Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Korábban már írtunk arról, milyen fontos, hogy a nehéz időkben tudatosan gazdálkodjunk a bevételeinkkel. Nincs ez másként az év végi ünnepekkel sem, amelyek általában jelentős összegekkel rövidítenek meg minket – az ajándékozás, valamint a nagyszabású ünnepi lakoma okán nem egyszer akár adósságokba is verjük magunkat. Idén, a sok szempontból bizonytalan körülmények közepette különösen lényeges, hogy megfontoltak maradjunk, és addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Ha nem szeretnénk januárban fejcsóválva forgatni kezünk között az üres pénztárcánkat, fogadjuk meg Szalai Szabolcs, a Grantis Hungary Zrt. pénzügyi tanácsadójának tippjeit.

Számoljunk a bizonytalansággal

„Mivel nem tudhatjuk, hogy esetleg meghosszabbítják-e a jelenleg érvényben lévő rendelkezések időtartamát, abban sem lehetünk biztosak, hogy hogyan alakul majd a karácsonyi időszak” – utal Szabolcs a legfontosabb tényezőre; a bizonytalanságra. 

Bár így vagy úgy, de mindannyian hozzászoktunk ahhoz, hogy az ünnepek meghatározott módon zajlanak – családunk, esetleg barátaink körében, vidám forgatagban – idén az sem kizárt, hogy nem lesz lehetőségünk a személyes találkozásra. „Előfordulhat, hogy december 24-én csak videohívás keretében kívánhatunk egymásnak boldog karácsonyt. Kérdéses továbbá az üzletek nyitvatartása, ezzel együtt pedig az ajándékok beszerzésének mikéntje is” – mondja a szakértő.

A fentieket mérlegelve érdemes már most elkezdenünk a készülődést, és kihasználni a jelen adta lehetőségeket, hogy megóvjuk magunkat a felesleges stressztől és a túlköltekezéstől. Mire is gondolunk? „Sokan hagyják az utolsó pillanatra az ajándékok megvásárlását. Ezt két okból sem javaslom: egyrészt, mert ha idő és konkrét ötlet híján vágunk neki a bevásárlókörútnak, az eredmény valószínűleg drága és személytelen lesz. Másrészt a plázában hömpölygő tömeg nem igazán támogatja a vírus elleni védekezést” – világít rá interjúalanyunk a halogatás hátulütőire.

Persze vannak, akik már januárban elkezdik írni a karácsonyi ajándéklistát, és egy-egy elejtett megjegyzést, kívánságot észben tartva szívhez szóló és emlékezetes meglepetéssel örvendeztetik meg a szeretteiket. Nem kell aggódnunk azonban akkor sem, ha mi még tanácstalanok vagyunk a kinek-mit kérdéskört illetően. Sőt, örüljünk annak, hogy a mostani speciális helyzetben akár a szokottnál is körültekintőbben kezelhetjük anyagi ügyeinket! 

Okosan, online

„Az online vásárlás, amely az otthoni munkavégzés térhódítása és a kijárási korlátozások miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend, remek ellenszere az impulzusvásárlásnak, nem mellesleg pedig időtakarékos és környezetkímélő alternatíva az ajándékbörzére” – véli Szabolcs. Használjuk ki az online webáruházak és a különböző ár-összehasonlító oldalak, valamint időszakos akciók előnyeit; így hiteles vásárlói vélemények alapján, a lehető legjobb áron tudjuk beszerezni mindazt, amit szeretnénk, és a kényelem jegyében akár pár napon belül kézhez is kaphatjuk a megrendelt termékeket. De mik is legyenek ezek? 

„Érdemes előre tisztázni a vágyakat, kívánságokat. Nem biztos ugyanis, hogy a hatodik pár rénszarvasos zokni vagy a hetedik tisztálkodási csomag őszinte mosolyt vált ki a megajándékozottból. Igyekezzünk inkább olyasmiben gondolkodni, amire az illetőnek valóban szüksége van” – tanácsolja a szakértő, aki azt is elárulja, hogyan tudjuk visszafogni a költekezést anélkül, hogy lemondanánk az ajándékozás öröméről:

„A körülményekre való tekintettel megállapodhatunk a családunkkal abban, hogy idén tárgyak helyett minőségi idővel ajándékozzuk meg egymást. Meghatározhatunk egy adott összegkeretet is, amennyit képesek vagyunk erre a célra elkülöníteni, sőt, megpróbálhatjuk előhívni a kreatív énünket, és általunk készített kézműves vagy gasztroajándékokkal kedveskedni egymásnak. Ugyanilyen jó megoldás lehet az is, ha egy nagyobb társaságon belül a névhúzás módszerét alkalmazva mindannyian csak egy személyt ajándékozunk meg – így mindenki jelentős összeget tud megtakarítani, mégsem marad ki senki ki az élményből” – sorolja az ötleket Szabolcs. 

A fentiek kapcsán találó kifejezés a „pénzügyi minimalizmus”, amelyet érdemes beépítenünk a szókincsünkbe – ne akarjuk megvásárolni mások szeretetét, hanem igyekezzünk ápolni, óvni a számunkra fontos kapcsolatainkat évszaktól és alkalomtól függetlenül. Menjünk előre megírt listával a kezünkben vásárolni, legyen szó akár bolti, akár online áruházi beszerzőkörútról, ha pedig végképp kifogytunk az ötletekből, haszontalan dísztárgyak helyett praktikus megoldás lehet az ajándékkártya, amit a megajándékozott kedvenc üzletében használhat fel. Némi előrelátásra és találékonyságra van tehát csak szükségünk, és máris sokat spórolhatunk. Ha pedig a karácsony utáni időszakra gondolunk, azonnal megértjük, miért fontos, hogy tudatosan költekezzünk. 

Célok és kilátások 

Bár az elmúlt, mentálisan és anyagilag is megterhelő hónapok után különösen nagy szükségünk van arra, hogy kiélvezzük az ünnepi időszakot, és egy kis időre félretegyük a mindennapi gondokat, valamint kötelességeket, muszáj tisztában lennünk azzal is, mi vár ránk, ha visszatérünk a hétköznapokba, és átlépünk az újévbe.

„Januárban lejár a hitelmoratórium, vagyis újra esedékes lesz a hiteltörlesztés. Ha időközben elszoktunk ettől, akkor ideje újra belekalkulálnunk a költségvetésünkbe, hiszen meglehet, hogy éppen a fejben már ajándékokra költött összeg lenne az, amiből gazdálkodhatunk. Az év első hónapjában lépnek életbe továbbá az ingatlanpiacot érintő változások is, mint például a CSOK kedvezmény, az illetékmentesség, valamint az ÁFA visszaigénylésének lehetősége. Ezek az intézkedések nekünk kedveznek, így ha például otthonteremtésben gondolkodunk, akkor érdemes körültekintően priorizálnunk, és hosszú távú pénzügyi céljainkat szem előtt tartva megszabnunk az ünnepi költségvetés felső határát” – tanácsolja interjúalanyunkmielőtt a mindenre kiterjedő tudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet:

„Ha pénzügyekről van szó, mindig tájékozódjunk és mérlegeljünk! Jó, ha tudjuk például, hogy a nekünk járó adókedvezményeket december 31-ig igényelhetjük vissza, valamint, hogy a személyi kölcsönök átmenetileg csökkentett, 5.75 százalékos maximum THM-je januártól visszaugrik az átlagos, akár 20-30 százalékos kamatértékre. Már csak ebből az okból sem ajánlom a fogyasztói hitelek felvételét – ne hitelből finanszírozzuk a karácsonyt, mert később biztosan megbánjuk majd könnyelmű döntéseinket. Nagyon ajánlom ellenben valamilyen pénzügyi applikáció használatát, amelynek segítségével nemcsak megtervezhetjük, de nyomon is követhetjük mind a bevételeink, mind a kiadásaink alakulását.”

Fogadjuk meg a szakértő tanácsait, és készüljünk fel mentálisan, valamint anyagilag is a közelgő ünnepekre! Amennyiben még a munkakeresés köti le minden gondolatunkat, nézzünk körül könnyedén, személyes prioritásaink szerint az álláslehetőségek között. Mielőtt pedig belevetjük magunkat az ünnepi hajrába, szánjunk egy kis időt önéletrajzunk frissítésére is – érdemes beleépíteni az év végi teljesítményértékelő beszélgetés tanulságait is. Ha feltöltöttük ide, és tovább növelnénk esélyeinketkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan azonnal értesülünk a nekünk való új lehetőségekről.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, fizetés, pénzügyek, tudatosság, karácsony