Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A 2020-as év számtalan váratlan fordulatot tartogatott már számunkra, és úgy tűnik, hogy a kihívásoknak még nincs vége. 2020. november 11-én ismét életbe lépett a veszélyhelyzet, ami jelen állás szerint 2021. február 8-ig tart. A legfrissebb rendelkezések december 11-ig hatályosak – nézzük, milyen változásokat hoznak az életünkbe! Kérdéseinkre a Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda szakértői válaszoltak.

A korábbiakkal ellentétben, nem csupán kijárási korlátozás, hanem kijárási tilalom lépett életbe. Pontosan mit jelent ez?

A hatályos rendelkezések szerint este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni, vagyis közterületen ebben az időintervallumban tartózkodni tilos. 

Mit tehetek akkor, ha munkavégzés okán a fenti időpontokon túl kell úton lennem?

A kijárási tilalom alól kivétel a munkavégzés, illetve a munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés, továbbá a versenyszerű sportolás, edzés. Fontos azonban, hogy a munkavégzési célt, valamint a munkavégzés helyére, illetve helyéről történő közlekedést a munkáltatónak előre meghatározott formanyomtatványon igazolnia szükséges, amelyet ellenőrzés esetén be kell mutatnunk. 

Orvoshoz is kizárólag csak reggel 5 és este 8 óra között mehetek?

Nem, ugyanis egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal szintén elhagyható a lakóhelyünk. 

Levihetem sétálni a kutyámat este 8 óra után, ha csak akkor érkezem haza a munkából?

Igen, a kutyasétáltatás megengedett 8 óra után (és reggel 5 óra előtt) is, azonban csak a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzetében.

Kell maszkot viselnem munkába járáshoz?

Igen, ugyanis november 11-től a maszkiviselés kötelező a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken. Ennek megfelelően itt az egyes önkormányzatok fognak dönteni arról, hogy hol kötelező a maszkviselés, Budapesten várhatóan általánosan vezetik be.

Egészségügyi dolgozóként számíthatok a tavaszihoz hasonló utazási támogatásra?

Igen, igazolással az egészségügyi dolgozók, valamint az az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató, aki a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködik, ingyenes utazásra jogosult a tömegközlekedésben. Az utazási kedvezmény a 2. kocsiosztályra, a helyjegyre, valamint a pótjegyre is vonatkozik.

Lesz lehetőségem a munkahelyem környékén lévő étteremben ebédelni a következő időszakban?

Elviteles vásárlásra továbbra is lesz mód minden vendéglátóhelyen, azonban ezen kívül az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban kizárólag az ott dolgozók tartózkodhatnak.

Be fog zárni az üzemi étkezdénk?

Nem, a munkahelyi étteremre és büfére, valamint a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki, továbbá a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény menzájára, valamint büféjére, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetve a nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki és az egészségügyi intézményben található étteremre, illetve büfére a korlátozás nem terjed ki.

Mikor tudok bevásárolni?

Az üzletek, lottózók, nemzeti dohányboltok reggel 5 és este 7 között tarthatnak nyitva, este 7 és reggel 5 között kizárólag az ott dolgozók tartózkodhatnak az üzletekben, viszont a gyógyszertárak és a benzinkutak továbbra is nyitva tarthatnak, korlátozás nélkül.

Elmehetek munka után a szokott módon futni a szabadba, vagy ez is tilos?

Az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása továbbra is megengedett (de kizárólag reggel 5 és este 8 óra között), a csapatsportok azonban tilosak (kivéve a versenyszerűen sportolók számára).

A munkám mellett fontos számomra a szabadidőm aktív eltöltése. A korlátozások hogyan érintik a különböző programokat?

A szabadidős létesítményekben (fürdők, mozik, edzőtermek, színházak stb.) kizárólag az ott dolgozók tartózkodhatnak, vagyis jelenleg ezek zárva vannak a vendégek előtt. A sportrendezvények is kizárólag nézők nélkül tarthatók meg. Az aktuális rendelkezések értelmében a szálláshelyek csak üzleti, gazdasági, vagy oktatási tevékenység céljából érkező vendégeket fogathatnak, egyébként pedig szintén csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezeken a helyeken. Bár tilos bármilyen rendezvényt vagy gyűlést szervezni, illetve tartani, valamint rendezvényen vagy gyűlésen tartózkodni, azonban ez alól kivételt jelentenek a családi események vagy a magánrendezvények, amennyiben az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt, valamint a vallási közösségek szertartásai – jelenleg ilyen módon tölthető el a szabadidő. 

Vegyük komolyan a fentieket, és tegyünk aktívan az egészségünk megóvása érdekében! Pihenjünk elegetmozogjunk rendszeresen és figyeljünk a mentális, illetve lelki egyensúlyunk megóvására is. Olykor tartsunk digitális detoxotolvassunk inspiráló könyveket és töltődjünk kreativitással – így nem csupán biztonságban, de hasznosan is telik számunkra ez az átmeneti időszak!

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, otthoni munkavégzés, egészség, biztonság, együttműködés