Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan maradtak munka nélkül az elmúlt hónapokban: akik nem rendelkeznek tartalékokkal, azok azonnal túlélő üzemmódra kapcsoltak, és megragadnak minden lehetőséget, ami éppen kínálkozik, akár más iparágakban és szakterületen is. Számukra hoztuk létre Mentőöv állások oldalunkat, illetve több cikkünk is készült nekik szóló hasznos tanácsokkal, a praktikus információktól és a segítségkérő e-mailektől a pénzbeosztási tippekig.

De nincs mindenki rászorulva az azonnali munkába állásra: van, aki fél-egyéves tartalékkal, vagy még jobb lehetőségekkel néz szembe ezzel az időszakkal. Most nekik hoztunk tippeket sorstársaktól, hogyan töltsék hasznosan a munka nélküli heteket-hónapokat!

Ha mégis szeretnénk mielőbb elhelyezkedni:

Mindig tartsunk több vasat a tűzben!

Linda ruházati eladóként dolgozott márciusig, majd két hónap szünet után júniusban kezdett az új munkahelyén:

"Sok helyre beadom egyszerre a jelentkezésemet, és volt hogy 3 interjún voltam egy nap. Az utolsó pillanatig várok, sosem mondok nemet rögtön, mert bármikor kiderülhet, hogy ahol majdnem biztosra ígérték a munkát, ott végül mást vesznek fel, vagy az első nap kiderül, hogy mégsem ez a hely lesz számomra a megfelelő." Szerinte a siker egyik kulcsa, hogy mindig legyen előttünk akár 5-10 lehetőség is, ne csak egyetlen hely lebegjen a szemünk előtt.

A munkanélküliség nem nyaralás

"Már nem tudom hol hallottam, de bennem nagyon megmaradt: a munkanélküliség nem nyaralás! Fogjuk fel úgy, mintha ilyenkor az lenne a munkánk, hogy munkát találjunk."- idéz fel egy emlékezetes tanácsot a raktárvezető Gábor, aki szintén két hónapja munkanélküli, de épp a szerződés aláírása előtt áll új munkahelyén. "Naponta több órán keresztül bújtam az álláshirdetéseket minden létező oldalon és csoportban. Az önéletrajzomhoz kaptam segítséget: a koronavírus miatt kirúgott dolgozóknak egy HR-es felajánlotta, hogy ingyen átnézi, és segít kihozni a legtöbbet belőle. Kipofoztuk és így küldtem el, összesen 47 helyre - ezt vezettem egy füzetben. Ezt is a HR-es tanácsolta, azért hogy ne felejtsem el, milyen cégekhez és milyen munkákra jelentkeztem." Azt mondja, csak pár helyről kapott visszajelzést, de ez a módszer segített az új állás megszerzésében.

Ha van egy kis időnk, mielőtt visszatérnénk a munka világába:

Tanuljunk!

"15 éve mondogatom, hogy most már jó lenne megtanulni angolul. Hát én belevágtam."- meséli Erna, aki már többször csúszott le amiatt egy állásról, hogy nem volt nyelvtudása. Nézzünk körül, hogy milyen támogatásokra vagyunk jogosultak! Több ingyenes vagy támogatott képzés indul folyamatosan, egy új papír, legyen az egy jogosítvány, egy nyelvvizsga vagy egy OKJ-s képzés sokat nyomhat a latban a következő jelentkezésünknél. Ne tartson vissza bennünket a képzések hossza, nyilván egy többéves elköteleződésnél már érdemes elgondolkodni, de 1-2 hónapos tanfolyamokat okos döntés lehet elvállalni. Gyorsan eltelik ez az idő, és utólag visszanézve mindig bölcsebb az ember, hogy mennyi mindent lehetett volna még kezdeni ezzel a rengeteg szabadidővel.

Foglalkozzunk valami hasznossal!

„Amióta ideköltöztünk, gondolkodom rajta, hogy majd elmegyek a nem messze lévő kutyás alapítványhoz és megkérdezem, tudok-e segíteni valamiben. Az örökbefogadás nem jöhet szóba, kicsi a lakásunk, ezért nem lehet saját kutyánk, pedig ez minden vágyam. De hátha van más lehetőség… A múlt héten írtam nekik a Facebookon, és kiderült, hogy a legjobbkor jelentkeztem! Heti egy napot fogok sétáltatásban segíteni, és a weboldalukra tartalmakat tölteni. Cuki kutyák és gazdikereső leírások – ez aztán nekem való!” – meséli lelkesen Linda, aki márciusig egy kis rendezvényes ügynökségnél dolgozott.

Szerencsés helyzetben van, mert egyébként is egy hosszabb fizetés nélküli szabadságra készült, ezért rendelkezik tartalékokkal. Egyelőre kivárja, hogy év végéig visszarendeződik-e a rendezvényes szakma, szabadidejében pedig önkénteskedni fog, és egy saját vállalkozás indításán is gondolkodik.

Nyissunk az új lehetőségek felé!

Linda szerint érdemes mindig nyitott szemmel járni: "Előző munkahelyemen irodavezetőként dolgoztam. Ez volt az első munkahelyem, asszisztensként kezdtem és 1 év után átkerültem irodavezető pozícióba. Gyorsan kiderült, hogy bírom a nyüzsgést, és nemcsak én szeretem az embereket, de ők is szeretnek engem: innen már csak egy lépés volt, hogy amikor egy partnerünk megkérdezte, nincs-e kedvem rendezvényekkel foglalkozni, akkor igent mondjak." Először esküvőkön majd céges rendezvényeken dolgozott, most pedig némi feltöltődés után egy saját rendezvényhelyszín kialakítását tervezi. "Még kivárok, hogy mi történik most a rendezvényekkel, de addig is keresem a lehetőségeket, az online marketing is nagyon érdekel, úgyhogy az sem kizárt, átevezek arra a területre előbb-utóbb."

Korábbi cikkünkben karrierváltóknak hoztunk szempontokat arra, hogyan érdemes átgondolni lehetőségeinket, ha szeretnénk szakmát váltani: a tippekből kiderül, nem minden a jó fizetés, és nem biztos, hogy abban vagyunk a legjobbak, amit magunkról gondolunk. A teljes cikk itt érhető el.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala