ebben az esetben csupán bonyolítana a helyzetünkön. Senki nem kíváncsi az „Esőember” képességeinkre, úgyhogy spóroljuk meg magunknak a felesleges nehézségeket.

10 milliós lakossággal kalkulálok majd az egyszerűség kedvéért.”

7. Számoljunk papíron

Ne akarjunk senkit lenyűgözni a fejszámolási tudásunkkal, úgysem fog sikerülni. Ha papíron számolunk, hangosan végigvezethetjük a kalkulációt, illetve bármikor kijavíthatjuk magunkat, ami szintén egy becsülendő képesség.

8. Soroljunk fel néhány ellentmondást

Most, hogy megvan a válasz, és kiszámoltunk egy összeget, még ne dőljünk elégedetten hátra. A nehezén ugyan túl vagyunk, de mielőtt ledobnánk a mikrofont és teátrálisan kisétálnánk, egy utolsó mozzanattal még tegyük fel az i-re a pontot. Kérdőjelezzük meg saját megoldásunkat.

„Ez lenne a válaszom, de nem vagyok vele teljesen elégedett, hiszen nem vettem figyelembe a mostani építészeti trend változásokat. Feltételezéseim szerint csak a sztenderd 3 ablakos apartmanokkal számoltam, de az új épületek nagy része szinte 100% -ban üvegfelületek, így a válasz bizonyára módosulna, ha ezt is belekalkuláltam volna.”

Nos, ezzel van igazán vége a válaszadásnak, most már nyugodtan hátradőlhetünk, és elkezdhetünk azon gondolkozni, hogy vajon hány ember van éppen online Németorszgában...

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala